Regionální politika RP ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Úvod, základní principy a cíle
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Regionální operační program regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad Irena Ptáčková, odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Karlovarského kraje.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2013 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Financování ÚSC z prostředků EU
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Historie vývoje regionální politiky
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

Regionální politika RP ČR

Regionální politika Soubor cílů, opatření a nástrojů vedoucích ke snižování rozdílů v socioekonomické úrovni jednotlivých regionů. Politika hospodářské a sociální soudržnosti - politika solidarity Podpora regionů, jejichž úroveň nedosahuje v daných kritériích národního (evropského) standardu Koncepční a cílevědomá činnost orgánů veřejné správy zaměřená na snižování meziregionálních rozdílů v území.

Regionální politika na národní úrovni 30. léta 20. století – Velká Británie 1934 – Přijetí prvního legislativního dokumentu “Zákon o speciálních územích”: vymezení problémových regionů definování způsobu pomoci (především zlepšováním infrastruktury) stanovena pravidla pro alokaci prostředků

Regionální politika na národní úrovni Problémy ostatních členských zemí Francie: Paříž a okolí vs. zbytek Francie Itálie: vyspělý sever vs. zaostalý jih Německo: problémy restrukturalizace tradičních průmyslových regionů, v současnosti země bývalého NDR Nizozemí: problémy urbanizovaných oblastí Severské země: problémy řídce zalidněných území ČR – diferenciace ekonomického rozvoje v 2/2 90. let

Hrubý domácí produkt na obyvatele (PPP) (v euro) v regionech NUTS 2

TRADICE RP V ČR Meziválečné období 1. proces urbanizace TRADICE RP V ČR Meziválečné období Soudobá historie - relativně moderní záležitost První přístupy k RP v ČR : po r.1997 Příčiny jiné priority prvních fází transformačního období relativně malé meziregionální diference pomalá ekonomická a sociální diferenciace pomalé tempo integrace do EU neexistence regionálních orgánů Disparity : míra nezaměstnanosti, HDP, míra investic, průměrná mzda, infrastruktura 2/2 90. let – pomalý růst diferencí sociálních a ekonomických – důvod pro hledání opatření na řešení krizových situací Pomalá integrace do EU – důraz na demokracii, vymezování priorit ve vztahu k naší integraci, RP – součást politik EU – tlak na naše zapojení 14.4.2017 Ing. Zuzana Trhlínová

RP v ČR MMR Příprava a realizace základních rozvojových dokumentů: strategie regionálního rozvoje, národní strategický referenční rámec Komunikace s dalšími institucemi, koordinace rozvojových opatření Kraje, NUTS 2 Euroregiony

Charakteristika NUTS II v ČR

Základní problémy Kategorizace oblastí : Výrazná dominance Prahy x další kraje Vysoká nezaměstnanost v Ústeckém a Ostravském kraji Problémy v oblasti zemědělství Narušené životní prostředí Významné vnitřní sociálně-ekonomické rozdíly jednotlivých krajů Kategorizace oblastí : regiony rychle se rozvíjející rozvíjející se regiony regiony s mírnou dynamikou růstu regiony zaostávají regiony upadající

Cíle regionální politiky ČR Prorůstový - aktivizace nedostatečně využívaného potenciálu a podpora hospodářského rozvoje regionů Vyrovnávací - snižování meziregionálních rozdílů a pomoc ekonomicky slabším oblastem, jež by nebyly schopny zvládnout změny v ekonomické a sociální struktuře vlastními silami

Státní programy regionálního rozvoje = nástroj realizace cílů vnitřní regionální politiky Podpora strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionů Podpora venkovských regionů Podpora obnovy venkova 3) Podpora ostatních regionů Program podpory rozvoje území výrazně postižených redukcí nebo zánikem vojenských posádek

Východiska současné RP 1. proces urbanizace Východiska současné RP Příprava na vstup do EU Realizace předstrukturální pomoci (Ispa, Phare, Sapard) Obnova regionální správy Tendence o decentralizaci RP Diferenciovaná podpora Žádost o vstup do EU : 1996 Kritika EU o neexistenci RP DECENTRALIZACE RP : vzhledem k chybějícím krajům se RP před 2000 značně centralizovala – obce příliš malé jednotky pro výkon Diferenciovaná podpora : jen pro některé oblasti, Ostravsko, jednorázové prostředky pro řešení největších krizových situací – ne systematická podpora!!! 14.4.2017 Ing. Zuzana Trhlínová

Legislativní opatření 1. proces urbanizace Legislativní opatření Zákon č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územně správních celků Samostatná působnost (PRK, koordinace rozvojových aktivit) Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje (1.1.2001) Podmínky a priority poskytování pomoci Selektivní charakter Zřízení regionů soudržnosti (NUTS 2), regionální rady (realizace programů financ. z EU), ROP Regiony soudržnosti : 8, Praha, Střední Čechy, Moravskoslezsko Jihozápad (Jihočeský, Plzeňský) Jihovýchod (Vysočina, Brněnský) Severozápad (KV, Ú/Labem) Severovýchod (LB, KH, PD) Střední Morava (ZL, OL) 14.4.2017 Ing. Zuzana Trhlínová

Legislativní opatření Zákon č. 218/2000 Sb., rozpočtová pravidla Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání a další (ŽP, výběrová řízení, ochrana hospodářské soutěže …) 14.4.2017 Ing. Zuzana Trhlínová

Instituce RP v ČR Regionální rozvojové agentury- od 1993 Centrum pro regionální rozvoj (1997) Agentura pro rozvoj průmyslu Czechtrade, Czechinvest Česká centrála cestovního ruchu Hospodářské a agrární komory Koordinační a kontrolní skupiny A další 14.4.2017 Ing. Zuzana Trhlínová

Strategické dokumenty ČR Nařízení EK Národní rozvojový plán (2004-06), národní strategický referenční rámec (2007-2013) Strategie regionálního rozvoje Strategie udržitelného růstu Programy rozvoje krajů, programy rozvoje územního celku Strategie obcí a mikroregionů Strategie euroregionů Sektorové operační programy (IOP) Operační programy jednotlivých ministerstev Regionální operační programy - operační programy regionů soudržnosti 14.4.2017 Ing. Zuzana Trhlínová