Program rozvoje venkova 2007 – 2013, návrh MZe. Hodnocení předchozích programů  SAPARD, OP, HRDP diskuze na téma velikost farem a přístupu menších a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Program rozvoje venkova na období
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
MZe ČR, odbor ZAaPÚ Olomouc
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Program rozvoje venkova , Monínec.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova 2007 – 2013, návrh MZe

Hodnocení předchozích programů  SAPARD, OP, HRDP diskuze na téma velikost farem a přístupu menších a středních k programu vyšší podpora regionálních produktů a ekologických výrobků konečně vyřešit situaci ohledně pozemkových úprav venkov - snaha o vyšší participaci místních, lepší monitoring (Celostátní síť rozvoje venkova) přesnější definice venkova vzdělávání - vyšší flexibilita, databáze, sledování trhu práce zvýšit informovanost ohledně agroenvironmentální opatření a zvýšení informovanosti v řadách zemědělců

Hodnocení Ex-ante  rovnováha mezi 4 osami, dle vyjádření Střelečka, Hrabánkové, Kvistgaarda, s ohledem na specifika našeho venkova  není podrobnější ověření vazeb mezi investicemi, činnostmi a dopady  mnohostranné partnerství na centrální i regionální úrovni  využít NSPRV  zlepšit popis opatření kvůli logice intervencí pro transparentnější program  kontrola finančních alokací dle logiky intervencí  zlepšit popis procesu realizace (např. LEADER)  využít současné IT používané na MZE a SZIF  zlepšit anglické překlady   Financování: pouze z jednoho zdroje, určit prioritu

PRV 2007 – 2013, OSY a priority  OSA 1 - Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví (22,39 % z EAFRDu), 2 priority Modernizace, inovace a kvalita (92,18 % z osy 1, kt. = 100 %) Přenos znalostí (7,82 % z osy 1, kt. = 100 %)  OSA 2 - Zlepšování životního prostředí a krajiny (55,2 %) Biologická rozmanitost, zachování a rozvoj zem. a les. systémů s vysokou přidanou hodnotou a tradičních zemědělských krajin (76,5 % z osy 2, kt = 100 %) Ochrana vody a půdy (17,6 % z osy 2, kt. = 100 %) Zmírňování klimatických změn (5,9 % z osy 2, kt. = 100 %)  OSA 3 - Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova (16,93 % z EAFRDu) Tvorba pracovních příležitostí (36,0 % z osy 3, kt. = 100 %) Podmínky růstu a kvalita života na venkově (57,5 % z osy 3, kt. = 100 %) Vzdělávání a místní partnerství (6,5 % z osy 3, kt. = 100 %)  OSA 4 - LEADER (5,0 % z EAFRDu) Zlepšení řízení a mobilizace přirozeného vnitřního rozvojového potenciálu venkovských oblastí (100,0 % z osy 4, kt. = 100 %)

Odůvodnění OS a priorit  OSA 1: Oblastí jež přispívá k naplňování lisabonských a göteborských cílů je snaha o zlepšování konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví (k zajištění konkurenceschopnosti by měly být priority orientovány na přenos znalostí a inovací v potravinovém řetězci, a dále na investice do fyzického a lidského kapitálu).  OSA 2: PRV přispívá ke zlepšování stavu životního prostředí a krajiny realizací agroenvironmentálních opatření, opatření podpory hospodaření v méně příznivých oblastech a opatření Natura Tato opatření se osvědčila i v minulém plánovacím období, v HRDP. Zmírňování dopadů klimatických změn bude uskutečňováno především prostřednictvím lesnických opatření a zalesňováním zemědělské půdy.  OSA 3: PRV posiluje atraktivitu venkova k životu včetně zlepšení podmínek pro hospodářský růst realizací opatření zaměřených převážně na diverzifikaci ekonomických (nezemědělských) aktivit, zlepšování kvality života na venkově, vzděláváním, organizací místních partnerství a rozšiřování využití informačních a komunikačních technologií a dále pak zlepšení kvality života zvýšením povědomí o přírodních a kulturních hodnotách prostředí a jejich obnovou a rehabilitací.  OSA 4: PRV umožňuje budovat místní kapacity zejména prostřednictvím vytváření místních partnerství z různých oblastí společenského života, přípravou místních rozvojových strategií a jejích následnou realizací. Integrovaný přístup pomůže chránit a rozšiřovat místní přírodní a kulturní dědictví, zvyšovat povědomí o ochraně životního prostředí, podporovat výrobu specialit, cestovní ruch, obnovitelné zdroje a energii a investovat do nich.

Opatření PRV v OSE I – Zlepšení konkurenc. v zemědělství a lesnictví  3 skupiny opatření, 9 opatření,  I. 1. Opatření zaměřená na restrukturalizaci a rozvoj fyzického kapitálu a podporu inovací I Modernizace zemědělských podniků I Investice do lesů I Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům I Pozemkové úpravy  I. 2. Opatření přechodná pro Českou republiku a ostatní nové členské státy EU I Seskupení producentů  I. 3. Opatření zaměřená na podporu vědomostí a zdokonalování lidského potenciálu I Další odborné vzdělávání a informační činnost I Zahájení činnosti mladých zemědělců I Předčasné ukončení zemědělské činnosti I Využívání poradenských služeb

