Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Sociální správa - prosinec
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Brno
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
SOCIÁLNÍ POMOC - POMOC V HMOTNÉ NOUZI
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právo sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Systém sociální péče (pomoci) Obor: Nutriční terapeut JUDr. Martin Šimák, Ph.D.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Správa sociálního zabezpečení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Právo sociálního pojištění
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Sociální pomoc a péče Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc

doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat vlastním přičiněním princip subsidiarity nositelem je stát (státní zabezpečení), ale vzhledem k principu subsidiarity zde působí řada dalších subjektů (nestátní subjekty) zaopatřovací princip z hlediska fyzické osoby (oprávněné osoby) státní paternalismus x odpovědnost jedince za vlastní zajistění

Sociální pomoc - pokračování oblasti, kde sociální pomoc působí: pomoc osobám v nepříznivé sociální situaci a potřebují překonat pomocí určitých služeb – upraveno zák. č. 108/2006 Sb. zajištění základních životních podmínek osobám, které se ocitly v hmotné nouzi – upraveno zák. č. 111/2006 Sb. pomoc osobám těžce zdravotně postiženým– upraveno zák. č. 100/1988 Sb.

Osobní rozsah sociální pomoci osobní rozsah podle zákona č. 108/2006 Sb. osoba s trvalým pobytem na území ČR, osoba, které byl udělen azyl podle zvláštního zákona, cizinec bez trvalého pobytu na území ČR, jemuž tato práva zaručuje mezinárodní smlouva, občan jiného členského státu EU, který je na území ČR hlášený k pobytu po dobu delší než 3 měsíce, pokud tento nárok nevyplývá z přímo použitelného předpisu (nařízení č. 1408/71 o aplikaci soustav sociálního zabezpečení nebo nařízení č. 1612/68 o svobodě pohybu zaměstnanců uvnitř ES), rodinný příslušník občana jiného členského státu EU za stejných podmínek jako samotný občan, cizinec, který má právo dlouhodobého pobytu na území jiného členského státu EU a je hlášen v ČR k pobytu na dobu delší než 3 měsíce, osoba pobývající legálně na území ČR.

Osobní rozsah - pokračování osobní rozsah podle zákona č. 111/2006 Sb. osoba s trvalým pobytem na území ČR, osoba, které byl udělen azyl podle zvláštního zákona, cizinec bez trvalého pobytu na území ČR, jemuž tato práva zaručuje mezinárodní smlouva, občan jiného členského státu EU, který je na území ČR hlášený k pobytu po dobu delší než 3 měsíce, pokud tento nárok nevyplývá z přímo použitelného předpisu (nařízení č. 1408/71 o aplikaci soustav sociálního zabezpečení nebo nařízení č. 1612/68 o svobodě pohybu zaměstnanců uvnitř ES), rodinný příslušník občana jiného členského státu EU za stejných podmínek jako samotný občan, cizinec, který má právo dlouhodobého pobytu na území jiného členského státu EU a je hlášen v ČR k pobytu na dobu delší než 3 měsíce osoba pobývající legálně na území ČR.

Osobní rozsah - pokračování osobní rozsah podle zákona č. 100/1988 Sb. (§ 103) osoba s trvalým pobytem na území ČR občané jiného členského státu EU, hlášení na území ČR k pobytu po dobu delší než 3 měsíce, pokud jim nárok na sociální výhody nevyplývá z přímo použitelného předpisu ES rodinní příslušníci občana jiného členského státu EU za stejných podmínek osoby, které požívají doplňkovou ochranu podle zvláštního předpisu

Sociální pomoc - pokračování neodůvodnitelná zátěž systému posuzuje se v souvislosti s poskytováním dávek občanům EU (rodinným příslušníkům), ale jen v případě, že dávky nevyplývají z přímo použitelného předpisu upraveno § 103a zákona č. 100/1988 Sb. § 16 zákona č. 111/2006 Sb. bodové hodnocení pokud na základě bodového hodnocení se dospěje k závěru, že tato osoba představuje neodůvodněnou zátěž, znamená to ukončení pobytu na území ČR - Policie

Nositelé sociální pomoci pro oblast sociálních služeb MPSV krajské úřady a obecní úřady obcí s rozšířenou působností (přenesená působnost) úřady práce kraje a obce v samostatné působnosti fyzické a právnické osoby (poskytovatelé služeb s registrací) pro oblast pomoci v hmotné nouzi MPSV krajské úřady, obecní úřady obcí s rozšířenou působností a pověřené obecní úřady (přenesená působnost) pro oblast péče o TZP občany MPSV krajské úřady a obecní úřady všech stupňů (přenesená působnost) kraje a obce v samostatné působnosti

Věcný rozsah sociální pomoci mohou se vyskytovat všechny druhy plnění (peněžité a věcné dávky, služby) mohou se vyskytovat ve všech podobách (obligatorní a fakultativní, opakující se i jednorázové) struktura dávek a služeb pro oblast sociálních služeb příspěvek na péči (peněžitá, opakující se, obligatorní dávka) služby sociální poradenství služby sociální péče služby sociální prevence

Věcný rozsah sociální pomoci - pokračování pro oblast pomoci v hmotné nouzi poskytují se peněžité opakující se i jednorázové dávky, obligatorní i fakultativní povaha příspěvek na živobytí (obligatorní dávka) doplatek na bydlení (obligatorní dávka) mimořádná okamžitá pomoc (fakultativní dávka) pro oblast péče o TZP osoby (vyhl. 182/1991 Sb.) peněžité dávky (opakující se i jednorázové, obligatorní i fakultativní) věcné dávky průkazy mimořádných výhod