GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ VÝZDOBA TABULÍ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na zásady při výzdobě Anotace Materiál poukazuje na zásady při výzdobě tabulí tvary tabulí používané při slavnostním stolování. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova výzdoba tabulí, zásady Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 17 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí Slavnostního stolování
VÝZDOBA TABULÍ dekorace tabule by měla mít své zaměření, vystihnout příležitost, zkrášlit prostředí kvalita výzdoby není závislá na množství předmětů,ale na jejich vkusném a nápaditém uspořádání má být originální, nepřemrštěná používáme čerstvě řezané květiny, ne příliš aromatické a květináče
VÝZDOBA TABULÍ používáme květinové soubory aranžovaných ikeban květinová výzdoba nesmí být příliš chudá ani přemrštěná dekorační předměty používáme z klasických materiálů (dřevo, sklo, keramika..) nepoužíváme plast, syntetické tkaniny
VÝZDOBA TABULÍ centrum výzdoby má být v blízkosti čestných míst, na velkých tabulích mohou být v přiměřených vzdálenostech další menší centra výzdoby šířka výzdoby by neměla být větší než střední třetina tabule výška výzdoby nemá přesahovat úroveň pohledu proti sobě sedících hostů součásti výzdoby nemají zasahovat do založeného inventáře
VÝZDOBA TABULÍ na volných čelech může výzdoba splývat přes okraj stolu, nesmí přesahovat délku ubrusu (šerpa) ubrousky a převisy ubrusu nezdobíme a k výzdobě nepoužíváme potraviny
VÝZDOBA TABULÍ dorty, ovoce slouží k výzdobě dekoračních stolů svícny stavíme do středu stolu mezi 2 hosty
VÝZDOBA TABULÍ
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.