Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Advertisements

Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Lomené výrazy – sčítání a odčítání lomených výrazů
Lomené algebraické výrazy
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lomené algebraické výrazy
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Mnohočleny a algebraické výrazy
Lomené algebraické výrazy
Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Název Rozklad mnohočlenů na součin – vytýkání Předmět, ročník
Lomené výrazy – krácení lomených výrazů
Rozklad na součin Vzorce usnadňující úpravu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_07/1/18_Číslo a proměnná
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Výrazy.
Rozklad na součin vytýkání
Výrazy 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Násobení mnohočlenů.
Algebraické výrazy a jejich úpravy
Násobení mnohočlenů. c d ab S Obsah velkého obdélníku S = (a+b).(c+d)
VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
* Mnohočleny Matematika – 8. ročník *.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel na prvočísla
Rozklad mnohočlenů na součin - vytýkání
Matematika pro 8. ročník Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním „mínus jedničky“ před závorku.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Podíl (dělení) mnohočlenů (dělení mnohočlenu mnohočlenem)
Úprava výrazu na součin vytýkáním před závorku.
Podíl (dělení) mnohočlenů
Rozklad mnohočlenů na součin
ALGEBRAICKÉ VÝRAZY 10 Algebraické vzorce II
ALGEBRAICKÉ VÝRAZY 09 Algebraické vzorce I
Rozklad mnohočlenů na součin vzorce
Rozklad mnohočlenů na součin
3.4 ROZKLAD MNOHOČLENŮ Mgr. Petra Toboříková. Rozklad mnohočlenů = místo jednoho mnohočlenu zapíšeme výraz jako součin několika mnohočlenů Vytýkání (před.
ČÍSELNÉ OBORY, VÝRAZY - OPAKOVÁNÍ Cyrilometodějská církevní základní škola Lerchova 65, Brno Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU–peníze do.
Mnohočleny Václav Dobiáš Jiří Komínek. Alois Bedřich 10 Alois Bedřich 10 Obvod = a nebo můžeme napsat Obvod = Alois = a Bedřich = b Alois + Bedřich +
Lomené výrazy - násobení. Násobení lomených výrazů - připomeňme násobení zlomků vynásobíme zvlášť oba čitatele a zvlášť oba jmenovatele.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 18 – Výrazy a operace s mnohočleny – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Ing. Jitka Michálková Název : VY_32_INOVACE_9B_14_Rozklad na součin.
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice se zlomky podrobný postup na konkrétním příkladu.
LOMENÉ VÝRAZY III. Sčítání a odčítání výrazů Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Lomené algebraické výrazy
ALGEBRAICKÉ VÝRAZY 13 Lomené výrazy I
Rozklad mnohočlenů na součin
I. Podmínky existence výrazu
ALGEBRAICKÉ VÝRAZY 08 Vytýkání II
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Lomené algebraické výrazy
VY_32_INOVACE_Pel_I_06 Výrazy – postupné vytýkání
Lomené algebraické výrazy
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Rozklad mnohočlenů na součin
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Rozklad mnohočlenů na součin
Jednočleny a mnohočleny Sčítání a odčítání
Matematické operace, práce s výrazy, algebraické vzorce, poměr
Transkript prezentace:

Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Matematika pro 8. ročník Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku.

Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 2x + 4y 2x + 4y = 2 . x + 2 . 2 . y = Nejdříve musíme zjistit, které číslo či výraz je „obsaženo“ v každém z členů výrazu (mnohočlenu). Zpočátku Vám při tom může pomoci rozklad všech členů na součin prvočísel a jednotlivých neznámých. Časem Vám to ale půjde i bez toho!

Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 2x + 4y 2x + 4y = 2 . x + 2 . 2 . y = 2 . ( Z uvedeného rozkladu je zřejmé, že oba členy zadaného výrazu v sobě „obsahují společnou“ číslici 2, tedy matematicky řečeno jsou dělitelné číslem 2. A číslo 2 můžeme vytknout před závorku.

