Vývoj vzdělávacích aspirací žáků Popelář nebo doktor?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zeměpis na našem gymnáziu
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Výuka na gymnáziu U Balvanu
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Projekt ZŠ Staňkov. O projektu  Projekt pro žáky s poruchami učení  Dotace z ESF – ,- Kč  Doba trvání – 2 roky.
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Různé role zástupce ředitele školy
TEST Kam po ZŠ?.
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
 1. Třídní schůzka + plenární schůze SRPDŠ čtvrtek PS od 15.30hod., TS od hod.   2. Třídní schůzka úterý nižší.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Samohlásky a souhlásky
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
Školní vzdělávací program,,Přírodou ke vzdělávání‘‘
Příprava na výkon povolání
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Masarykovo gymnázium, SZŠ a VOŠZ Vsetín
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Statistický pohled na gymnázia v roce 2012/13 Michaela Kleňhová vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí MŠMT Konference asociace.
CENTRUM PRO VZDĚLÁVÁNÍ VENKOVA „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou.
PhDr. Veronika Girglová
Projekty podporující přírodní vědy a moderní výuku koordinované European Schoolnet, naše škola je pilotní školou projektů:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Kdo studuje na víceletých gymnáziích (a proč)? Petr Soukup, PedF a FSV UK
Statistika SVAČINY.
„Abych nemluvila jako tatar…“ Eva Hartmannová Iva Pecháčková Kdo má lepší příležitost naučit se anglicky?
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Co je Eurorebus? vědomostní soutěž pro žáky 1. a 2. stupně základních škol a pro studenty středních škol začala ve školním roce 1995–1996, letos bude již.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
VÝSLEDKY MATURITNÍ ZKOUŠKY V OBOU TERMÍNECH 2011 Signální výsledky a základní poznatky.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Následky nehod osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30.
Maturity – jaro 2013.
Druh učebního materiálu
Bc. Magdalena Zábranská
SOCIOLOGIE VZDĚLÁNÍ.
ZALOŽENÍ ESÚS V EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Přijímací řízení pro žáky vycházející z 5. ročníků
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
VOLBA POVOLÁNÍ Erik Švidra 9.A 2015/16.
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
ANALÝZA PORADENSKÝCH SLUŽEB A PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ PRO ŽÁKA S NARUŠENOU KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTÍ V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavla Sychrová MU, 2011.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Druhý stupeň malotřídně
ZOORISKUJ 2017.
Transkript prezentace:

Vývoj vzdělávacích aspirací žáků Popelář nebo doktor? Kateřina Pokorná Markéta Vyšatová

Dotazník byl položen žákům 6. , 7. , 8. a 9 Dotazník byl položen žákům 6., 7., 8. a 9. třídy na ZŠ na Praze 7 a žákům primy, sekundy, tercie a kvarty z gymnázia na Praze 10.

Chceš studovat vysokou školu?

Kolik času denně věnuješ školní přípravě?

Druhý den píšeš důležitý test; jeden z kamarádů tě zve ven, co uděláš?

Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Shrnutí Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Žáci primy mají větší představu o budoucím povolání než stejně staří žáci ZŠ. Tento poměr se mění během následujících čtyř let v zcela opačný výsledek.

Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Shrnutí Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Již 25% primánů je jasně rozhodnuto studovat vysokou školu a 17% s tím spíše počítá, zatím co žáci ZŠ se k těmto výsledkům přibližují až v 9. třídě( 18% určitě a 27% uvažuje o VŠ)

Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Shrnutí Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Z grafu jasně vyplynulo, že pedagogové ZŠ se v 6-9. třídě více věnují výběru budoucího povolání svých žáků než pedagogové nižšího stupně gymnázia.

Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Shrnutí Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Pravidelně se školní přípravě věnují pouze primáni. Gymnazisté ve vyšších ročních, stejně jako žáci ZŠ, se učení věnují pouze nárazově – podle potřeby.

Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Shrnutí Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Zodpovědnost k přípravě ke studiu je výrazně vyšší u gymnazistů, zvláště pak v nižších ročnících (50% primánů se nenechá zlákat zábavou a bude se plně věnovat přípravě)

Shrnutí Zde prezentovanými grafy můžeme závěrem shrnout : Je s podivem, že mezi 12-15 rokem jsou stále jedinci, kteří by přivítali nepovinnou školní docházku a nevzdělávali se. Vyšší % jich je na ZŠ, jen již dříve zmíněná tercie opět vybočuje.

Závěr Z šetření vyplývá, že aspirace ke studiu mezi 12ti -15tiletou mládeží se vyvíjí rozličně - podle typu školy. Studenti nižších tříd gymnázia věnují více času přípravě, mají větší představu o svém budoucím povolání a jejich aspirace jsou tedy vyšší než u žáků ZŠ. Před ukončením druhého stupně ZŠ a nižšího stupně gymnázia dochází k výrazné změně – klesají aspirace gymnazistů a zvyšují se aspirace u žáků ZŠ. Snad to souvisí s nutností volby budoucího povolání.

Děkujeme za pozornost Na českém území povinnou školní docházku dětí od 6 do 12 let zavedl roku 1774 Všeobecný školní řád Marie Terezie.