Metodická doporučení (10) Práce na hranicích možností je vždy zajímavá: –jedná se o zásadu, jak zaměstnat vynikající žáky a rovněž o zá- kladní metodické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití CAD/CAM technologií v mezipředmětových vztazích
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Příběh ZKUŠENÉHO ???? podnikatele
Hodnocení prací posílaných tutorovi k opravě PhDr. Miroslava Dvořáková 2008.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Diagnostika ve sportovních hrách
Taktická příprava Michal Lehnert.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Řízení kolektivu.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Veřejně správní akademie Filipínského 1 BRNO. HOSPODÁŘSKÁ KORESPONDENCE Anotace předmětu Hlavním vzdělávacím cílem předmětu je naučit žáky věcně, jazykově.
Prezentační dovednosti
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Jak učit tvorbu www stránek Filip Procházka. Úvodem HTML není programovací jazyk, neobsahuje žádné programovací ani datové struktury, jejichž pochopení.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Didaktika informatiky II
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_040.ICT.34 Tvorba webových stránek – web a databáze.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Ekonomika malých a středních podniků
Efektivní Knowledge management
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Ekonomika malých a středních podniků
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Jištění kvality technologických procesů
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Projekt byl řešen v rámci projektu FRVŠ 2839/2010 F1 d.
SVĚTADÍLY - OLYMPIJSKÉ KRUHY
Úvod do psychologie
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
WORKSHOP Metody práce s informacemi v online prostředí
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
POSKYTOVÁNÍ A PŘIJÍMÁNÍ ZPĚTNÉ VAZBY
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Bc. Miloslava Vavříková
Dobroty z vajec podoblast.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Uvádění her.
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Metodická doporučení (10) Práce na hranicích možností je vždy zajímavá: –jedná se o zásadu, jak zaměstnat vynikající žáky a rovněž o zá- kladní metodické východisko pro výuku informatiky a VT –neměli byste žáky naučit jakkoliv vyřešit určitý úkol, ale dbát rov- něž na to, aby řešení bylo po me- todické stránce správné –každý žák by měl dostat úlohu, která by ho bavila a využila jeho možností –je nutné si uvědomit, že hranice možností leží u každého žáka někde jinde

Metodická doporučení (11) –při vaši výuce by měl každý žák své vědomosti a dovednosti dále rozvíjet Dobrá pravidla mají ještě lep- ší výjimky: –mnoho poznatků z informatiky a výpočetní techniky (vyučovaných na SŠ) nemá absolutní platnost –jejich praktické důsledky mají většinou formu doporučení k do- držování jisté kázně a varování před jistými postupy –tyto poznatky by se měly učit především osobním příkladem a vytvářením osobního vztahu žáků k nim

Metodická doporučení (12) –jejich pouhé deklarování se míjí účinkem: dobří žáci jim nevěří horší je berou jako dogmata –skutečná cena těchto zásad se projeví až v okamžiku, kdy si uvědomí svoji svobodu je porušit –jejich porušení by však mělo být motivováno silnými důvody –výuka informatiky a VT, je-li dobře vedena, nám skýtá určitou šanci učit žáky činit vlastní roz- hodnutí a nést za odpovědnost –tento aspekt výuky by neměl zaostávat za její faktografickou stránkou

Metodická doporučení (13) Nenuťte žáky, aby sdíleli vaše názory, ale snažte se, aby je před případným odmítnutím pochopili: –tam, kde tvrzení nelze dokázat, nemůže stačit je přenést a neza- ujmout k nim vlastní postoj –stávají se pak nezajímavými či po- dezřelými pro lepší žáky, a nepo- chopitelnými pro žáky slabší Nebojte se učit se od žáků: –při výuce informatiky a VT je možné a žádoucí, aby žák byl chápán jako partner vyučujícího, nikoliv jen jako „objekt výuky“

Metodická doporučení (14) Ovládnutí obsluhy počítače či programovacího jazyka ne- jsou skutečné cíle, ale pouze prostředky k jejich dosažení: –výuka vázaná přesně na daný konkrétní programový produkt není žádoucí, neboť popírá po- krok, který byl a bude v této oblasti dosažen –cílem by mělo být zejména po- chopení principů, které se na kon- krétním produktu demonstrují a jehož zvládnutí je rovněž vyža- dováno –výuka se takto stává více nadča- sovou

Metodická doporučení (15) Velmi produktivní formou výuky je oprava prací žáků a diskuse nad nimi: –předmět informatika a VT se není možné učit pouze z učebnic a prohlížením si profesionálních produktů –žáky nestačí pouze zásobovat vědomostmi, předat jim návyky systematické práce a motivovat je k vlastní tvorbě –je třeba vždy znovu konfrontovat postup, který pro řešení úlohy žák zvolil –z této diskuse získává nejen žák, ale i učitel

Metodická doporučení (16) Probíranou látku je třeba neustále modernizovat: –tato zásada platí v informatice a VT mnohem více než v jiných předmětech –probírání pouze zastaralých tech- nologií působí dojmem, že v obo- ru již nemáte aktuální znalosti a že vám „ujel vlak“ –mnohdy však není možné probírat pouze moderní technologie, pro- tože k jejich správnému pocho- pení je nezbytné znát i historický vývoj –vámi probíraná látka by vám sa- motným neměla zevšednět

Metodická doporučení (17) Správnost, čitelnost, modifi- kovatelnost, efektivita: –základní kritéria pro posouzení a hodnocení práce žáka –je nezbytné abychom při hodno- cení práce žáka, kromě věcných chyb, věnovali i pozornost chybám „stylistickým“ –nesmíme se spokojit s tím, že práce byla pouze splněna, ale je nutné vyžadovat i dodržování správné metodiky

Metodická doporučení (18) Pracujte s VT také vy sami: –je nezbytné, aby vaše výuka byla podepřena i osobními zkušenost- mi –nelze vystačit pouze teoretickými poznatky vyčtenými ze sebelep- ších publikací Je nezbytné umět se vypořá- dat s nedostatečným (neexis- tujícím) vybavením: –před začátkem vaší výuky na ško- le je nezbytné seznámit se s je- jím technickým a programovým vybavením

Metodická doporučení (19) –probíranou látku a kladené úkoly, pak musíte volit adekvátně tomu- to vybavení –i s méně kvalitním vybavením, lze dosáhnout pozoruhodných výsledků –zkuste si sami někdy pracovat přesně ve stejných podmínkách jako vaši žáci Výpočetní technika je pouze prostředek: –počítač a práce s ním nesmějí být sami o sobě účelem –jsou pouze novým nástrojem v rukou lidstva