Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce23. 11. 2011 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce23. 11. 2011 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."— Transkript prezentace:

1 AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce23. 11. 2011 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření Název výukového materiáluČas IdentifikátorVY_32_INOVACE_PreJa6 Anotace Prezentace určená ke shrnutí učiva o čase.

2 ČAS „ Kolik je hodin?“ „Bude půl třetí“

3 Čas je základní fyzikální veličinou, značíme ji t. Základní jednotkou času je sekunda (s). Další jednotky: minuta (min) hodina (h) den (d) milisekunda (ms)

4 Převody 1 d = 24 h 1 h = 60 min = 3 600 s 1 min = 60 s 1 min = h 1 ms = 0,001 s

5 Měření času je založeno na pravidelně opakujících se dějích. Dříve se čas měřil slunečními hodinami přesýpacími hodinami

6 Dnes jsou hodiny založeny na stálosti kmitavého pohybu. Kyvadlové hodiny. Náramkové hodinky – využívají nepokoj (kolečko na pružince). U hodin a hodinek na baterii kmitá křemenný krystal. Hodiny rádiem řízené. Stopky – praktické měření kratší doby. Metronom – zařízení na určování rytmu

7 Reakční doba Doba, za kterou člověk zareaguje při měření. Tato doba výrazně závisí na zdravotním a psychickém stavu a je u různých jedinců značně odlišná. Připravený člověk dosahuje průměrné reakční doby kolem 0,15 s.

8 Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 Vlastní materiály


Stáhnout ppt "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce23. 11. 2011 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."

Podobné prezentace


Reklamy Google