: 2 Úprava na součin vytýkáním před závorku 2x + 4y 2x + 4y = 2 . x Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 2x + 4y 2x + 4y = 2 . x + 2 . 2 . y = 2 . ( x + 2y ) : 2

: 2 : 2 Úprava na součin vytýkáním před závorku 2x + 4y 2x + 4y = Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 2x + 4y 2x + 4y = 2 . x + 2 . 2 . y = 2 . ( x + 2y ) : 2 : 2 2

Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 5ab – 10b2 5ab – 10b2 = 5 . a . b – 2 . 5 . b . b = Nejdříve musíme zjistit, které číslo či výraz je „obsaženo“ v každém z členů výrazu (mnohočlenu). Zpočátku Vám při tom může pomoci rozklad všech členů na součin prvočísel a jednotlivých neznámých. Časem Vám to ale půjde i bez toho!

Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 5ab – 10b2 5ab – 10b2 = 5 . a . b – 2 . 5 . b . b = 5b . ( Z uvedeného rozkladu je zřejmé, že oba členy zadaného výrazu v sobě „obsahují společnou“ číslici 5 a proměnnou b, tedy matematicky řečeno jsou dělitelné výrazem 5b. A výraz 5b můžeme vytknout před závorku.

: 5b Úprava na součin vytýkáním před závorku 5ab – 10b2 5ab – 10b2 = Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 5ab – 10b2 5ab – 10b2 = 5 . a . b – 2 . 5 . b . b = 5b . ( a – 2b ) : 5b

: 5b : 5b Úprava na součin vytýkáním před závorku 5ab – 10b2 Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 5ab – 10b2 5ab – 10b2 = 5 . a . b – 2 . 5 . b . b = 5b . ( a – 2b ) : 5b : 5b 2

: 5b : 5b Úprava na součin vytýkáním před závorku 5ab – 10b2 + + + Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 5ab – 10b2 + + + 5ab – 10b2 = 5 . a . b – 2 . 5 . b . b = 5b . ( a – 2b ) : 5b : 5b + : + = + 5ab : 5b = a Dobrý pozor si dávejte na znaménka! Určujte si je nejdříve.

: 5b : 5b Úprava na součin vytýkáním před závorku 5ab – 10b2 + – + + + Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 5ab – 10b2 + – + + + – 5ab – 10b2 = 5 . a . b – 2 . 5 . b . b = 5b . ( a – 2b ) : 5b : 5b + : + = + 5ab : 5b = a – : + = – – 10b2 : 5b = – 2b Dobrý pozor si dávejte na znaménka! Určujte si je nejdříve.

Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz – 9x2 + 6xy – 12x – 9x2 + 6xy – 12x = – 3x . ( 3x – 2y + 4) – 3x.3x – 3x.(– 2y) – 3x.4 1.) Určíme číslo či výraz, který bude vytknut před závorku. 2.) Určený výraz, zapíšeme jako první před závorku. 3.) Zbývající části všech členů výrazu (mnohočlenu), včetně správných znamének vyplývajících z dělení každého člene původního výrazu vytýkaným výrazem, zapíšeme do závorky.

Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz 9(x – y) – 10x(x – y) 9(x – y) – 10x(x – y) = (x – y) . ( 9 – 10x) 1.) Určíme číslo či výraz, který bude vytknut před závorku. 2.) Určený výraz, zapíšeme jako první před závorku. 3.) Zbývající části všech členů výrazu (mnohočlenu), včetně správných znamének vyplývajících z dělení každého člene původního výrazu vytýkaným výrazem, zapíšeme do závorky.

v tomto případě vytýkáním čísla – 1. Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz – a2 – ab – 2b2 Velmi často budete potřebovat změnit znaménka u všech členů daného výrazu (mnohočlenu). A toho lze dosáhnout právě rozkladem výrazu na součin vytýkáním před závorku, v tomto případě vytýkáním čísla – 1.

Úprava na součin vytýkáním před závorku Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním před závorku. Příklad: Rozložte na součin výraz – a2 – ab – 2b2 – a2 – ab – 2b2 = – 1 . ( a2 + ab + 2b2) – 1 . a2 – 1 . ab – 1 . 2b2 1.) Opět tedy určíme číslo (výraz), které bude vytknuto před závorku. 2.) Určené číslo, zapíšeme jako první před závorku. 3.) Zbývající části všech členů výrazu (mnohočlenu), včetně správných znamének vyplývajících z dělení každého člene původního výrazu vytýkaným číslem, zapíšeme do závorky.