Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

BIBLICKÝ RŮŽENEC slavná tajemství
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Průlet liturgickým rokem
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
29. Mladý Mojžíš zabil Egypťana, a proto musel uprchnout
20. Josef dokázal faraonovi vyložit jeho sny
Izaiaš hebrejsky Ješajahu Hospodin je spása 781 – 687 před Kristem.
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
38. Izraelité byli netrpěliví, proto si nechali ulít zlatého býčka
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
8. Abrahám dokazuje svou věrnost Hospodinu. Ach Hospodine, je mi těžko. Vlastního syna obětovat, ale vím, že co žádáš ty, je vždy správné. Půjdu s těžkým.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde bydlela Noemi se svým mužem? BETLEM 2. Proč musela Noemi opustit svůj domov? NEÚRODA, HLAD 3. Kolik dětí měla.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
25. Jakub přišel s celou rodinou do Egypta a setkal se se svým synem Josefem.
9. Izákovi se narodila dvojčata– Ezau a Jakub
13. Jakubovi se na útěku zdál zvláštní sen. Jakube, Bůh ti žehnej. V zemi, kde budeš, si najdi dobrou ženu, věřící v Hospodina.
40. Hospodin uzavřel s Izraelity smlouvu. Jdu opět na horu k Hospodinu a beru kamenné desky.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
Je to chlapec. Co s ním bude? Přece ho neutopím v Nilu!
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
26. Izraelský národ se během let v Egyptě rozrostl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
2. Hospodin si vybral Gedeóna, aby zachránil Izraelity před Midjánci.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
Velikonoce – jen svátky jara?
34. Před odchodem z Egypta slavili Izraelité večeři, které se říká Pascha.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Průlet liturgickým rokem
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byla Penina a Chána? 2. Kdo byl Éli? 3. Co dělala Chána ve svatyni? 4. Kdo ji pozoroval? 5. Co se stalo u hory.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde se ukrývali Izraelité před Midjánci, kteří je napadli? V JESKYNÍCH, V HORÁCH 2. Co udělal Gedeón, když zůstal.
27. Faraon udělal z Izraelitů své otroky, kteří museli těžce pracovat.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
1. Je Lékař velký přítomen, | sám mocný, vlídný Ježíš. | On dí: Buď hříchu pozbaven! | Tak uzdravuje Ježíš. | Jméno každé nad jméno, nade všechno zvýšeno,
Slyš nás, ó Pane, na výsosti, voláme z hloubi strastí. Slyš nás, ó Pane, na výsosti, shlédni na nás v nouzi naší.
1. Kristova krev a spravednost | je svatební můj šat a skvost, | jímž pro nebe se ustrojím | a před Bohem tak obstojím.
3. Gedeon prosí Hospodina o pomoc. Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenovala postava, která měla vysvobodit Izraelce od Midjánců? 2. Co právě.
1. Haleluja! Lidé slyšte! | Bůh nám svého Syna daroval. | Pro nás hříšné narodil se, | aby v našich srdcích pokojem | a láskou | kraloval. | Bůh svět miloval,
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1. Svatý, svatý, svatý | Pán Bůh všemohoucí
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byl Elíša stejného ducha jako Eliáš? ANO 2. Kdo přišel za Elíšou? VDOVA 3. Oč byl požádám Elíša? ABY POMOHL VDOVĚ.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Jonáš ? PROROK 2. Jaké slovo promluvil Hospodin k Jonášovi? JDI DO NINIVE A VARUJ OBYVATELE MĚSTA 3. Kam.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
35. Tajemný nápis na stěně Král Baltazar vystrojil velikou hostinu svým tisíci hodnostářům a před těmito tisíci pil víno. Při popíjení vína poručil Baltazar.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
43. Izrael nakonec doputoval do zaslíbené země Kanaán.
Hosana, hosana 1. /: Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi. :/
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce.
1. Svatá doba, Páně den; | Hospodin buď veleben
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Transkript prezentace:

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit? SLUŽEBNÁ 4. Co měl Náman udělat, aby byl zdráv? SEDMKRÁT SE PONOŘIT DO ŘEKY JORDÁN 5. Proč si na Květnou neděli přinášíme do kostela palmu z kočiček? PŘIPOMÍNÁME SI SLAVNÝ VJEZD JEŽÍŠE DO JERUZALÉMA, LIDÉ HO VÍTALI JAKO KRÁLE A MÁVALI MU RATOLESTMI (PALMA Z KOČIČEK JE RATOLEST – KYTICE)

32. Hospodin se ukázal Izajášovi

Prorok Izaiáš má 30 let a modlí se v chrámě. Přihodila se mu podivuhodná věc. Vše kolem něho zmizelo a nic neviděl. Ani lidi. Viděl jen zvláštní světlo, ze kterého vycházela postava

Nad trůnem stáli andělé serafové s velkými křídly, kterými si si zakrývali obličej. Andělé serafové zpívali jeden přes druhého oslavný chvalozpěv: „Svatý, svatý, svatý je Pán Bůh zástupů. Plná jsou nebesa a zem tvojí slávy. Hosana na výsostech.“ Když to uviděl, zastyděl se, protože věděl, že je velmi hříšný.

Hospodin zavolal k sobě anděla a poručil mu, aby vzal kleštěmi z oltáře, na kterém hořel oheň, žhavý uhlík. Pak se přiblížil k Izaiášovi a dotkl se jeho úst se slovy: „Dotýkám se uhlíkem tvých úst. Znamená to, že jsou ti tvoje hříchy odpuštěny, už je nemáš.

Hospodin se Izaiáše ještě zeptal: „ Koho mám poslat k Izraelitům, aby znovu ve mně uvěřili a poslouchali mě?“ Izaiáš odpověděl: „Pošli mě, půjdu já. Ničeho se nebojím, vím, že budeš se mnou.“

Z truhly moudrosti krále Šalamouna

1. Kdo to byl Izaiáš? 2. Co se přihodilo Izaiášovi v chrámě? 3. Jaký úkol dostal Izaiáš od Hospodina? 4. Domácí úkol za 5 žetonů: Nakresli, jak si představuješ zpěv Svatý, svatý, svatý...., který zpíváš ty při mši sv. a zároveň i andělé v nebi? 5. Kolik nedělí má velikonoční doba?

1. Kdo to byl Izaiáš?

2. Co se přihodilo Izaiášovi v chrámě?

3. Jaký úkol dostal Izaiáš od Hospodina?

4. Domácí úkol za 5 žetonů: Nakresli, jak si představuješ zpěv Svatý, svatý, svatý...., který zpíváš ty při mši sv. a zároveň i andělé v nebi?

5. Kolik nedělí má velikonoční doba?

Římskokatolická farnost Hnojník duben Pro vnitřní potřebu farnosti Použité obrázky: Rodinná Bible. 3. české vydání. 9 Henrietta Street, London WC2E 8PS: A Dorling KIindersley Book, ISBN