Alternativní výživa v dětském věku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
ALTERNATIVNÍ DRUHY VÝŽIVY
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
VÝŽIVA DĚTÍ DO 3 LET.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Potraviny rostlinného původu
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Výživa novorozence a kojence
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Alternativní výživa v dětském věku

Alternativní výživa v dětském věku - pojmy Omnivor Bez omezení živočišné stravy Modifikovaná živočišná dieta Omezování určitých druhů živočišné stravy, ne jejich eliminace Semivegetarián Absolutní vyloučení některých částí živočišné stravy: Pulo-vegetariáni – konzumují pouze kuřata Pisco-vegetariáni - konzumují pouze ryby, korýše a měkkýše Vegetarián Nekonzumují maso Monovegetarián – konzumuje pouze určitou skupinu živočišných produktů: - lakto-ovo-vegetarián (mléko a vejce) - lakto-vegetarián (pouze mléko a mléčné výrobky) Vegan – nekonzumuje žádnou živočišnou stravu

Alternativní výživa v dětském věku - pojmy Organická strava Strava bez fertilizérů, herbicidů, toxických látek Naturální strava Strava bez zpracování, rafinace, bez syntetických stabilizátorů Naturálně-organická Kombinace dvou výše uvedených případů

Pozitiva Zdravotně prospěšná Redukce příjmu tuku a cholesterolu Snížení TK Redukce nadváhy Ovlivňuje kardiovaskulární a nádorová onemocnění Pozitivně ovlivňuje osoby s DM Redukce příjmu tuku a cholesterolu Zvyšuje příjem rostlinných olejů s NeMK Vyšší příjem ovoce a zeleniny

Rizika a negativa Riziko nutriční insuficience – deficit: Vit. B12 Vit. D EAMk Ca Karnitin Polynenasycené MK Zhoršená utilizace Fe a Zn Riziková u osob s nedokončeným růstem Především kojenci a adolescenti – nejrychlejší růst Plod

Vegetariánství a rizika ve vztahu k věku Období a typ diety Rizika Těhotenství Vegetariánky Fe, kys. listová, vit. D, Zn Veganky + kalorie, proteiny, Ca, vit. B12 Laktace Fe, kys.listová, Zn, vit. D, Kojenec 0-6 m. Vegetarián Fe, vit. D Vegan + velký objem stravy, kalorie, proteiny, Ca, Zn, vit. B12 Kojenec 6 – 12 m.

Vegetariánství a rizika ve vztahu k věku Období a typ diety Rizika Batole a školák Vegetarián Fe Vegan + kalorie, proteiny, Ca, vit. D, B12 Adolescent + energie, proteiny, Ca, vit. D, B2, B12 Mladý dospělý - Fe, Ca, Zn, vit. D, B12

Filozofické postoje a jejich vztah k omezování živočišné bílkoviny Makrobiotici Postupně více omezující stádia, zpočátku určitý podíl živočišné stravy s postupným nástupem veganských praktik, omezení tekutin, strava naturálně-organického typu, není obvykle suplementace vit. a miner. Jogíni Semi-vegetariání až lakto-vegetariáni, variabilní vztah ke zpracování stravy i k suplementaci vit. a miner. Jing-jang Omezování masa, zpravidla vegetariáni, problémy s dietou v graviditě a po porodu Hare Krishna lakto.-vegetariáni, naturálně-organiská strava, není obvyklá suplementace s vit. a min. Rastafariáni Vegani s velkým podílem ovoce (fruitariáni) Idiosynkratičtí vegetariáni Vlastní model stravy, bez filozofického podkladu

Výživa kojenců vegetariánských matek První půl rok – prospívání (kojení) Nemléčné příkrmy, odstavování – počátek problémů Striktní veganky – kojit! Kojit! Kojit! + suplementace vitaminy (D a B12) Alternativa – kojenecká výživa ze sóji (↑B, ↓kvalita) + fortifikace AMK + stop. prvky Vývojové problémy – pomalejší růst (málo energie a velký objem) , opožděné menarché, oligomenorea

Výživa kojenců vegetariánských matek Rostlinné bílkoviny Nižší BH Nutno kombinovat – luštěniny + obiloviny Zdroje B – fazole, čočka, hrách, burské oříšky a jejich máslo, sójový tvaroh, tofu, ořechy a olejnatá semena, analogy masa Minim. přídavek živočišné B zlepšuje kvalitu stravy !!!!!! ω-3 – součást bb. membrán a CNS – chybí Lze vyrobit z kyseliny linolenové (dostatek), ale syntéza je inhibována kys. linolovou Veget. dieta- vysoký poměr linolová: linolenová => inhibice konverze na ω-3 Doporuční: sójový olej Mléko veganek – třetina ω-3 Deficit ω-3: Opožděný rozvoj zrakové ostrosti Pomalejší psychomotorický vývoj

