Kogenerace v EU směrnice o prosazování KVET Ing. Josef Jeleček, předseda COGEN CZECH AEM 12 -2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Výroba a distribuce elektrické energie
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Zapracování direktivy 2004/8/EC do novely zákona 458/2000 Sb. Josef Jeleček COGEN CZECH předseda.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Potřeba zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Asociace energetických manažerů 11. listopadu 2003 Praha Směrnice EU o KVET a zákon.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Kogenerace v EU směrnice o prosazování KVET Ing. Josef Jeleček, předseda COGEN CZECH AEM

Co řeší KVET? KVET je nejefektiv - nější cesta ke snižování emisí CO2. Šetří asi 280 milionů tun CO 2 v zemích EU25 Snižuje závislost na PEZ o 1500 PJ/rok v zemích EU25 Decentrální výrobou šetří kolem 10% ztrát v přenosu a distribuci AEM

Jak svět hospodaří s energiemi? Spotřeba energií jednotlivých částí světa: 1. USA více než 11,0 kW 2. EU 15 6,3 kW 3. Země „třetího“ světa 0,7 kW Průměrně 20% světové populace spotřebovává 80% energie Podíl na emisích CO2 je v podobném poměru Podíl USA na CO2 je větší než 20%, přitom podíl na populaci nedosahuje ani 5% S ekonomickým růstem jsou spojeny nedostatky elektřiny a výpadky sítě z titulu přetížení. AEM

Zdroje práva v EU EU Treaties Competition Environment Taxation Directive Regulation Decision Transposition AEM

Rozhodovací procedura Council Parliament Final Directive 1½ or more years Commission Proposal AEM

Čtyři důležité Direktivy PřípravaimplementacePlatnost v MS Direktiva o KVET Direktiva o energetických službách Direktiva o provedení budov Obchod c CO2 AEM

Direktiva o KVET Základní údaje: Adoptována v únoru 2004 Povinnost implementovat v členských státech do února 2006 Článek 1: “Vytvořit rámec pro rozvoj vysoce účinné KVET” Čl. státy musí do února 2007 podat zprávu o rozvoji vysoce účinné KVET ve vztahu k potenciálu Indikativní cíl EU je dosáhnout podílu 18% elektřiny z HE KVET do r (nyní 11%) AEM

Způsoby prosazování HE KVET Je definován právní rámec pro KVET v EU Je definována „vysoce účinná KVET“ Analýza potenciálu pro HE KVET a odstranění administrativních bariér Snaha najít a prosadit nejlepší jednotné schéma podpory Garance původu z vysoce účinné KVET Stanovení referenčních hodnot pro výpočet HE KVET Zjednodušení přístupu k sítím Nebude-li pokrok, jsou možná další opatření AEM

Co se děje v EU nyní? - Byl ustanoven technický výbor (Technical Committee) – poprvé se sešel na začátku t.r. – mírné zpoždění, protože nebyla k dispozici vhodná místnost –Komise se má zabývat třemi problémy: Harmonizací referenčních hodnot pro Annex 3 Problematikou určení elektřiny z KVET (Annex 2) Pravidla pro tvorbu analýz národních potenciálů –Druhá schůzka byla 1 července – problém velmi vysokých referenčních hodnot pro oddělenou výrobu –V listopadu mělo být pokračování AEM

Externí spolupráce Byl vypsán tendr na stanovení: harmonizovaných referenčních účinností pro oddělenou výrobu pravidla pro implementaci Annexů 2 a 3 pravidla pro stanovení NP HE CHP Vítězem bylo konsorcium složené z: COWI (Dánská konzultační firma, ta byla zvolena jako lídr) ECN (Holandský institut pro energetickou politiku) Brémská universita Euroheat and Power a COGEN Europe jako poradci Christian Folke z Německa jako autor CHP Manuálu Mahmoud Abu-Ebid z UK Kontrakt je na 15 měsíců a má být dokončen příští rok – po implementaci Direktivy!!! První dílčí výsledek byl v červenci t.r. AEM

