EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Smíšená pracovní skupina pro e-Customs
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Provádění vývozních kontrol u zboží dvojího užití kpt. Bc
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Sankce a omezující opatření
Celní správa České republiky
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Mezinárodní kontrolní režimy
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Právní normy upravující celnictví
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Mezinárodní spolupráce při správě daní Mgr. Michal Tuláček 9. listopadu 2015.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Celní právo.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Mezinárodní spolupráce při správě daní
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Celní správa České republiky
Speciální izolace BJ13.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití Co je kontrola vývozu a proč je důležitá Co je zboží dvojího použití Unijní legislativa Národní legislativa

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Kontrola vývozu zboží dvojího použití v ČR je součástí jednotného systému kontroly vývozu v celé EU EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Legislativa EU Stanoví jednotný systém vývozních kontrol Má přímou působnost ve všech členských státech EU EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Základní právní předpisy EU Nařízení Rady (ES) č. 428/2009 ze dne 5. května 2009, kterým se zavádí režim Společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití Nařízení Rady (EHS) č. 2913/1992, kterým se vydává celní kodex ES, v platném znění (Celní kodex) EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Nařízení Rady (ES) č. 428/2009 Příloha I – Seznam kontrolovaného zboží Příloha II – Všeobecné vývozní povolení Společenství č. EU 001 Příloha III – Formuláře Příloha IV – Seznam kontrolovaného zboží pro přepravu v rámci Společenství EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Jednotlivé články nařízení upravují: definici pojmů oblast působnosti zásady povolovacího řízení případy povolovacího řízení na vývozy zboží, které není na seznamu, tzv „catch-all“ druhy vývozních povolení zprostředkovatelské služby možnost zakázat tranzit zboží, které není zbožím Společenství povinnosti vývozců formy spolupráce mezi národními orgány navzájem a ve vztahu k orgánům EU kompetence národních orgánů případy povolovacího řízení na přepravu zboží mezi členskými zeměmi EU seznam zboží dvojího použití EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Národní legislativa zákon č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího užití nařízení vlády č. 595/2004 Sb., o stanovení formulářů žádosti o individuální a souhrnné povolení a žádosti o mezinárodní dovozní certifikát pro zboží a technologie dvojího užití zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Další právní předpisy pro oblast konvenčních a civilních zbraní, chemické a biologické položky  zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon)  vyhláška č. 165/2009 Sb., o stanovení seznamu vybraných položek v jaderné oblasti  vyhláška č. 166/2009 Sb., o stanovení seznamu položek dvojího použití v jaderné oblasti  zákon č. 19/1997 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní (chemický zákon), ve znění pozdějších předpisů  vyhláška č. 208/2008 Sb., kterou se provádí zákon o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní  zákon č. 281/2002 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní (biologický zákon)  vyhláška č. 474/2002 Sb., kterou se provádí zákon č. 281/2002 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o změně živnostenského zákona EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Kompetence národních orgánů při povolovacím řízení: povolovací úřad:  Ministerstvo průmyslu a obchodu, Licenční správa kontrolní orgány:  Generální ředitelství cel a celní úřady  Státní úřad pro jadernou bezpečnost EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Zákon č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího užití charakter prováděcí legislativy rozpracovává nařízení Rady na národní úrovni "catch all" (§ 3) druhy vývozních povolení (§§ 4 – 7) všeobecné vývozní povolení Společenství individuální vývozní povolení souhrnné vývozní povolení povinnosti vývozce (§ 11) EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 "technická pomoc" a případy, kdy je vyžadováno vývozní povolení (§ 12) přeprava uvnitř Společenství (§ 13) mezinárodní dovozní certifikát (§ 14) kontrola a sankce (§ 16) EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Nařízení vlády č. 595/2004 Sb., o stanovení formulářů žádosti o individuální a souhrnné povolení a žádosti o mezinárodní dovozní certifikát pro zboží a technologie dvojího užití stanoví formuláře pro žádost o individuální/souhrnné vývozní povolení a pro mezinárodní dovozní certifikát vysvětlivky EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 Děkuji za pozornost EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího užití