Hodnocení informací. Redukovaný text.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Advertisements

Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
Bibliografická a rešeršní činnost
Jak psát seminární práci
Citace, citování Plagiátorství
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Redukované texty aneb jak na anotace, abstrakt, extrakt, referát,…
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Materiálové a knihovnické vědy Dr. Alenka Šauperl izr. Prof. Bc. Eliška Veselá Viktor Dobrovolný.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.8.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. PhD.
Chyby v psaní seminárních prací
Koordinátoři ICT Organizační informace
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek.
Úvod do studia.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
5. Prezentace výsledků experimentální práce
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
Absolventská práce.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
Případová studie Seminář 2014.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 6 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy US_34a / Proseminář PhDr. Dagmar Koudelková (s použitím podkladů od PhDr. Kristýny.
11. Výběr tématu odborného textu, bakalářská práce
Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.
Doc. PhDr. Radmila Dytrtová, CSc.. Výběr tématu a podklady pro psaní ZP  Podklady pro psaní bakalářských prací na webu ( v rubrice studium.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A DŮLEŽITÉ INFORMACE. Bakalářská práce odborný text zpracovaný na téma dokladem toho, že student porozuměl teoretickým poznatkům Každá.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Informační prameny I. část
Metodologie bakalářské práce Bozděch, Michal
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Z3090c Humánní geografie – cvičení
Vzor individuální prezentace
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Odborné vědecké útvary
Citační a bibliografické databáze:
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Pravidla citování v absolventské práci
Vzor individuální prezentace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Funkční styl odborný.
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Transkript prezentace:

Hodnocení informací. Redukovaný text. Vikba 30 Jaro 2012

Hodnocení informací Spadá do informační gramotnosti Vyplývá z potřeby orientace v nadměrném množství informací Přepokládá kritický přístup k získaným informacím Kvalita informací je důležitější než kvantita Jedna z definic IG: „Informační gramotnost je schopnost efektivně vyhledávat a hodnotit informace vztahující se k určité potřebě.“

Hodnocení kvality Neexistují jasně definovaná kritéria pro zhodnocení kvality zdroje Rozdíl se nachází mezi hodnocením klasických tištěných zdrojů (kde materiál již prochází určitým procesem zpracování) a mezi informačními zdroji, které se objevují na internetu (kde je způsob kontroly na velmi nízké úrovni)

kvalitní zdroj Co je vůbec kvalitní zdroj? Kvalitou v oblasti informací rozumíme schopnost vyhovět a uspokojit potřeby určitého uživatele nebo skupiny uživatelů Absolutní míra kvality neexistuje – záleží vždy na kontextu a na potřebě uživatele

Přehledové hodnocení zdroje – na co se zaměřit Titul a podtitul publikace Autor, vydavatel Nakladatelství Vydání a rok Předmluva, úvod, doslov Seznam použité literatury Obsah, členění, rozsah Poznámky, citace

Online zdroje Vždy nutno ověřit věrohodnost Neprochází většinou žádným recenzním nebo oponentním řízením (výjimkou jsou články z databází, online recenzované časopisy apod.) Občas neprochází ani základní korekturou textu, formální ani obsahovou Online zdroje jsou nestálé a obsah se často mění Nabízí ale i výhody, zejména rychlost vyhledání a okamžitou dostupnost informací

Otázky pro hodnocení online zdroje Je uveden autor nebo je možné autora textu dohledat? Lze autora přiřadit ke konkrétní instituci nebo organizaci? Jaké je datum vydání zdroje? Lze ho zjistit? Komu je zdroj určen? Jsou předkládané informace aktuální? Stojí za zdrojem ověřená instituce (VŠ, úřady atd.)? Je pokryta šíře i hloubka dané problematiky? Je téma zpracováno objektivně a kompetentně? Je součástí textu poznámkový aparát, seznam literatury nebo odkazy na jiné zdroje?

aktuálnost Kdy byl web naposledy aktualizován? Kdy byl web publikován nebo vytvořen? Kdy byl web aktualizován nebo revidován? Jsou odkazy aktuální? Objevují se pravidelně nové odkazy? Nejedná se pouze o archiv?

autorství Kdo je autorem nebo tvůrcem? Kdo dodává informace? vzdělávací instituce? státní správa? komerční sféra? nezisková organizace? soukromá osoba? Je uveden autor nebo kontaktní osoba? Jaký má autor kredit? Byl web redigován odborníky nebo profesními organizacemi?