Všechny zdroje do 1MWe podle parametrů. Větší zdroje musí mít o min. 10% vyšší účinnost Úspory primárních zdrojů jsou počítány dle následující formule: Jsou možné i jiné vzorce, avšak musí mít vést ke stejnému výsledku Definice vysoce účinné KVET AEM

O co jde v praxi? Ref.teplo Y% Ref. El. X% KVET = ≥ = Úspory > 10% Srovnání spotřeby paliva pro KVET a oddělenou produkci elektřiny a tepla. AEM

Téma č. 1 jsou referenční hodnoty (Annex 3) COGEN Europe má vlastní stanovisko k referenčním hodnotám Musí být reálné, musí vycházet z provozovaných zařízení podle typu paliva a roku uvedení do provozu, druhu tepelného média, místa připojení v síti, aj. Požadavek direktivy je minimální 10% úspora primárních zdrojů. AEM

První výsledek Technical committee Poměrně vysoké, zejména ZP. Není založeno na reálných provozních údajích, ale na nejlepší dostupné technologii, která se někde ani nepoužívá. AEM

Protinávrhy CE: Poměrně nízké hodnoty, v Č reálně vyšší První výsledek Technical committee AEM

Elektřina z KVET Annex 2 Téměř vyřešeno CHP Manuál je odsouhlasen již od léta 2004 Jsou prováděna zjednodušení AEM

Analýza NP – Annex 4 Členské státy mají za povinnost zajistit vypracování analýzu potenciálu Komise analýzu posoudí podle doporučení konzultantů, cílem bude vytvoření směrnic pro naplňování potenciálu Bude snaha směrnice harmonizovat v rámci EU Plnění potenciálu podle analýzy bude projednáváno každé 4 roky AEM

Kogenerace v ČR obecně Určení kogenerace v ČR bylo dáno vyhláškou MPO č. 539/2002 Sb, dnes vysoce účinná KVET podle nově připravované vyhlášky V r bylo vyrobeno 8,2 TWh elektřiny z KVET (ERÚ) (cca 15% z celkem prodané elektřiny v ČR). Z toho bylo: 3% do 1 MW (0,45% z prodané) 1% 1 až 5 MW(0,15% z prodané) 96% nad 5 MW(14,4% z prodané) AEM

Kogenerace v ČR plynové turbíny 14 KJ s 18 turbínami Celkový výkon 502,3 MW 90% výkonu = 5 turbín o výkonu nad 50 MW 10% výkonu = turbíny o výkonu do 10 MW Ve výkonové třídě MW není žádná turbína V posledních 3 letech – žádná nová turbína AEM

Kogenerace v ČR spalovací motory V ČR instalováno několik stovek těchto zdrojů: (v závorkách dodávka TEDOM) Do 30 kWasi 450 (430) 45 – 400 kWasi 300 (241) kWasi 30 (17) AEM

Kogenerace v ČR spalovací motory Většina z nich pouze přežívá V posledních 4 letech – skoro žádné nové instalace na zemní plyn Rozvoj zaznamenalo energetické využití skládkového plynu, čistírenského plynu a důlního plynu – dobré výkupní ceny elektřiny, dopad direktivy 2001/77/EU AEM

Podpora KVET v ČR Direktiva 2004/08/EC zapracována v novele Energetického zákona od Nediskriminační přístup k sítím je v ČR garantován Doposud byl povinný výkup elektřiny z KVET, v budoucnu nutno řešit pro malé zdroje dohodou s DS – velká pomoc ERÚ, k dohodě došlo. Vyšší ceny elektřiny z KVET pro rok 2005 a snad i pro 2006 Vzhledem k aplikaci směrnice 2004/08/EC je očekáván růst klasické KVET na bázi ZP o výkonech do 5 MW – plnění národního potenciálu AEM

Výkupní ceny elektřiny z KVET do 1 MW Pevná cena Dohodnutá cena s DS Příplatekcelkem Kč/MWh 24 hod./den hod./den zbytek dne AEM

Pevná cena Dohodnutá cena PříplatekCelkem Kč/MWh 24 hod./den hod./den zbytek dne Nad 5 MW a pro kombinaci s OZE: 45,- Kč/MWh Výkupní ceny elektřiny z KVET nad 1 do 5 MW AEM

