PRÁVNÍ POSTAVENÍ OSOB DLE NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Subjekty občanskoprávních vztahů
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Správní právo Pojem správního práva.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
dle Zákona č.89/2012 Sb., občanský zákoník § 23 - § 117
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Právo na duševní a tělesnou integritu
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Vykonavatelé vlastnického práva státu
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Právní subjektivita Petr Machala.
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Právní procesy.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
Všeobecná osobnostní práva. Zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Práva a povinnosti mezi manželi
Základní pojmy právní – podzim 2016
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Věková hranice českého práva
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Další vnitrostátní předpisy
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ POSTAVENÍ OSOB DLE NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU Mgr. Zbyněk Matula

ÚVODEM Nový občanský zákoník revoluce či evoluce? objevují se snahy jak o dílčí, tak komplexnější novelizaci (návrhy ze strany MSp) teorie i praxe doposud hledá základní východiska pro jeho fungování ve společnosti otázkou zůstává vliv uvažované rekodifikace procesního práva na občanský zákoník

ÚVODEM Antropocentrické zaměření kodexu zákon se hlásí k idejím přirozeného práva (základní principy zákonodárce nereguluje, nýbrž uznává jejich svébytnou existenci) patrné především v úpravě statusových otázek (postavení osob v právním smyslu) zákon nově používá také termín „člověk“ (nikoli „jen“ fyzická osoba) zakotvení přirozených práv člověka snaha o zamezení sociálního vyloučení člověka (koncept asistovaného rozhodování)

ÚVODEM Terminologický a často i obsahový posun Obsáhlejší a podrobnější úprava občas však na úkor přehlednosti a jednoduchosti aplikace

PRÁVNÍ OSOBNOST Dříve právní subjektivita či způsobilost k právům a povinnostem schopnost být subjektem práva schopnost být nositelem práv a povinností nezadatelná (nezrušitelná), nezcizitelná náleží člověku od narození (resp. v některých aspektech od početí, narodí-li se dítě následně živé) až do smrti člověk má právní osobnost bez dalšího

PRÁVNÍ OSOBNOST Nově také upravena problematika změny pohlaví logicky nemá vliv na právní osobnost ovlivňuje však některé statusové otázky (existenci manželství či registrovaného partnerství)

PRÁVNÍ OSOBNOST Zákon se vědomě brání komplexní úpravě postavení lidského plodu navazuje na kompromisní textaci Listiny základních práv a svobod Právní osobnosti pozbývá člověk smrtí běžně prokazována veřejnou listinou / úmrtním listem „náhradní způsoby“ (prohlášení za mrtvého) nově upravena také tzv. nezvěstnost (může, ale nemusí předcházet prohlášení za mrtvého)

SVÉPRÁVNOST Dříve způsobilost k právním úkonům Způsobilost právně jednat nabývat pro sebe vlastním jednáním práva či se zavazovat k povinnostem pojem má vyjadřovat schopnost být „pánem svého práva“

SVÉPRÁVNOST Nabývá se postupně míra svéprávnosti závisí na rozumové a volní vyspělosti Zákonodárce si „vypomáhá“ věkovou hranicí zletilost (dovršení 18. roku života) nadále spojena s nabytím svéprávnosti v plném rozsahu zvláštní předpisy však mohou pracovat také s jinými věkovými hranicemi (např. pasivní volební právo apod.)

SVÉPRÁVNOST Další způsoby nabytí plné svéprávnosti emancipace uzavření manželství obě alternativy vyžadují přivolení soudu Souhlas zákonného zástupce nezletilého k určitému právnímu jednání / dosažení určitého účelu k provozování obchodního závodu

OMEZENÍ SVÉPRÁVNOSTI Důraz na zachování „rozhodovací“ kompetence člověka omezení svéprávnosti nově jako ultima ratio metoda preference „mírnějších“ nástrojů

