Integrovaná prevence 26. dubna 2010. Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
Právní úprava ochrany lesa
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
Nástroje ochrany životního prostředí
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Ochrana půdy a lesa.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Odbor životního prostředí MHMP
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Umisťování staveb.
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Stavební právo.
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Integrovaná prevence 26. dubna 2010

Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované rozhodování příslušné orgány průběh řízení účastníci řízení integrované povolení systém výměny informací o BAT

IPPC = Integrated pollution prevention and control posouzení všech vlivů na ŽP všechny procesy v jednom řízení složkové předpisy stanovující limity: vodní z., z. o ochraně ZPF, lesní z., z. o ochraně ovzduší, z. o ochraně přírody a krajiny, z. o odpadech, lázeňský z., z. o veterinární péči, z. o ochraně veřejného zdraví cílem stanovení závazných podmínek provozu zařízení za účelem minimalizace vlivů provozu zařízení na ŽP principy: posuzování průmyslových a zemědělských činností z hlediska ochrany ŽP jako celku podpora preventivního přístupu při snižování znečištění stanovování podmínek provozu zařízení na základě BAT pravidelný přezkum vydaných integrovaných povolení informovanost veřejnosti a účast v řízení integrace dílčích povolení do jednoho dokumentu důležité pojmy: zařízení integrované povolení

Právní úprava Rada OECD (1991): Recommendation on Integrated Pollution and Prevention Control směrnice EP a Rady 2008/1/ES o integrované prevenci a omezování znečištění nahradila IPPC směrnici Rady 96/61/ES z. č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci + prováděcí předpisy požadavek aplikace BAT

Integrované řízení – institucionální nástroje krajské úřady Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo průmyslu a obchodu Ministerstvo zemědělství Ministerstvo zdravotnictví ČIŽP krajské hygienické stanice odborně způsobilá osoba příslušné správní úřady

Integrované řízení – průběh řízení

žádost náležitosti dle ust. § 4 z. IPPC + vyhláška zhodnocení žádosti neúplná – výzva k doplnění úplná – další procesní kroky rozeslání žádosti + zveřejnění stručného shrnutí účastníci řízení + příslušné orgány + portál veřejné správy, úřední deska přísl. orgánu, úřední deska obce, kde má být zařízení umístěno vyjádření příslušné správní úřady (dotčené) účastníci řízení odborně způsobilá osoba dotčený stát veřejnost příp. ústní jednání rozhodnutí o vydání integrovaného povolení opravný prostředek

Integrované řízení – účastníci řízení provozovatel zařízení obec, na jejímž území má být zařízení umístěno kraj, na jehož území má být zařízení umístěno obč. sdružení, OPS, zaměstnavatelské svazy, hospodářské komory ochrana profesních nebo veřejných zájmů písemná přihláška obce a kraje, na jejichž území může mít zařízení vliv písemná přihláška ten, kdo by jím byl podle zvláštních právních předpisů

Integrované řízení – integrované povolení rozhodnutí, v němž se stanoví závazné podmínky provozu povinnosti provozovatele možno podat opravný prostředek přechod na právního nástupce přezkum plnění závazných podmínek změna integrovaného povolení zánik integrovaného povolení

Systém výměny informací o BAT Evropská unie Fórum pro výměnu informací International Exchange Forum – IEF referenční dokumenty o BAT Bat Reference Documents – BREF technické pracovní skupiny: zpracování BREF Technical Working Groups – TWG Evropská kancelář IPPC European IPPC Bureau – EIPPCB ČR Fórum pro výměnu informací o BAT v ČR technické pracovní skupiny