SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Advertisements

Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Vstup absolventů středních škol na trh práce
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
P R O J E K T C E N T R A 50+ CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o. CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Státní politika zaměstnanosti
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Celoživotní vzdělávání
Aktivní politika zaměstnanosti
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Aktivní politika zaměstnanosti
Teorie a politika pracovního trhu
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006

Struktura tématu 1. Vzdělání a jeho význam v současné znalostní společnosti 2. Vazba mezi vzděláním a účastí na pracovním trhu 3. Způsoby intervence státu do oblasti výcvikových a vzdělávacích programů 4. Typy výcvikových a vzdělávacích programů 5. Význam výcvikových a vzdělávacích programů a jejich rozsah v zemích EU 6. Rekvalifikace v ČR – obecné charakteristiky 7. Rekvalifikace v ČR – jejich cílenost, efekty na zaměstnanost a sociální účinky

AD1. Vzdělání a jeho význam v současné znalostní společnosti Kvalifikační (profesionalizační) funkce vzdělání Klíčové kompetence Kvalifikace Zaměstnatelnost Capabilities (Krebs, V. a kol. 2002. Sociální politika. Praha: ASPI. Kap. 18 Vzdělávací politika, s. 310-328) (Potůček, M. a kol. 2005. Veřejná politika. Praha: SLON. Kap. 11 Vzdělávací politika, s. 277-309)

Ad 2) Vazba mezi vzděláním a účastí na pracovním trhu Teorie lidského kapitálu Teorie sociální reprodukce (koncept kulturního kapitálu) Koncept segmentace pracovního trhu (Potůček, M. a kol. 2005. Veřejná politika. Praha: SLON. Kap. 11 Vzdělávací politika, s. 277-309)

Ad 2) Vazba mezi vzděláním a účastí na pracovním trhu Lidský kapitál, jeho zdroje, formy a výnosy v širším pojetí OECD Vzdělávání, zaměstnanecká školení, neškolské učení Geneticky zděděné vrozené schopnosti Rodina, sociální a další faktory prostředí LIDSKÝ KAPITÁL 1. Základní lidský kapitál = produktivní schopnosti 2. Širší lidský kapitál = potenciál rozvíjet a uplatňovat své schopnosti EKONOMICKÉ VÝNOSY 1. Individuální (např. vyšší výdělky, nižší riziko nezaměstnanosti) 2. Podnikové, celoekonomické (např. zvýšení produktivity) NEEKONOMICKÉ VÝNOSY 1) Individuální (např. osobní spokojenost, spokojenost v zaměstnání) 2) Sociální (např. společenská aktivita, nižší kriminalita) Pramen: Analýza, 2002, s. 120

Ad 3) Způsoby intervence státu do oblasti výcvikových a vzdělávacích programů Přímá tvorba výcvikových a vzdělávacích programů Finanční příspěvky a jiné pobídkové mechanismy Regulační mechanismy

Ad 4) Typy výcvikových a vzdělávacích programů Pro zaměstnané a zájemce o zaměstnání Pro nezaměstnané 3. Pro specifické skupiny

Ad 4) Typy výcvikových a vzdělávacích programů Cílené (specifická profese, příslib konkrétního zaměstnavatele) Necílené (bez specifického zaměření, všeobecné znalosti a dovednosti pro zvýšení šancí na pracovním trhu)

Přečíst zprávu VUPSV (www.vupsv.cz) , oddíl výzkumné zprávy: Ad 5) Význam výcvikových a vzdělávacích programů a jejich rozsah v zemích EU Přečíst zprávu VUPSV (www.vupsv.cz) , oddíl výzkumné zprávy: Sirovátka, T. a kol. 2005. Směřování české sociální politiky s důrazem na agendu Lisabonské strategie. Kapitola 3.2 Politika trhu práce v ČR a v EU, s. 66-81. Brno: VUPSV

Ad 5) Význam výcvikových a vzdělávacích programů a jejich rozsah v zemích EU Hlavní body: Míra účasti ve výcvikových a vzdělávacích programech Creaming efekt Pobídkové mechanismy (pro jednotlivce, pro zaměstnavatele) Modulový (stavebnicový) systém Finanční zainteresovanost všech aktérů

Ad 6) Rekvalifikace v ČR – obecné charakteristiky Rekvalifikace pro nezaměstnané a zájemce o zaměstnání Rozhoduje ÚP (zprostředkovatel, oddělení rekvalifikací) Písemná dohoda (obsah, způsob, doba, sankce) Rekvalifikační zařízení (akreditace MŠMT) Rekvalifikace musí být účelná a nezbytná Finanční zvýhodnění pro účastníka rekvalifikace (kurzovné, stravné, nocležné, zvýšená podpora v nezaměstnanosti) Typy rekvalifikací (profesní r., praktická r., obnovovací kurz, doplňková r., motivační kurz, nespecifická r.)

Ad 6) Rekvalifikace v ČR – obecné charakteristiky (2) Rekvalifikace pro zaměstnané Podpora zaměstnanců (ohrožených ztrátou zaměstnání, potřebují doplnit kvalifikaci, mají zájem společně se zaměstnavatelem zvyšovat svoji kvalifikaci) ÚP přihlíží: k situaci na regionálním TP, k postavení dané organizace na TP, k perspektivě uplatnění zaměstnanců Podpora zaměstnaneckých rekvalifikací (příspěvek na zapracování, investiční pobídky)

Ad 6) Rekvalifikace v ČR – jejich cílenost, efekty na zaměstnanost a sociální účinky Přečíst zprávu VUPSV (www.vupsv.cz) , oddíl výzkumné zprávy: Sirovátka, T. a kol. 2006. Hodnocení efektivity programů aktivní politiky zaměstnanosti v ČR. Kapitola 2 Rekvalifikace v roce 2004, s. 16-30. Brno: VUPSV Přečíst stať ve sborníku: Sirovátka, T., Mareš, M. (eds.). 2003. Trh práce, nezaměstnanost, sociální politika. Kapitola 20 Přínosy rekvalifikací pro znevýhodněné skupiny nezaměstnaných, s. 202-219. Brno: MU

Ad 6) Rekvalifikace v ČR – jejich cílenost, efekty na zaměstnanost a sociální účinky Hlavní body: Cílenost podle vybraných skupin, vzdělání, věku, délky předchozí evidence Hrubé efekty na zaměstnanost podle vybraných skupin, vzdělání, věku, délky předchozí evidence, typu absolvovaného programu, délky absolvovaného programu Sociální účinky – přínosy rekvalifikací (Břeclavsko: očekávání spojená s rekvalifikacemi, kvalita rekvalifikačních programů očima účastníků)