PŘEDBĚŽNÉ PROHLÁŠENÍ Analogie s institutem „dříve vyslovených přání“ možnost předem upravit své záležitosti (osoba opatrovníka, správy majetku apod.) zvýšené požadavky na formu tohoto právního jednání veřejná listina (notářský zápis) soukromá listina potvrzená dvěma nezainteresovanými svědky soud však může přihlédnout také k neplatnému prohlášení (je-li vůle jednajícího zřejmá = snaha preferovat projevenou vůli před ingerencí veřejné moci) při zásadní změně okolností může soud prohlášení zrušit či změnit

NÁPOMOC PŘI ROZHODOVÁNÍ Možnost smluvně sjednat služby „osobního asistenta“ (koncept asistovaného rozhodování) smluvní charakter požadavek přivolení ze strany soudu zákon nevyžaduje existenci duševní choroby soud může podpůrce odvolat i bez návrhu povinnost loajality na straně podpůrce podpůrce může namítat neplatnost právních jednání podporovaného

ZASTOUPENÍ ČLENEM DOMÁCNOSTI Zákon vyžaduje existenci duševní choroby Člen domácnosti = biologický příbuzný, manžel, partner, jiná osoba blízká zastoupení schvaluje soud soud by měl vždy zjišťovat stanovisko zastupovaného vztahuje se na obvyklé záležitosti (plovoucí kritérium, závislé na poměrech konkrétní osoby)

OMEZENÍ SVÉPRÁVNOSTI Krajní varianta Nutný předpoklad = existence nepřechodné duševní choroby + hrozí-li jinak závažná újma Rozhoduje vždy soud Oproti dřívějšímu občanskému zákoníku lze svéprávnost pouze omezit, nikoli již zcela odejmout člověku vždy zůstává rozhodovací kompetence alespoň při zcela základních úkonech každodenního života

OMEZENÍ SVÉPRÁVNOSTI Zákon vyžaduje (pokud možno úzký) kontakt soudu s člověkem, jehož svéprávnost je omezována Omezení je vždy jen dočasné maximálně na tři roky svéprávnost lze však omezovat opakovaně tento aspekt se promítá také v koncepci přechodných ustanovení občanského zákoníku

OMEZENÍ SVÉPRÁVNOSTI Soud musí vždy vymezit rozsah omezení svéprávnosti pozitivní či negativní výčet zároveň je ustanoven také tzv. opatrovník

OPATROVNÍK Jmenuje soud (nejen pro případy duševní choroby, ale také při neznámém pobytu či neznámé totožnosti apod.) východiskem pro volbu konkrétního opatrovníka by měl být názor opatrovance v ostatních případech preference osoby blízké není-li to možné, nastupuje tzv. veřejný opatrovník obec / právnická osoba zřízená obcí není vyžadován (jinak nezbytný) souhlas s ustanovením

OPATROVNÍK Povinnosti opatrovníka loajalita pravidelný kontakt s opatrovancem (povinnost zjišťovat jeho přání a zájmy) konkrétní rozsah určuje soud může zde patřit také správa jmění v případě kolize zájmů opatrovníka a opatrovance ustanoví soud tzv. kolizního opatrovníka

OPATROVNÍK Přivolení soudu u významnějších rozhodnutí změna osobního stavu opatrovance zásadní majetkové dispozice, např. nabytí / převod majetku v hodnotě převyšující 500 x životní minimum nabytí / převod majetku převyšující jednu polovinu opatrovancova majetku přijetí / poskytnutí půjčky či úvěru nebo jistoty v hodnotách uvedených v předešlých bodech

OPATROVNICKÁ RADA „kontrolní“ orgán ustavuje se na schůzi, kterou na žádost svolává opatrovník (účastní se jí okruh osob z opatrovancova okolí) účelem schůze je volba členů rady (minimum 3 členové) ingerence ze strany soudu (může prohlásit volbu za neplatnou, pozastavit výkon práv člena rady)

OPATROVNICKÁ RADA Zasedá nejméně jednou ročně Její přivolení je nezbytné pro některé úkony opatrovníka změna bydliště opatrovance, umístění opatrovance do ústavu (nevyžaduje-li to zjevně zdravotní stav), závažnější zásahy do integrity opatrovance závažnější majetkové dispozice rada může svým usnesením okruh těchto úkonů přiměřeně rozšířit

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST!