Petr Machala. Co je to byrokracie? Slovník: vláda úřadů a úředníků skupina osob vykonávající správu a řízení, zejména politických a ekonomických činností.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIOLOGIE BYROKRACIE A ORGANIZACE
Advertisements

Czech POINT Pohodlná komunikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Demokracie a její hodnoty
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Úvod do učiva občanské výchovy
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Petr Machala. Herbert Spencer zavádí pojem sociální instituce je to společensky schválený způsob dosahování cíle zahrnuje jednání, vztahy Napište definici.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Význam práva Petr Machala.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Principy demokracie Petr Machala.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Petr Machala. Napište 5 kroků, které byste učinili, kdyby jste měli moc? „Jak mohl stát tolik let v čele mocenského aparátu? Nevěděli o něm jaký je? Právě.
Státní správa Petr Machala.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Norma, právo, forma zákonů
Petr Machala. Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“?
August Comte Émile Durkheim Max Weber
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Právní odvětví Petr Machala.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Název politologie je složen z následujících slov:
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Klasická sociologie (Max Weber)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociální skupiny a role
Liberecký inspektorát ČŠI
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Petr Machala

Co je to byrokracie? Slovník: vláda úřadů a úředníků skupina osob vykonávající správu a řízení, zejména politických a ekonomických činností Zase nějaký otrava, to je dnes už čtvrtý…

Tradiční společnost pán pohlíží na poddané jako na své sloužící jeho úředníci mu byli rovněž podřízeni mnozí se stejně chovali k poddaným chyběla kontrola úředníků odborně byli mnohdy diletanty Jak vidí byrokracii Max Weber? Proč se domníval, že vyřizování žádostí moderní byrokracií je lepší než panským úředníkem?

1. řídí se obecně platnými zákony a normami 2. odborná kvalifikace ze znalosti pravidel jsou přezkušováni kontrola je zaměřena na dodržování pravidel Jaké rysy má byrokracie podle Webera? Bohužel, předpis hovoří jasně, nemůžu vám to povolení vydat… Který úředník chrání občany před zlovůlí státní správy?

3. pevně stanovené kompetence 4. hierarchicky uspořádaný systém 5. písemná forma agendy evidence dohledatelnost Je mi to líto, ale toto nespadá do mé kompetence, zeptejte se v kanceláři 342 paní Novákové. ® ® ® ® ® ® ® ® ® ® ® ® ® ® Hierarchie

6. úřad není vlastnictvím úředníků úřední doba tabulkový plat neplyne z charakteru byrokracie je projevem porušení úředních norem návrat do dob tradiční společnosti A co korupce? Uvidím, co se dá pro vás udělat. Říkáte, že stavba byla postavená bez povolení? Pamatujte, že úřad je veřejnou institucí…

Weber říká, že ne, je to „vysoce účinný stroj“ funguje rychleji, přesněji, úsporněji, jednotněji ve srovnání s předchozím systémem případ se promění v kolonku, občan v pořadové číslo dehumanizace (nezajímá je životní příběh a potřeby) nezajímá je, zda pomohli, jen jestli dodrželi předpisy Obejdeme se bez byrokracie? A co říká kritika byrokracie? Byt Vám nemůžu přidělit…

Max Weber moderní společnosti je souzeno proměnit se v „železnou klec nutnosti“ každý má pořadové číslo málo prostoru pro jedinečnost a různorodost únik z klece znamená riziko chaosu místo pravidelnosti a řádu nastoupí zvůle a libovůle mocných Jak z toho ven?

KELLER, Jan a Petr NOVOTNÝ. Úvod do filozofie, sociologie a psychologie: nové pohledy společenských věd : učebnice pro studenty gymnázií a zájemce o vysokoškolské humanitní vzdělávání. Vyd. 1. Liberec: Dialog, ISBN WEBER. Autorita, etika a společnost: pohled sociologa do dějin. 1. čes. vyd. Praha: Mladá fronta, Souvislosti (Mladá fronta), sv. 11. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: