Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Advertisements

Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Obecné úvahy o jazyce Václav Ort.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.1
Digitální učební materiál
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Digitální učební materiál
Jazykověda a její disciplíny
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.10
Indoevropská jazyková skupina
Po stopách slovanských jazyků
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.4.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Jazykovědné pojmy M - Z Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jazykové pojmy A - G Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
= prostředek lidské komunikace
Obecné výklady o českém jazyce
SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD.
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Jazykové rodiny Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 6 - číslovky Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Slovanské jazyky Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_05 Název materiálu Čeština.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jazykověda a její disciplíny
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Struktura jazyka.
Obecné poučení o jazyce
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
Strom jazyků slovanských
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Jazykové skupiny (rodiny)
Jazykověda a její disciplíny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Obecné poučení o jazyce
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 Úvod do jazyka PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: IV. ročník SŠ Tematický celek: opakování mluvnického učiva 1.-4. ročníku Klíčová slova: jazyk, slovanské jazyky, jazykověda Forma: výklad Datum vytvoření: 14.4.2013

Úvod do jazyka

Jazyk základní prostředek komunikace soustava znaků a pravidel spojen s určitým národem jazyk přirozený – prostředek pro dorozumívání, dlouhodobě se vyvíjí jazyk umělý – např. znaková řeč, esperanto, znaky matematické… Pokuste se odhadnout, kolik se vyskytuje asi jazyků přirozených.

Jazykové skupiny Čeština patří do skupiny indoevropských jazyků jako jazyk slovanský Dále se sem řadí jazyky – indické, íránské, řečtina, albánština a arménština, italické, keltské, germánské, baltské Slovanské jazyky: - společný základ v praslovanštině - dělí se do tří skupin – jazyky západoslovanské, východoslovanské a jihoslovanské Do které skupiny slovanských jazyků patří čeština?

Slovanské jazyky Jazyky západoslovanské – čeština, slovenština, polština, horní a dolní lužická srbština Jazyky východoslovanské – ruština, běloruština, ukrajinština Jazyky jihoslovanské – slovinština, srbochorvatština, makedonština, bulharština, staroslověnština Charakterizujte staroslověnštinu.

Charakteristika češtiny jazyk tvrdší v porovnání s polštinou a slovenštinou přízvuk na první slabice písmo latinka, pravopis diakritický bohatá slovní zásoba ohebný jazyk a bohaté tvarosloví stálý pořádek slov jazyk spisovný i nespisovný Vysvětlete pojem ohebnost jazyka.

Jazykověda a její disciplíny jazykověda / lingvistika / - věda zkoumající a popisující jazyk, jeho užívání a různé jazykové jevy. Podle toho, jakou složkou jazyka se zabývá, se dělí takto: gramatika / mluvnice /- popisuje mluvnickou stavbu slova lexikologie – nauka o slovní zásobě stylistika – nauka o slohu Uveďte konkrétní příklady toho, čím se mohou jednotlivé jazykovědné disciplíny zabývat.

Gramatika Dělí se na tyto disciplíny: - hláskosloví – zabývá se zvukovou složkou jazyka - morfologie / tvarosloví / -zabývá se slovními tvary, slovními druhy a jejich mluvnickými významy - syntax / skladba / - zkoumá stavbu vět a souvětí Jaké mluvnické kategorie určujeme u podstatných jmen a u sloves? Která jazyková disciplína tuto problematiku řeší?

Lexikologie Dělí se na tyto disciplíny: - slovotvorba – popisuje způsoby tvoření nových slov - sémantika – nauka o významu slov - etymologie – zkoumá původ slov - frazeologie – věnuje se ustáleným slovním spojením - onomastika – zabývá se původem a tvorbou vlastních jmen - lexikografie – nauka o slovnících Zjistěte si do příští hodiny, jaký je původ vašeho jména.

Shrnutí čeština patří do skupiny indoevropských jazyků, jazyk západoslovanský jazyk tvrdý, ohebný, bohatá slovní zásoba, stálý pořádek slov, spisovná i nespisovná podoba jazykověda – věda zabývající se jazykem, dělí se na řadu disciplín /gramatiku, lexikologii, stylistiku/

Použité zdroje - SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk a literatura: ucelená, přehledná, osvědčená příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na střední a vysoké školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007. ISBN 978-80-253-0468-6. 80-7358-082-9 - SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk a literatura: ucelená, přehledná, osvědčená příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na střední a vysoké školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007. ISBN 978-80-253-0468-6. 80-7358-082-9 - MUŽÍKOVÁ, Olga. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007. ISBN - ČECHOVÁ, Marie. Český jazyk pro 1. ročník SOŠ. Praha: Pedagogické nakladatelství, 2000. ISBN 80-7235-132-X. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis007. ISB