Správnost a validita Je informace správná, přesná a platná? Jsou citovány zdroje informace? Je ve srovnání s jinými zdroji informace úplná a přesná? Jsou správné a úplné také odkazy, nebo jsou zde nesrovnalosti? Zdá se být web pečlivě editovaný, nebo jsou tam tiskové chyby?

objektivita Jaké bylo hledisko při tvoření webu? Je informace ovlivněna názorem tvůrce, nebo je objektivní? Mohl mít sponzor webu vliv na způsob, jakým je informace prezentována? Jsou na webu reklamy? Jsou nabídnuty i jiné názory, teorie, techniky, myšlenkové postupy?

Jiné zdroje a odkazy Jsou k dispozici lepší zdroje? Vezměte v úvahu úplnost, rozsah pohledu, doplňkové údaje, jako např. statistiky, přehledy, průzkumy, historické materiály.  Jsou odkazované stránky kvalitní? Ověřte si platnost odkazovaných stránek! Jsou odkazy relevantní a na dobré úrovni?

Faktory ovlivňující ne-kvalitu Publikační exploze Přístupnost pro všechny Čas a možnost okamžitého zveřejnění Anonymita Marketingové zájmy a reklama Snaha přilákat čtenáře Tendenční texty Objem informací stoupá, kvalita informací klesá

příklad Hledám zdroje k tématu „Jak napsat a obhájit diplomovou práci“ Pro vyhledání použiji Google – cca 17000 hitů 1. zdroj - nekvalitní http://robertnemec.blog.idnes.cz/c/143122/Jak- napsat-a-obhajit-diplomovou-praci.html 2. zdroj - kvalitní http://userweb.pedf.cuni.cz/ksppg/download/jak _psat_vskp.pdf PROČ?

Redukovaný text

redukovaný text Text, který vznikne na základě obsahové analýzy dokumentu z plného textu dokumentu Souvislý text je redukován (dochází ke kondenzaci textu) do rozsahu, který se řídí účelem, k němuž je vytvářen Provádí se na základě sémantické redukce informací obsažených v dokumentu, tj. výběrem významově a obsahově podstatných informací Na sémantickou redukci zpravidla navazuje komprimace vybraných informací a jejich vyjádření v přirozeném nebo umělém jazyce formou vět, klíčový slov nebo znaků Vždy se jedná o nové dílo, které z originálního vychází, ale popisuje je vlastními slovy Hlavní rys - redukovaný text dokumentu je vždy podstatně kratší než plný text!

funkce redukovaného textu Signální funkce (upozornění na existenci nového dokumentu) - odborné databáze, příspěvky na konferencích... Substituční funkce (náhrada plného textu originálního dokumentu) Selekční funkce (umožnění výběru dokumentů a literatury pro další četbu)

automatická redukce textu Provádí jí program na základě složitých algoritmů Jsou definovány postupy redukce a analýzy textu (např. odstranění nevýznamových slov, redukce na kmen slova, vážení termínu dle jeho důležitosti) Účelem je vybrat z dokumentu takové termíny, které vyjadřují jeho obsah Redukované texty vytvářené intelektuálním vybavením člověka zůstávají i nadále kvalitnější

hlavní druhy redukovaného textu Hlavní typy redukovaného textu: abstrakt (referát) anotace resumé synopse extrakt

abstrakt (referát) Stručně prezentuje obsah textu Konkrétně definuje cíle práce, metodologický postup, výsledky a závěry Obsahuje údaje s konkrétními hodnotami Neobsahuje hodnotící nebo doplňkové informace Základními vlastnostmi referátu jsou výstižnost, přehlednost, jasnost, stručnost, přesnost, objektivnost a čtivost Referát může používat textových formulací z referovaného dokumentu, ale jako celek je formulován nově

formální náležitosti abstraktu Abstrakt je formulován v přirozeném jazyce - obvykle ve větách, někdy však jen v heslovité podobě, telegrafickým stylem Bývá umístěn na začátku odborného textu Doporučená délka je +- 250 slov