Výkupní ceny elektřiny z vybraných OZE 2006 Vodní energie2340Kč/MWh Skládky/biostanice - bioplyn Kč/MWh Větrná energie2460Kč/MWh Geotermální energie4500Kč/MWh Solární energie13200Kč/MWh Nově důlní plyn z uzavřených dolů2230Kč/MWh AEM

Ceny ČEZ žlutázelenáoranžováfialováhnědá celý rok 8760 h prac. dny 6120 h PD 8 – víkendyPD AEM

Hlavní bariéry pro rozvoj KVET v ČR Neexistence liberalizace plynárenství – jediný subjekt má 100% trhu (přepravu plynu, distribuce i obchod) VYSOKÉ CENY PLYNU Systém obchodu s elektřinou s G=0 (=dopravu elektřiny vždy platí zákazník) NELZE OBJEKTIVNĚ OCENI PŘÍNOS DE Nemožnost tržně ocenit významné reálné úspory CO2 plynových KVET KVET DO 20 MW NENÍ SOUČÁSTÍ OBCHODU S POVOLENKAMI V RÁMCI EU – NEMÁ MOŽNOST PRODÁVAT PŘEBYTKY AEM

Ocenění přínosů DE Mělo by být více oceněno snížení ztrát v přenosové a distribuční soustavě (= zdroj je blízko spotřebitele) Nevyužití přepravních cest. Konečný zákazník platí poštovní známku za elektřinu až z PS, i když elektřinu nakoupí ze své napěťové úrovně. Platba zákazníka, poukázaná DS za dopravu elektřiny po napěťových úrovních, kudy elektřina ve skutečnosti neprošla, by měla být převedena výrobci. AEM

Doprava paliva vs. doprava elektřiny Elektrárna KVET Náklady na palivo a jeho distribuci – vždy hradí výrobce Náklady na přenos a distribuci elektřiny - hradí vždy konečný zákazník, bez ohledu na to, zda elektřina po cestě prošla či ne AEM

Úspora ztrát elektřiny Dle připojení Kč/MWh ERÚ Kč/MWh Výpočet Přenos3,3%039 Velmi vysoké napětí DS 4,8% 2058 Vysoké napětí 7,9% 2795 Nízké napětí 14,7% Zdroj: Vastl et al.: ČVUT a výpočty SEVEn AEM

Úspora emisí CO2 u KVET Je porovnávána výroba 1 MWh elektřiny a 1,45 MWh tepla (poměr teplo/elektřina z KJ TEDOM CENTO 160 CO2 z výroby tepla a elektřiny z KJ TEDOM 0,59 t CO2 Je srovnáno s produkcí CO2 při oddělené výrobě: Produkce CO2 z HU kondenzační elektrárny 1,21 t CO2 Plus: Produkce CO2 z výroby tepla z HU0,51 t CO2, nebo: Produkce CO2 z výroby tepla ze ZP0,30 t CO2 Srovnáváme 0,59 t CO2 k a) 1,72 t CO2 při vytěsnění tepla z HU, nebo b) 1,51 t CO2 při vytěsnění tepla ze zemního plynu!!! AEM

Úspora emisí CO2 u KVET AEM

Pracovní návrh sazeb daní na elektřinu podle paliva dle MŽP Kč/kWh Palivo / rok Hnědé uhlí0,200,400,701,001,30 Černé uhlí0,100,300,500,700,90 Zemní plyn0,050,100,150,200,30 Jádro0,050,100,150,200,30 OZE00000 Δ HU/ZP0,150,300,550,801,00 Δ HU/ČU0,050,200,350,500,60 Zdroj: EURO č. 39 z Ekologické daně na elektřinu AEM

Závěr Spravedlivé ocenění všech přínosů KVET, zejména z pohledu CO2 a ocenění DE zajistí tržní prosazení KVET bez dalších podpor či dotací AEM

Děkuji za pozornost Josef Jelecek COGEN CZECH Předsedawww.cogen.cz AEM