Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZALOŽENÍ ESÚS V EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZALOŽENÍ ESÚS V EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA"— Transkript prezentace:

1 ZALOŽENÍ ESÚS V EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA
Prezentace se týká založení společného právního subjektu – Evropského seskupení pro územní spolupráci v ERN - Bude pospán současný vývoj i potíže, se kterými se setkáváme Evropské seskupení pro územní spolupráci v ERN:

2 Založení ESÚS v Euroregionu Nisa - milníky
- Proto byl velkým milníkem v této snaze vstup ČR a Polska do EU (východní rozšíření EU ), kdy došlo k částečnému naplnění primárního cíle ERN - Největšíí oslavy vstupu symbolicky konaly právě na Trojmezí v ERN (byli jsme u toho – potřesení rukou všech tří premiérů)

3 ESÚS v Euroregionu Nisa - milníky
- Založení ERN – cílem ERN byla integrace přeshraničního území, - vstup ČR a Polska do EU (2004) milníkem, došlo k částečnému naplnění primárního cíle ERN, - oslavy vstupu na Trojmezí v ERN, potřesení rukou všech tří premiérů, - Společné zasedání Rady po rozšíření EU (2004). ERN vznikl po pádu železné opony a „otevření hranic“ a jeho cílem bylo od samého počátku tyto hranice více otvírat a zintenzivnit kontakt přes hranice. Shrnuto jedním slovem, cílem ERN byla větší integrace (přeshraničního území)

4 ESÚS v Euroregionu Nisa - milníky
Společné zasedání Rady po rozšíření EU – Lemberk, Nové cíle pro ERN: Společný právní subjekt Společný plánovací a prázdninový region, Po částečném dosažení svého hlavního cíle si ERN na svém prvním zasedání třístranné rady po rozšíření EU (Lemberk, ) stanovil cíle nové: Kromě společného plánovacího a prázdninového regionu to měl být i společný právní subjekt. Schváleno nařízení EP a Rady o ESÚS (2006), Implementace národních provizí.

5 Podpora vytvoření společného právního subjektu, rok 2010
Z nedávného (dnes prezentovaného) dotazníkového šetření je zřejmé, že naprostá většina dotázaných členů ERN považuje za důležité vytvoření společného právního subjektu.

6 Cesta k založení ESÚS Rada ERN – Lemberk, Přijetí cíle vytvořit společný právní subjekt Schválení nařízení o ESÚS Implementace národních provizí Pojďme si tedy shrnout již realizované kroky: Již bylo zmíněno přijetí cíle založit společný právní subjekt. Cesta k realizaci tohoto cíle se otevřela schválením nařízení o ESÚS v roce 2006 a implementací národních provizí.

7 Cesta k založení ESÚS Studie o ESÚS Studie analyzující ESÚS – 3 varianty postupu Presidium ERN – Sklarska Poreba, Odsouhlasení záměru založit ESÚS vedle stávající struktury Studie využitelnosti Analýza dalších kroků, základní parametry ESÚS V minulém roce byla pro ERN zpracována základní analytická studie o ESÚS, s návrhem variant dalšího postupu. Ty budou představeny v následujících slajdech:

8 V jaké fázi je ESÚS v ERN nyní.
Cesta k založení ESÚS V minulém roce byla pro ERN zpracována základní analytická studie o ESÚS, s návrhem variant dalšího postupu. Ty budou představeny v následujících slajdech: V jaké fázi je ESÚS v ERN nyní. 8

9 Varianty dalšího postupu
První variantou bylo zachování stávajícího stavu – tedy nezakládání žádného subjektu – výhody, nevýhody Druhou variantou z opačného konce bylo nahrazení távající struktury společným právním subjektem – výhody – všechny již zmíněné výhody ESÚS, nicméně značná rizika v podobě nevyzkoušenosti Třetí varianta, kterou jsme i ve studii doporučil, je kompromisní a navrhuje založit společný právní subjekt vedle stávající struktury: tak říkajíc „na zkoušku“ – s minimálním rozpočtem a přenesením některých zodpovědností

10 Varianta: založení ESÚS vedle stávající struktury
CZ PL D CZ PL D+CZ+PL ESÚS ESŮS by se stal jakýmsi malým dítětem ERN, který by ERN plně řídil, rozvíjel a kontroloval a sledoval, jak se bude vyvíjet. Pokud by se vyvíjelo úspěšně a existovala by politická vůle, mohly by být na ESÚS přenášeny další zodpovědnosti a jednou by mohly být stávající struktury ERN přeneseny na ESÚS. - ESÚS dítětem, které by ERN řídil, rozvíjel a kontroloval a sledoval vývoj, - dítě se vyvíjí úspěšně a existuje politická vůle -> na ESÚS přenášeny další zodpovědnosti, - výhledově by tak mohly být stávající struktury ERN přeneseny na ESÚS.

11 Problémy Různé vnímání ESÚS v rámci ERN
CZ+PL stanovisko: nástroj pro efektivnější realizaci projektů a některých společných aktivit, zachování stávající politické struktury i současných sdružení k zajištění potřeb členské základny), minimalistická verze. 11

12 Problémy Různé vnímání ESÚS v rámci ERN
DE stanovisko: nová administrativní struktura, nahrazení stávající struktury, žádné duplicitní struktury, maximalistická verze. 12

13 Příčiny Různé vnímání role Euroregionu,
různá členská základna v jednotlivých částech Euroregionu, různá velikost rozpočtu jednotlivých stran (členské příspěvky). 13

14 Výhled Předpoklad realizace pilotního projektu v 2stranné spolupráci PL-CZ, mustr pro další ESÚS vznikne, jsme na dobré cestě.

15 Děkuji za pozornost. Jan Kroutil


Stáhnout ppt "ZALOŽENÍ ESÚS V EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA"

Podobné prezentace


Reklamy Google