Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč, 28. 4. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Revize Nového přístupu
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
VÝVOJ POLITIKY ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VYSOKÉHO ŠKOLSTVÍ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Základní registry veřejné správy
Mechanismy evaluace kulturních služeb
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Vlastní hodnocení školy
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ,
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl, Martin Vrubel.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 9. zasedání P RVŠ, 17. ledna 2013.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Podpora rozvoje veřejných vysokých škol: od projektů k rozvojovým plánům Petr Černikovský
1 Zajišťování kvality a vnitřní hodnocení kvality Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Systém zajišťování kvality na UK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Výbory a pracovní skupiny
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Úvod, základní principy a cíle
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Databáze projektových výstupů OP VK
Hlavní manažér SP Kvalita I
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Institucionální akreditace
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Základní registr prostorové identifikace
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Transkript prezentace:

Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,

Obsah Idea nového vysokoškolského zákona Potřeba systémové změny Kontext Navrhovaná věcná řešení Předpokládané organizační zajištění

Idea nového vysokoškolského zákona Akademická svoboda Institucionální autonomie Odpovědnost

Potřeba systémové změny Masifikace / univerzalizace vysokého školství Snižující se funkčnost detailní legislativní a administrativní regulace ze strany státu Požadavky veřejnosti na důvěryhodnost vysokoškolských institucí

Kontext ČR: - jeden z nejúplnějších a nejdetailnějších systémů akreditace (všechny programy/obory na všech institucích, od r. 1999) -celostátní (procedurální) regulace akademických pozic -postupně se rozvíjející institucionální hodnocení

Kontext Evropa: - rozvoj akreditací jako nástroje zajišťování kvality od 80./90. let min. století - často partikulární zaměření akreditací (jen některé instituce – zejm. soukromé, jen některé typy/úrovně studijních programů) -v poslední dekádě posilování evaluačních prvků (vliv ESG) -zavádění institucionálních akreditací, příp. akreditací širších celků než programů, anebo institucionálního hodnocení jako podmínky zjednodušené akreditace

Principy věcného řešení Jasná dělba odpovědnosti mezi vysokou školou a státem (vnitřní sytém zajišťování kvality x vnější mechanismy) Požadavky na zajištění funkce, ne konkrétní podoby organizačního a procesního uspořádání (má odpovídat typu a vnitřní kultuře instituce) Spojení institucionální akreditace s určením typu vysoké školy (potřeba diferenciace kritérií) Dvouúrovňové vnější hodnocení vysokých škol (vnitřní systém zajišťování kvality, oblasti vzdělávání) Veřejná přístupnost údajů o činnosti vysoké školy (ukazatele výkonu)

Institucionální akreditace Ověření funkcí vnitřního systému zajišťování kvality -poslání vysoké školy (ve shodě s typem) a jeho specifikace (oblasti a cykly vzdělávání) ve statutu -soubor pravidel (vnitřní předpisy a vnitřní politiky) vymezujících organizační nastavení, přístupy a postupy týkající se naplňování 7 klíčových oblastí podle ESG: vnitřní strategie zajišťování kvality; schvalování a hodnocení studijních programů; hodnocení studentů; zajišťování kvality učitelů; studijní opory a podpora studentů; informační systémy; veřejnost informací Předpokladem funkčnosti tohoto řešení je autonomie vysoké školy v klíčových relevantních oblastech

Oblasti vzdělávání Ucelený vzájemně související úsek vysokoškolského vzdělávání, v němž jsou vytvářeny studijní programy Povinnost vnitřního hodnocení (celé oblasti i jednotlivých studijních programů) Vnější hodnocení orientované na - ověření praktické funkčnosti vnitřního systému zajišťování kvality -srovnání úrovně vysokoškolského vzdělávání v téže oblasti a cyklu mezi jednotlivými vysokými školami V budoucnu zřejmě (na úrovni druhého a zejména třetího cyklu) stále větší propojování s hodnocením tvůrčích činností

Organizační zajištění Agentura pro kvalitu vysokého školství (pracovní název): -nezávislá veřejnoprávní organizace v čele s kolektivním řídícím orgánem -transformace ze současné Akreditační komise (s popsaným mechanismem předání činnosti) - vlastní odborný aparát (na rozdíl od současného stavu) - možná potřeba více odborných grémií (samostatný orgán Agentury pro přijímání výsledků hodnocení, po vzoru slovenského návrhu?) Zavedení nového modelu zajišťování kvality si však vyžádá také významné organizační zajištění na straně vysokých škol

Předpokládaný harmonogram zavedení Předpokládaná účinnost nového zákona – 01/2013 Přijetí nových statutů vysokých škol, vymezení vnitřních systémů zajišťování kvality – 12/2014 Posuzování institucionálních akreditací – 01/2015 až 12/2018 (v přechodném období stávající systém akreditací s posílením významu vnitřního hodnocení ve vztahu k prodlužování platnosti akreditací) Plná implementace nového systému, zahájení hodnocení oblastí vzdělávání – od r. 2019

Děkuji za pozornost!