Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.52 Polévky 6 Zavářky do polévek Vytvořeno:7.9. 2013 Ověřeno: 17.12. 2013 Třída:SUS1

2 TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:vývar A, zavářka – doplněk do hnědých polévek Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy zavářek do vývaru A a s jejich technologií přípravy.

3 POLÉVKY Postupy přípravy zavářek

4 DRUHY ZAVÁŘEK Nudlové těsto: Hrubá mouka + vejce + trochu vody = těsto Vytvarujeme bochánek, necháme odpočnout, vyválíme tenké pláty od středu ke kraji, necháme oschnout a krájíme tenké vlasové nudle (lze i jiné tvary – flíčky, široké nudle). Vaříme je ve vroucí osolené vodě s trochou oleje.

5 Druhy zavářek Strouhání: Hrubá mouka + vejce = těsto Tuhé těsto nastrouháme na hrubém struhadle a necháme oschnout. Vaříme jako vlasové nudle. Do těsta nepřidáváme sůl, protože by nasálo vlhkost a zplesnivělo by při skladování do zásoby.

6 Druhy zavářek Kapání: Do mléka rozklepneme vejce + sůl + hrubá mouka = řídké těsto. Vzniklé těstíčko kapeme přes cedník nebo struhadlo do vroucí osolené vody. Kapání lze zavařit přímo do hotového vývaru.

7 Druhy zavářek Obiloviny: Jsou to: krupice, kroupy, ovesné vločky, rýže. Vaříme je ve větším množství vroucí osolené vody – nabývají varem na objemu. Krupici zavaříme vždy přímo do polévky!

8 OPAKOVÁNÍ Jaké suroviny použiješ na vlasové nudle? Hrubou mouku + vejce + vodu. Proč těstoviny do zásoby nesolíme? Přijímají vlhkost a zplesnivěli by. Jaké obiloviny použijeme jako zavářky? Krupice, kroupy, ovesné vločky, rýže.

9 OPAKOVÁNÍ V jakém množství vody vaříme obiloviny? Ve velkém množství vody. Proč hodně vody? Protože během varu nabývají na objemu. Jaké suroviny použiješ na kapání? Mléko, vejce, sůl, hrubá mouka.

10 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google