Opatření PRV v OSE II – Zlepšování životního prostředí a krajiny – část 1.  2 skupiny opatření, 7 opatření + podopatření, 3 + (4 na násl.str)  II. 1. Opatření zaměřená na udržitelné využívání zemědělské půdy II Platby za přírodní znevýhodnění poskytované v horských oblastech a platby poskytované v jiných znevýhodněných oblastech II Platby v rámci Natury 2000 a Rámcové směrnice pro vodní politiku 200/60/ES (WFD) – dvě podopatření a) Platby v rámci Natury 2000 na zemědělské půdě b) Rámcové směrnice pro vodní politiku ES II Agroenvironmentální opatření – tři podopatření a) Agroenvironmentální opatření - Postupy šetrné k životnímu prostředí (vč.ekologického zemědělství a integrované produkce) b) Agroenvironmentální opatření - Ošetřování travních porostů c) Agroenvironmentální opatření - Péče o krajinu (lokace)

Opatření PRV v OSE II – Zlepšování životního prostředí a krajiny – část 2.  II. 2. Opatření zaměřená na udržitelné využívání lesní půdy II Zalesňování zemědělské půdy – dvě podopatření a) První zalesnění zemědělské půdy b) Založení porostů rychle rostoucích dřevin pro energetické využití II Platby v rámci Natury 2000 v lesích = Zachování hospodářského souboru lesního porostu z předchozího produkčního cyklu II Lesnicko-environmentální platby = Zlepšování druhové skladby lesních porostů II Obnova lesnického potenciálu a podpora společenských funkcí lesů – dvě podopatření a) Obnova lesnického potenciálu a zavádění preventivních opatření b) Neproduktivní investice v lesích

Opatření PRV v OSE III – Kval. života ve venkov. obl. a div. hosp. venkova  4 skupiny opatření, 7 opatření + podopatření  III. 1. Opatření k diverzifikaci hospodářství venkova III Diverzifikace činností nezemědělské povahy III Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje III Podpora cestovního ruchu  III. 2. Opatření ke zlepšení kvality života ve venkovských oblastech III Základní služby pro hospodářství a obyvatelstvo venkova – 2 podop. a) Obnova a rozvoj vesnic b) Občanské vybavení a služby III Ochrana a rozvoj dědictví venkova – dvě podopatření a) Přírodní dědictví venkova b) Kulturní dědictví venkova III. 3. Opatření týkající se vzdělávání a informování hospodářských subjektů, působících v oblastech, na něž se vztahuje osa III (1) III. 4. Opatření týkající se získávání dovedností a propagace za účelem přípravy a provádění strategie místního rozvoje (1)

Opatření PRV v OSE IV – LEADER  3 skupiny opatření, 5 opatření Účelem osy IV Leader je především zlepšení kvality života ve venkovských oblastech, posílení ekonomického potenciálu a zhodnocení přírodního a kulturního dědictví venkova, spolu s posílením řídících a administrativních schopností na venkově. Osa IV Leader bude uplatněna pro opatření podle podmínek nařízení Rady 1698/2005. Místní akční skupiny podle čl. 62 nařízení Rady uplatňují při místním rozvoji partnerský přístup, navrhují ucelenou strategii místního rozvoje, resp. Strategický plán Leader a odpovídají za jeho provádění. Vybírají projekty, které budou v souladu se strategií v rámci PRV financovány.  IV. 1. Implementace místní rozvojové strategie IV Konkurenceschopnost IV Životní prostředí / obhospodařování území IV Kvalita života / diverzifikace  IV. 2. Realizace projektů spolupráce  IV. 3. Provoz místních akčních skupin

ZÁVĚR k PRV  jednotlivá opatření lze hodnotit z hlediska časovosti jejich dopadů  je zřejmé, že každé z těchto opatření má svůj horizont a usilovat o naprostou nadčasovost není asi rozumné  opatření vytvářejí dobrý základ pro dlouhodobý pozitivní rozvoj  některá opatření však mohou ve své podstatě působit antagonisticky  žadatel musí po přechodu ČR na plný systém přímých plateb splňovat v celém hospodářství závazné požadavky tzv. cross- compliance (str 155 – 157 v PRV 2007 – 2013)  požadavek plnění Správné zemědělské praxe  často pětileté plnění  cíle opatření, místní určení (lokalizace), určení příjemců podpory včetně její definice a míry plnění ze zdrojů naleznete na 8.pdf 8.pdf

Podpora PRV  Podpora bude poskytována na přípravu, sledování, hodnocení, šíření informací a kontrolní opatření řízení, realizace, monitorování, kontrola analýzy a poskytování informací o Programu včetně jeho publicity a hodnocení pomoc expertů, pomoc a poradenství v otázkách týkajících se realizace úkoly pracovních skupin poradenství, semináře, studie, včetně zpracování podkladů pro přípravu výroční a závěrečné zprávy informace a informační kampaně expertizy, poradenství, odborné studie ex-post hodnocení programů předcházejícího programovacího období (Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství, Horizontální plán rozvoje venkova)  Česká republika k zajištění úkolů zřízení a provozu Celostátní sítě rozvoje venkova a koordinací těchto úkolů pověřuje Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky (VÚZE) v úzké spolupráci s Ústavem zemědělských a potravinářských informací (ÚZPI) a Krajskými informačními středisky pro zemědělství a rozvoj venkova (KIS), MAS, fyzické a právnické osoby u kterých se dále předpokládá kapacita v rámci opatření Programu rozvoje venkova, týkajících se vzdělávání a informací, získávání dovedností, animace a provádění.