Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi. Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava.
Advertisements

Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Vesmír a Země ve vesmíru
Udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada. Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry.
Země ve vesmíru.
Fyzika.
HISTORIE ZEMĚ.
Charakteristika Hvězd
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Černé díry Referát na fyziku.
KOF/FI – Gravitační síla Země
Vesmír.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
ASTRONOMIE DEEP SKY.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Chemicky čisté látky.
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Lze překročit rychlost světla? Gravitační pole okolo černých děr
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Mechanika a kontinuum NAFY001
GRB – gama záblesky Michal Pelc. Co si dnes povíme úvod, historie co to vlastně je dosvit směrové vysílání teorie: obvyklý život hvězdy, supernovy, černé.
Vznik bílého trpaslíka
Galaxie Mléčná dráha.
Metriky Mariánská 2010.
PŮVOD PLANET.
Petra Kocábová, Petr Máj
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Astrofyzika – dálkové studium
HVĚZDY.
Základy astronomie, Slunce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
STR Mgr. Kamil Kučera.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
PLANETA ZEMĚ.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Černé díry Není černá jako černá.
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Kvantová fyzika.
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi

Obsah přednášky Historie a vědci Černé díry - vznik - vlastnosti - zánik - vypařování - druhy Použitá literatura a materiály

„Černé díry jsou jedním z nemnoha případů v historii vědy, kdy byla teorie rozvinuta do velkých detailů dřív, než pozorování alespoň náznakem potvrdila správnost předpokladů.“

Historie a vědci .. Sir Isaac Newton Karl Schwarzschild ☼ 4.1.1643 †31.3.1727 Karl Schwarzschild ☼ 9.9.1873 †11.5.1916 Subrahmanyan Chandrasekhar ☼ 19.10.1910 †21.8.1995

Stephen William Hawking Historie a vědci .. Stephen William Hawking ☼ 8.1.1942 Roger Penrose ☼ 8.8.1931

Černé díry - vznik Spjat se zánikem hvězdy. Těleso již není schopno vzdorovat přitažlivosti vlastní gravitace, jež se ho snaží zmenšit. Jak se hvězda smršťuje, gravitační pole na jejím povrchu sílí a úniková rychlost roste. Hranice černé díry se nazývá horizont událostí.

Horizont událostí Plocha horizontu událostí vždy vzrůstá, pokud do černé díry padá nějaká dodatečná hmota. Horizont událostí se nikdy nezmenšuje.

Černé díry - vlastnosti Chování světla Gravitační vír a jeho účinky Čas

Chování světla Gravitační pole - svou aktivitou zakřivuje světelné paprsky - nutí měnit frekvenci světelných vln. Jev nazývaný gravitační čočka.

Gravitační vír a jeho účinky Ergosféra – prostor mezi Schwarzschildovým poloměrem a statickou mezí. Schwarszchildův (gravitační) poloměr /horizont událostí/ - oblast, kde se úniková rychlost z černé díry rovná rychlosti světla. G…Newtonova gravitační konstanta M…hmotnost hvězdy c.....rychlost světla ve vakuu

Čas Vzpomeňme, že už ve speciální teorii relativity … …má jeden a týž proces různé trvání z hlediska různých pozorovatelů.

Čas Časový průběh pohybu povrchu hvězdy, která se hroutí a vytváří černou díru, jak jej sleduje pozorovatel na povrchu a na vzdálené planetě obíhající hvězdu.

Zánik - vypařování 1974 – tento kvantový děj popsal Stephen William Hawking částice a antičástice - vznikají na velmi krátký okamžik. Pokud na ně nepůsobí vnější pole, ihned zanikají. černá díra hvězdné hmotnosti se podle výpočtu zcela odpaří za 1066 let. Zmenšováním se ztrácí hmotnost černé díry, její teplota narůstá a rychlost vypařování také. S poklesem hmotnosti na 1000 tun, , teplota jejího záření vzroste na obrovskou hodnotu 1017 kelvinů. Následuje výbuch.

Druhy černých děr Černá díra si při vzniku ponechává jen informaci o hmotnosti, momentu hybnosti a náboji Podle atribut : 1. Schwarzschildovy černé díry: Mají nenulovou hmotnost, nulový moment hybnosti a elektrický náboj. Každý zkolabovaný sféricky symetrický objekt se stane Schwarzschildovou černou dírou. 2. Kerrovy černé díry: Mají nenulovou hmotnost a moment hybnosti. Jde o výsledek kolapsu rotujících objektů, typickým jevem je existence ergosféry - oblasti mezi statickou mezí a Schwarzschildovým poloměrem. 3. Reisnerovy-Nordstromovy černé díry: Nejobecnější možná teoretická forma černé díry s nenulovým nábojem. V přírodě se pravděpodobně nevyskytuje. Černá díra si při vzniku ponechává jen informaci o hmotnosti, momentu hybnosti a náboji Černá díra si při vzniku ponechává jen informaci o hmotnosti, momentu hybnosti a náboji

Druhy černých děr Podle velikosti 1. Prvotní (primordiální) černé díry: Tyto černé díry by měly mít nepatrné rozměry elementárních částic a mohly vznikat v ranných fázích vývoje Vesmíru. Jestliže existují, měly by díky Hawkingovu vypařování intenzivně zářit. Pozorované množství γ záření ve Vesmíru znamená, že primordiálních děr nemůže být více než 300 v krychlovém světelném roku. Pozorovat takový objekt by bylo možné jen v naší bezprostřední blízkosti (Sluneční soustavě). 2. Hvězdné černé díry: Tyto černé díry vznikly jako závěrečné fáze hvězdného vývoje a jejich hmotnosti jsou několikanásobkem hmotnosti Slunce. Objekty tohoto typu se v naší Galaxii pozorují. 3. Galaktické černé díry: Černé díry s hmotností srovnatelnou s hmotností galaxií nebo jejich jader. Tvoří jádra některých aktivních galaxií, pravděpodobně i naší vlastní Galaxie a jádra kvasarů. Pozorována je řada objektů tohoto typu.

Eliptická galaxie NGC 4261 (HST 4. 12 Eliptická galaxie NGC 4261 (HST 4.12.1995) (pravděpodobně obří černá díra). Černá díra v centru galaxie M87

ROSAT LMC X-1: Vážný kandidát na černou díru ve Velkém Magellanově mračnu.

Použitá literatura a materiály: Igor Dmitrijevič Novikov – Černé díry a vesmír Stephen William Hawking – Stručná historie času Jiří Grygar – Sejdeme se v nekonečnu http://aldebaran.cz http://www.mikmik.cz/other/fifth http://casa.colorado.edu/ http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk http://www.aldebaran.cz/applets/as_holes/start.html