Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Advertisements

Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Hodnocení škol a školských zařízení
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
1 Ja “Zaměstnanec přichází kvůli firmě, ale odchází kvůli manažerovi“ Jak efektivně vzdělávat manažery Mgr. Petra Voráčová INC Consulting spol. s r.o.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Hodnocení pracovníků.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Kvalita ve vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Kandidát na rektora JU prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h. c., 2016.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Evaluace v mateřských školách
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Evaluace v mateřských školách
Kvalita vzdělávání.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Hlavní manažér SP Kvalita I
Rozvoj vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě CZ /0. 0/0
IP Alena Kopáčková (DFP)
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Podpora pedagogické praxe u předmětů odborné praxe studentů FZS TUL
Transkript prezentace:

Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ

Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální) úroveň fungování anebo produkce těchto procesů či institucí, která může být předepsána určitými požadavky (např. vzdělávacími standardy) a může být tudíž objektivně měřena a hodnocena

Kvalita více úrovní Výsledek Vzdělávací proces Vstupy

Odlišné chápání kvality jednotlivými aktéry Veřejnost - za kvalitní vzdělávání považuje vzdělávání v takové instituci, kterou lze charakterizovat jako úspěšnou – tedy takovou, „ve které žáci dosahují velmi dobrých výsledků v základních dovednostech měřených odpovídajícími testy.“SVOBODA, 1999 Úspěšná škola může být v pohledu veřejnosti taková, která má jasně vymezeny cíle a stanovené postupy a vzdělávací programy, má dobré vedení a motivované a schopné pedagogy, dobré hodnocení ve standardizovaných testech, vysoký počet žáků přijatých k dalšímu studiu (resp. úspěšně získávajících odpovídající práci) a vytváří dobré podmínky nejen pro práci pedagogů, ale také pro studium žáků.(Svoboda, 1999) Národní ústav odborného vzdělávání kvalitu vzdělávání charakterizuje jako „určitou žádoucí úroveň fungování a/nebo produkce těchto procesů nebo institucí, která může být předepsána určitými požadavky – např. rámcovými vzdělávacími programy, evaluačními standardy – a tudíž může být objektivně hodnocena a měřena

Význam hodnocení kvality Zdroj záruk pro stát (poskytovatele finančních prostředků) a pro další účastníky o tom, že s vynakládanými finančními prostředky je nakládáno co nejefektivněji a nejzodpovědněji. Podklad pro akreditaci Podklad pro financování Prostředek stálého zdokonalování Podklad pro zdokonalování managementu školy nebo její součástí.

Problémy spojené s hodnocením Nedostatečná informovanost pracovníků institucí, nepochopení účelu hodnocení kvality, nedůvěra k možnému přínosu jejich hodnocení. Malá nebo někdy dokonce žádná koordinace ve vyžadování různých podkladů pro každý účel hodnocení kvality zvlášť. Vyžadování příliš velkého dodatečného pracovního nasazení při hodnocení instituce. Neúměrná kárná opatření vedoucí k zakrývání chyb, případně různým podvodům.

Hodnocení, sebehodnocení, autoevaluace Hodnocení – se častěji užívá v širších kontextech běžné školní praxe Sebehodnocení - neplánované a necílené nahodilé hodnocení každodenní praxe, které provádí každý jedinec bez dlouhodobější přípravy Autoevaluace – systematicky připravené a plánovité hodnocení, směřující podle předem stanovených kritérií k předem stanoveným cílům, prováděné pracovníky školy

Hodnocení kvality Hodnocení kvality (evaluation) Systematické posouzení kvality nebo hodnoty určitého subjektu, například (části) studijního programu, fakulty, vysoké školy, apod. expertním týmem. 1) vnitřní hodnocení (internal evaluation) 2) vlastní hodnocení (self evaluation) 3) vnější hodnocení (external evaluation)

Průzkum HN a iHNed.cz (2009)

Věda a výzkum Výsledky v databázi Rady vlády pro vědu a výzkum wId=orjk%3A wId=orjk%3A14560 Články v impaktovaných časopisech, patenty, odborné knihy, příspěvky do sborníků Fakulta financí a účetnictví VŠE, FES Pardubice, Národohospodářská fakulta VŠE X Provozně ekonomická fakulta ČZU Praha, Podnikohospodářská fakulta VŠE

Absolventi Pokračování v oboru, spokojenost s fakultou, průměrný plat Průzkumy nejsou obvyklé, nejednotná metodika ESF MU Brno, ČZU Praha

Hodnocení studia

Pracovní předpoklady

Platové ohodnocení

Studijní pobyty ESF MU – nejvyšší % vysílaných studentů X Podnikohospodářská fakulta Výuka v cizím jazyce FPE Pardubice, VŠB Ostrava, ČZU

Názory expertů Fakulta mezinárodních vztahů Podnikohospodářská a Národohospodářská fakulta VŠE, ESF MU VŠB Ostrava