anotace Je popisná Vysvětluje, jaká problematika byla v textu řešena Popisuje, o čem text pojednává a jaké závěry jsou v práci uvedeny (ale neuvádí konkrétní výsledky) Stručně charakterizuje obsah dokumentu a může uvádět i informace o autorovi, zaměření, vědecké nebo umělecké hodnotě dokumentu Anotace může mít i vysvětlující nebo doporučující charakter a obsahovat informace převzaté z jiných dokumentů Jako celek je formulována nově

formální náležitosti anotace Doporučená délka bývá v rozmezí 5-10 řádků ve standardním formátování Uvádí se na začátek textu Bývá požadována i anglická verze Píše se v celých větách Používá přirozený jazyk

anotace X abstrakt Rozdíly mezi anotací a abstrakt jsou dány různým účelem obou druhů textu Anotace podává jen informaci o existenci nějakého dokumentu určitého obsahu a charakteru Abstrakt pojednává o obsahu dokumentu spolu s popsáním výzkumných metod Anotace je stručné shrnutí obsahu, naproti tomu referování znamená skutečné zkrácení textu primárního dokumentu Abstrakt je delší než anotace

resumé Jedná se o shrnutí nebo souhrn Jeho účelem je rekapitulace textu Uvádí se v něm souhrn nejdůležitějších zjištění a závěrů, ke kterým autor došel Upozorňuje na podstatu přínosu řešeného problému

formální náležitosti resumé Uvádí se vždy na KONEC textu Doporučený rozsah je delší než u anotace – přibližně 10-15 řádků Je formulováno v přirozeném jazyce Uvádí se i v anglické verzi

SYNOPSE Dva možné výklady: 1. Redukovaný text, který podává zhuštěný a zestručněný obsah literárního díla, zpracovaný jinou osobou než autorem díla s cílem zjednodušit a urychlit čtenářům přístup k obsahu díla. Synopse (tzv. obsahy z děl nebo také výtahy z děl) ušetří četbu rozsáhlých literárních děl, zvláště uměleckých, ale zpravidla ochuzují čtenáře o literární hodnoty. 2. Redukovaný text obsahující souhrn základních faktů uvedených ve vědeckém článku nebo příspěvku, může být publikována formou autorského referátu nebo autorské anotace v příslušném dokumentu. Synopse článku je umístěna zpravidla mezi názvem a vlastním textem článku.

extrakt Jako jediný z ostatních redukovaných textů je složen pouze z výňatků z dokumentu, ze kterého vzniká – z frází, vět nebo celých úseků textu, které jsou obsahově důležité Jde tedy o text svým způsobem nový, protože jeho tvůrce musí vybrat z originálu podle jeho názoru podstatné výňatky ALE - nevznikají nové formulace! Extrakt je nové dílo, kopírující vyjádření v originále

proces tvorby redukovaných textů Zaměřit se na jeden typ redukovaného textu Určit si účel textu Vzít v úvahu požadovanou délku textu Existují i normy - ČSN 01 0194 Anotace a referát, která již ale neplatí a byla zrušena bez náhrady Dá se použít norma ČSN ISO 214 (010148) Dokumentace - Abstrakty pro publikace a dokumentaci

výzkum Proběhl výzkum, kdy tři studenti informační vědy porovnali body, které norma doporučuje s konkrétními abstrakty Zjistili, že některé body zkoumané abstrakty vůbec neobsahovaly a naopak obsahovaly dosud nepopsané části Struktura abstraktů se značně lišila dle oboru Závěr: norma ISO 214 není dostačující pro všechny vědecké obory a mnozí tvůrci abstraktů o ní nevědí a neřídí se jí Vyčerpávající metodologie, která by vyhovovala všem typům dokumentů, tedy zatím ještě neexistuje

Použitá literatura ŠAUPERL, Alenka; KLASINC, Janko; LUŢAR, Simona. Components of abstracts: Logical structure of scholarly abstracts in pharmacology, sociology, and linguistics and literature. Journal of the American Society for Information Science & Technology [online]. Jul2008, Vol. 59, Issue 9, [cit. 2009-09-16]. Dostupný z WWW: <http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&d b=lxh&AN=32625832&site=ehost-live>. ISSN 15322882. MACHÁČKOVÁ Martina. Redukované texty v katalozích knihoven ČR. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Kabinet informačních studií a knihovnictví, 2010, 94 s. Vedoucí bakalářské práce Mgr. Josef Schwarz.