Planety sluneční soustavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
ZEMĚ A PLANETY.
Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Planety sluneční soustavy 5. ročník
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
FY_068_Vesmír_Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava Základní škola Bohutín, okres Příbram VY_32_INOVACE_1CAS04_Sluneční soustava Autor materiálu:Barbora Havejová Materiál je určen k bezplatnému.
VY_V/2_INOVACE_10_Sluneční soustava
Vesmír.
Planetky, měsíce, komety, meteory
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Vesmír a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Planety sluneční soustavy – Malé planety
… aneb letem světem Sluneční soustavou
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Planety sluneční soustavy
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Planeta nejblíže Slunci
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Planety sluneční soustavy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavlína Elicerová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích planet, přes 150 měsíců planet a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoroidy.

Slunce Jediná hvězda naší sluneční soustavy Teplota na povrchu 6 000 Slunce je 100 krát větší a 333 000 krát těžší než Země Má silné gravitační pole → přitahuje planety, planetky … Slunce je zdrojem energie – světla a tepla Kdyby Slunce nesvítilo byla by na Zemi tma a mráz Světlo ze Slunce doletí na naši planetu přibližně za 8 minut

Planety sluneční soustavy

Merkur Merkur je nejblíže k Slunci a také je nejmenší planetou sluneční soustavy. Jeho povrch je pokryt množstvím kráterů, nízkých pohoří a lávových planin. Je to vlivem neustálých dopadů těles všech velikostí na povrch Merkuru, ale i působením velké blízkosti Slunce a rozdílem teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Na polokouli přivrácené ke Slunci může teplota vystoupit na téměř 430 °C. Na polokouli odvrácené panuje mráz až -180 °C.

Venuše Druhá planeta od Slunce. Má velmi hustou atmosféru, tvořenou převážně oxidem uhličitým. Je zde silná sopečná činnost. Teplota na povrchu se pohybuje kolem 480 °C Někdy bývá označována jako jitřenka nebo večernice. Ze všech planet se kolem své osy otáčí nejpomaleji.

Země Jediná planeta, na které je podle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Země je nejhustější planetou ve sluneční soustavě. Je také jedinou planetou sluneční soustavy, jejíž povrch je pokryt kapalnou vodou. Má jedinou přirozenou družici – Měsíc. .

Mars Je pojmenován po římském bohu války. Povrch je pokrytý sopkami, krátery a kaňony. Má dva měsíce – Phobos a Deimos. Při pozorování má načervenalou barvu. (Železo v půdě reaguje s kyslíkem a vytváří tak oxid železitý, rez.)

Jupiter Největší planeta sluneční soustavy. Řadí se spolu s dalšími mezi tzv. plynné obry. Z vesmíru vidíme horní vrstvu atmosféry, tvořenou z různě barevných pruhů a skvrn, které jsou atmosférickými bouřemi. Nejznámější takovouto bouří je Velká rudá skvrna. Má též tenký prstenec, ze Země hůře viditelný. Jupiter má 63 pojmenovaných měsíců. (Čtyři největší měsíce: Io, Europa, Ganymed a Callisto.) Právě měsíc Europa se považuje za nejžhavějšího kandidáta na objevení mimozemského života.

Saturn Druhá největší planeta sluneční soustavy. V Saturnově atmosféře vanou větry, které dosahují obrovských rychlostí. Má kolem sebe mnoho prstenců, které jsou tvořeny z kamení, prachových částic a úlomků ledu. Patří mezi plynné obry. Má mnoho měsíců. (Známých je okolo 60).

Uran Nejchladnější planeta sluneční soustavy, řadí se mezi ledové obry. Má 13 objevených prstenců, které se při pohledu ze Země jeví jako terč s Uranem ve středu. Je to důsledkem sklonu rotační osy. Jeho největší měsíce jsou Titania a Oberon. (Celkem má Uran 27 známých měsíců).

Neptun Nejvzdálenější planeta od Slunce. Do dnešní doby má 5 objevených prstenců. Neptun má charakteristicky modrou barvu. Má několik měsíců, největší z nich je Triton, který je zároveň nejchladnějším místem sluneční soustavy. Neptun je jediná planeta, která byla objevena na základě matematických výpočtů.

Seznam použitých obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010–09–22]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Slunce <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Sun_in_X-Ray.png> Merkur <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Reprocessed_Mariner_10_image_of_Mercury.jpg> Venuše <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Venus_globe.jpg> Země <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Nasa_earth.jpg> Mars <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Mars_Hubble.jpg> Jupiter <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Jupiter_(transparent).png> Saturn <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Saturn_(planet)_large.jpg> Uran <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Uranus2.jpg> Neptun <http://www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Neptune_Full.jpg>