Výživa kojenců vegetariánských matek Minerály Fe (hemové a nehemové) Amk, vit. C, a HCl zvyšují absorpci Fe = jakékoli množství masa konzumované s nehem. Fe zlepšuje absorpci Vit C 25-75 mg ↑ absorpci Fe 2-3 x Rostlinná strava (fytáty, oxaláty, taniny) – omezuje vstřebábání Ca Hl. zdroj - mléko a mléčné výrobky Vyšší tělesná aktivita, (nekuřáctví, odmítání kávy) – protektivní vliv Zdroj Ca – obohacené sójové výrobky (kojen. výživa, luštěniny) Se Zdroj – živočišná strava

Výživa kojenců vegetariánských matek Vitaminy Vitamin B12 Vysoký příjem kyseliny listové zastírá deficit B12 Riziko v graviditě a kojení Lakto-ovo-vegetariánů – příjem mlékem dostatečný při zachované funkci GIT Vitamin D Nedostatek v mateřském mléku Rizika Rachitida - pozor u dětí kojených více než 6 měsíců Nízká expozice slunečnímu světlu Děti makrobiotiků Zdroj: rybí tuk Vitamin B6 - pyridoxin Zdroj: hlavně živočišné zdroje Rostlinné – hnědá rýže, oves, sójové boby, pšenice, burské oříšky Vitamin B2 – riboflavin Zdroj: mléko, luštěniny, obilí a zelenina Vitamin K Deficit při velkém omezení zelené listové zeleniny Další zdroje – mléko, maso, vejce, obiloviny, ovoce Vitamin A Zdroj – živočišné zdroje (rybí tuk) Karoteny – rostlinná strava Protein-kalorická malnutrice – nedostatek transportního proteinu Teplo ničí B12

Výživa kojenců vegetariánských matek Nutriční intervence Dozvědět se co nejvíc od rodičů Zjistit složení stravy (mnnožství B, zdroje) a porovnat s potřebami dítěte Zjistit důvod dodržování alternativní výživy Snaha posunout výživu o stupeň výše Vegana na lakto-ovo-vegetariána Podávat zdroje Fe společně se zdroji vitaminu C Mléčná jídla odděleně od zeleninových (inhibice absorpce Ca) Pozor na nadměrné množství vlákniny Nutriční intervence Přidat alespoň malé množství mléka – zlepšení kvality stravy a využití rostlinné B Přidávat rostlinné oleje (EMK) Rozdělit stravu na pět skupin, každý den v jídelníčku Sledovat zdravotní stav dítěte a jeho růst Dávat pozor na rodiny, kde není zkušenost s alternativními výživ. Směry Veganství je u dětí nebezpečné Snaha posunou o stupeň výše

Pět základních skupin potravin v lakto-ovo-vegetariánsklé stravě Skupina Ekvivalenty 1. Mléko a mléčné výrobky Hrnek nízkotučného mléka, ½ hrnku kondenzovaného mléka Kelímek jogurtu, Hrnek smetany 30 g sýru, ¼ hrnku sýru typu cottage Hrnek sójového mléka, 4 lžíce sójového mléka 2. Rostlinná bílkovina Hrnek luštěnin, 30-60 g analogu masa 4 lžíce arašídového másla, 20-30 g texturované rostlinné bílkoviny 120 g sójového sýra nebo tvarohu, 1,5 lžíce ořechů nebo olejnatých semen 3. Ovoce a zelenina ½ hrnku vařené zeleniny nebo ovoce, Hrnek syrové zeleniny nebo ovoce ½ hrnku džusu 4. Cereálie Plátek celozrnného chleba, ½ - ¾ hrnku vařených obilovin ¾ - 1 hrnek obilovin, ½ - ¾ hrnku naturální rýže ½ - ¾ hrnku těstovin, ½ housky 2 grahamové sušenky, 8 cereálních tyčinek 5. Ostatní 1 vejce, 1 lžíce olej 1 lžíce margarinu

Počet denně podávaných porcí Skupina Batole Předškolák Školák 1. Mléko (1 hrnek) 2-3 3-4 2. Rostlinná bílkovina a) luštěniny (1 hrnek) b) ořechy, semena (1 lžička) ¼ ½ ¾ 3. Ovoce a zelenina 1hrnek syrové, ½ hrnku vařené 1 ks ovoce 4-5 4. Cereálie 1 plátek chleba ½ - ¾ hrnku 3 5. Ostatní a) vejce 1 kus b) tuk 1 lžíce 1 1-3