GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY STOLOVÝ A SEDACÍ INVENTÁŘ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na možné druhy stolového a Anotace Materiál poukazuje na možné druhy stolového a sedacího inventáře na úseku obsluhy. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova stoly, židle Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 -17 let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy
Stoly Jsou vyráběny z různých materiálů, mají různé rozměry a tvary restaurační čtvercové, 80x 80 obdélníkové 120x 80, 180x 80 kulaté, rozkládací, oválné Na jednoho hosta se počítá 65 – 80 cm šířky, 40 cm hloubky.
Stoly konferenční – nižší, různé tvary, vhodné do kluboven a hotelových hal
Stoly konzumační – vyšší, užší, popř. se sklápěcími sedačkami do samoobslužných restaurací
Sedací inventář židle, křesla, klubovky sedačky boxy barové židle Jsou vyráběny z různých materiálů Pamatujme, že židle by měla být o 30 cm nižší než stůl.
Židle čalouněné poločalouněné dřevěně plastové (na zahrádkách) barové
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.