Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Advertisements

Substantiva – skloňování feminin
Přídavná jména (adjektiva)
Slovní druhy Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0101 Název sady:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0103 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Předložky -Předložky jsou neohebné slovní druhy, které samy o sobě nejsou větnými členy. -Plného významu nabývají pouze ve spojení s podstatnými jmény,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Postup při určování větných členů
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Mgr. Michal Oblouk. lexikální záporné slovo obsahuje předponu NE-/NI- záporné slovo popírá význam příslušného kladného slova nebo vyjadřuje jeho opak.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0112 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:
Komplexní jazykový rozbor
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0115 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0102 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Zaměření VM:2. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovní druhy autor VM:Monika Živnůstková období vytvoření VM:Září 2011.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0105 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jičín, 17. listopadu 109 Název materiáluVY_32_INOVACE_III_Cj1_17 AutorDaniela.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
PŘEDLOŽKY, PŘÍSLOVCE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Předložky.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Opakování a procvičování
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní větné členy - podmět
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zájmena.
Transkript prezentace:

Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Předložky (prepozice) Jméno autora:Kateřina Halaštová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace:Opakuje znalosti o předložkách, prezentace obsahuje i cvičení kontrolující rozumění učivu. PŘEDLOŽKY (PREPOZICE)

 Prepozice mají svůj význam, ale ten se projeví až ve spojení se jménem (v, na, vedle….). Samostatně se nevyskytují.  Vyjadřují podobně jako adverbia různé vztahy, okolnosti – např. místo, čas, příčinu, způsob …  Jedná se o neohebný slovní druh  Nejsou samostatným větným členem (př. Náměstí v Hammeln bylo pusté. Jeníček a Mařenka se ocitli uprostřed hlubokého lesa.) PREPOZICE

1)PREPOZICE VLASTNÍ (PRIMÁRNÍ) - jedná se o slova, která se vyskytují jen jako prepozice, nikdy nejsou jiným slovním druhem (např. v, na, s, z, do, o za, po, pro…) 2)PREPOZICE NEVLASTNÍ (SEKUNDÁRNÍ) – někdy mohou být i jiným slovním druhem, nejčastěji substantivem či adverbiem (např. uprostřed, pomocí, blízko, vedle, mimo, prostřednictvím, proti, daleko…) DĚLENÍ PREPOZIC

 kromě – pojí se s genitivem  mimo – pojí se s akuzativem  vyjma – pojí se s genitivem i akuzativem  skrz – vyjadřuje pronikání něčím (př. skrz les). Nespisovné je ve významu příčinném (např. Přišel jsem skrz úklid vašeho domu)  kvůli, vůči – pojí se s dativem  být s to, kdo s koho  prepozice s se pojí s instrumentálem, prepozice z se pojí genitivem. Někdy můžeme využít prepozice s v genitivu, chceme-li zdůraznit směřování z povrchu pryč (př. odstranit smítko s podlahy, vzít tašku s lavice…) PAMATUJ!

 Prepozice se někdy kvůli snazší výslovnosti vokalizují = přibírají samohlásku:  pokud slovo začíná stejnou nebo podobnou souhláskou jako neslabičná předložka (př. s synem – se synem, z země – ze země…)  před shlukem souhlásek (př. v středu – ve středu)  se zájmenem všechen a tvary mne, mnou (př. nade všechno, beze mne)  v dalších případech (př. v škole – ve škole, s psem – se psem…) VOKALIZACE PREPOZIC

 Po prepozicích přejatých stojí nominativ (např. kuře a la bažant, Jestřáb kontra Hrdlička, Sparta versus Slavia) PREPOZICE CIZÍHO PŮVODU

Sekundární prepozice užít v jedné větě jako prepozici, v druhé jako jiný slovní druh: uprostřed mezi vedle kolem místo navzdory díky blízko CVIČENÍ 1:

Doplnit správnou prepozici (skrz, kromě, s, mimo, se, dle, vůči) Byli tam všichni…matky. Pociťoval…ní silnou averzi. Byli tam všichni…matku. Musel projít...ohradu. Nebyl…to porozumět úkolu. Vyplňte formulář…příslušného vzoru. Sundal…skříně krabice se starými fotografiemi. CVIČENÍ 2:

Najít prepozice. Určit pády, se kterými se pojí. Vysvětlit psaní prepozice s v první větě. Ďábel, který pokoušel krysaře, sestoupil pomalu s věže svaté Trojice. Přiblížil se lstivými kroky za krysařovými zády v zapadlý tento kout. Ze zahrady, za rozkvetlým bezem zněl jeho přitlumený chechot. Jinak bylo ticho. V. Dyk: Krysař CVIČENÍ 3:

 MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN,  BEZPALOVÁ, Vladimíra; MÁLKOVÁ, Jitka; MARTINEC, Ivo; JEŽKOVÁ, Jaroslava; PAŠKOVÁ, Martina; VAŇKOVÁ, Jana; ZIMOVÁ, Ludmila: Mluvnice, komunikace a sloh – cvičebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna,  DYK, Viktor. Krysař. Praha: Československý spisovatel, POUŽITÁ LITERATURA