Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Tekutá modernita Autor Jana Trčková Tematický okruh ZSV - Člověk ve společnosti a jako jedinec Ročník 2.ročník Vytvořeno Anotace Cílem těchto pracovních listů je ukázat a popsat podstatné rysy současné doby a co nejvíce je konkretizovat na jevech v soudobé společnosti. Zaměřují se hlavně na pevnou a tekutou modernitu a na problém přesunujícího se kapitálu a oslabení moci veřejné. Metodický pokyn Studenti mohou s předloženým materiálem smysluplně pracovat až po probrání základů sociologie. Jednotlivé úkoly pak slouží k procvičení a k nalezení širších souvislostí v celku základů společenských věd. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Tekutá modernita Zygmunt Bauman

3 Zygmunt Bauman (nar. 1925) Polský sociolog, emigroval koncem šedesátých let 20.století do Anglie V současnosti patří k předním evropským sociologům Ve svých dílech provádí potřebnou analýzu proměn v moderní společnosti

4 Pevná modernita V konci 19.století a do osmdesátých let 20.století platilo, že kapitál (průmyslníci) a práce (dělníci) jsou na sobě navzájem závislí. Mezinárodní obchod fungoval, samotná výroba byla provozována v rámci národních států. Průmyslníci si vybírali dělníky v rámci národní ekonomiky a dělníci si nacházeli ve stejném rámci své pracovní příležitosti.

5 Tekutá modernita Globalizace v závěru 20.století vytvořila poměry jiné. Kapitál (peníze, investice aj.) může putovat po světě stále rychleji a libovolněji, práce (i přes nárůst migrace) je s místem stále svázaná. V podmínkách tekuté modernity získává kapitál velkou nezávislost na práci, avšak práce zůstává stále závislá na kapitálu. Rychlost pohybu se stává důležitým činitelem a také zdrojem moci.

6 Úkol Časově zařaďte a charakterizujte tzv. pevnou modernitu.
Časově zařaďte a charakterizujte tzv. tekutou modernitu.

7 Problém přesunujícího se kapitálu
Délka setrvání investorů je dána tím, jak rychle objeví jinou lokalitu, ve které budou podmínky pro ně ještě výhodnější. Přilákání a udržení nadnárodního kapitálu pak vyžaduje úlevy, které budou pro investory výhodnější než jinde. Vlády tedy usilují o deregulaci, liberalizaci a privatizaci. V průběhu globalizace tak slábne moc státní (národní stát) a roste moc soukromá (nadnárodní firmy).

8 Úkol Pokuste se uvést konkrétní příklad přesunu kapitálu z naší lokality.

9 Oslabení veřejné moci (státu)
Vlády slibují větší pružnost pracovní síly, což znamená stále menší zabezpečení lidí, a tím zvyšování jejich nejistoty. Vládám je tak zúžen prostor pro nezávislou politiku, také samozřejmě pro sociální politiku. Tím veřejná moc přišla o řadu svých ochranných funkcí.

10 Úkol Uveďte, které funkce státu jsou v době globalizace nejvíce oslabovány.

11 Závěrečné shrnutí: Zygmunt Bauman patří k předním ….. sociologům, kteří se zabývají analýzou poměrů v ……….. Pevná modernita byla doba ………. století a samotná výroba byla provozována v rámci …….. států. Globalizace vytvořila poměry nové, kapitál se rychle pohybuje, ale pracovní síla je s místem stále …….., hovoříme o …… modernitě. Tento proces oslabuje hlavně moc ….., tedy stát.

12 Kontrola správného doplnění
Zygmunt Bauman patří k předním evropským sociologům, kteří se zabývají analýzou poměrů v současné společnosti. Pevná modernita byla dobou od konce 19.stol. po osmdesátá léta 20.století a samotná výroba byla provozována v rámci národních států. Globalizace vytvořila poměry nové, kapitál se rychle pohybuje, ale pracovní síla je s místem stále svázaná, hovoříme o tekuté modernitě. Tento proces oslabuje hlavně moc veřejnou, tedy stát.

13 Zdroje BURUMA, Ian. Krocení bohů: náboženství a demokracie na třech kontinentech. Vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Academia, 2012, 121 s. XXI. století, sv. 15. ISBN LIPOVETSKY, Gilles a Sébastien CHARLES. Hypermoderní doba: od požitku k úzkosti. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Prostor, 2013, 144 s. Střed (Prostor), sv. 15. ISBN JUVIN, Hervé a Gilles LIPOVETSKY. Globalizovaný západ: polemika o planetární kultuře. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Praha: Prostor, 2012, 231 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN KELLER, Jan a Petr NOVOTNÝ. Úvod do filozofie, sociologie a psychologie: nové pohledy společenských věd : učebnice pro studenty gymnázií a zájemce o vysokoškolské humanitní vzdělávání. Vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Ilustrace Vladimír Renčín. Liberec: Dialog, 2008, 219 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google