Metody kvalitativního výzkumu ETIKA, PRAVIDLA, PRÁVO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Všeobecné osobnostní právo
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Ústav pedagogických věd FF MU
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Ochrana osobních údajů v České republice
Současná situace zpracování citlivých genetických údajů v České republice: Specifika zdravotního, forenzního, výzkumného a rekreačního testování z pohledu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Lidská práva v dokumentech
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Všeobecné osobnostní právo
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Archivace kvalitativních dat Sekundární analýza kvalitativních dat byla dlouho „bílým místem na mapě sociálně-vědního výzkumu “ Sekundární analýza kvalitativních.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Archivace kvalitativních dat Tomáš Čížek Český sociálněvědní datový archiv Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1, Česká republika;
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
práva a povinnosti občana ČR
Workshop k akčnímu výzkumu
Občanská práva a povinnosti
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Práva a svobody a veřejná moc
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
GDPR a budoucí redakční praxe
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

Metody kvalitativního výzkumu ETIKA, PRAVIDLA, PRÁVO Etika a morálka (Bauman)„etika v praxi“ (eticita) Eticky citlivé momenty a vztahy Období bezstarostnosti a slavné maléry (2x) Institucionalizace základních pravidel Současná legislativní úprava v ČR Jak zajistit práva a chránit zkoumané Ohrožení výzkumníka a další dilemata Etika je předpisem (preskripcí) pravidel podle kterých se má jednat, aby bylo dobru učiněno zadost . Bauman poukazuje i na to, že potřeba morální expertizy je důsledkem toho, že správné jednání není možné bez expertů a specializovných služeb. Specializované služby ovšem svým výkonem často neuspokojují očekávání, která vzbudily. Výzkum je ovšem jako každá sociální interakce je i vyjednáváním o tom jaké akty jsou či byly oprávněné, spravedlivé a dobré. Jak bude jednání podle lokálních (aktérských i expertních kritérií - tedy oboustranně) souzeno a hodnoceno, závisí na konkrétním průběhu dané interakce a na tom, jak je výzkumník schopen morální aspekt akce i z perspektivy aktérů reflektovat. Jak je schopen toto lokální poučení vztáhnout k (komunikovat) s normativní a relativně universální a obecnou etikou vědy Dilemata morální provázejí prakticky každý kvalitativní výzkum, především – ale nejen - terénní (obtrusiní) „in situ“.

Universální a lokální etika Kvalitativní výzkum – metodický proces interakce s realitou a význam (data) jako výsledek této interakce, zejména obtrusivní (invazivní). Situačně vyjednávaná a reflexivní morálka, osobní odpovědnost („éticita“) vs. Kvantitativní výzkum – metoda jako neutrální medium, Neutralita, standardně zajištěná etika (anonymita…)

Klíčové aspekty etických dilemat aneb co a kdo je ve hře Výzkumník (– tým) Prostředí - sociální objekty - terén (in situ) Veřejnost - veřejné mínění - média - občanská sdružení… Věda - ČSS , profesní sdružení - grantové agentury Zadavatel a donátor – projektu, výzkumu Stát (právo)

Chicago school W. F Whyte 1943 Street Corner Society. Chicago Skandály jako podnět k institucionalizaci etických pravidel Chicago school W. F Whyte 1943 Street Corner Society. Chicago Boelen W. A. Marianne 1992. Street Corner Society. Cornerville revisited. Laud Hampreys 1970 „Tearoom Trade“ Dilemata: invaze do soukromí podvodné identity a charakteru výzkumu Cítili všichni hořkost, že je takto vylíčil ani s obrazem Cornervillu jako slumu, kde vládnou gangy a výběrčí výpalného, žijící za hranou zákona. Docův syn tvrdil, že za to, že jej přivedl, ho Whyte poškodil, a Doc se pak z Cornervillu odstěhoval a litoval, že se do podniku pustil. Podle nich si na nich udělal kariéru a slávu a nadělal balík peněz. Na druhé straně Bohelnová hovořila s oběma stranami (starým Whyteem i pamětník-účastníky) a dokazuje, že když se Whyte do Cornervillu vrátil po publikaci knihy nesetkal se s žádným faktuálním nesouhlasem 1951 o tom W. píše). Humpreys K publicitě snad paradoxně přispěla i cena Charlese Wrighta Millse, kterou za knihu dostal. Veřejné mínění, či spíše média reprezentující jeho hlas, otevřela otázku oprávněnosti invaze do soukromí a podvodného zkoumání pod falešnou identitou.

Millgramův výzkum autoritativních sklonů lidí vs. Mayer Skandály jako podnět k institucionalizaci etických pravidel Začátky institucionalizace Millgramův výzkum autoritativních sklonů lidí vs. Mayer Dilemata: dobrovolnosti, nálepkování, validity (reflexivity) Reakce: od 70. l. vznik legislativy USA (následuje GB a další) k ochraně práv a soukromí zkoumaných 1974 Privacy Act, etické kodexy a rady (IRBs) Obecně 2003 Úmluva o ochraně lidských práv VMělo jít o to, za jakých podmínek se lidé učí a jak působí negativní „povzbuzení“. Tímto negativním povzbuzením měl být elektrický šok při chybné odpovědi na podnět (páry slov) o d 15 do 450 voltů. Měl být bolestivý, ale ne nebezpečný.

Zákony týkající se kvalitativního výzkumu Ústava ČR a Listina základních práv a svobod (právo na zachování lidské důstojnosti, cti, dobré pověsti a ochraně jména, právo před neoprávněným zasahováním do soukromí, právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním zveřejňováním a zneužíváním osobních údajů) Občanský zákoník (nyní se mění) Zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb. Pojem „citlivý osobní údaj“ - „údaj o národnostním, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích členství v odborových org. náboženství a filosofickém přesvědčení, trestné činnosti, zdravotním stavu a sexuálním životě subjektu údajů“

Jak zajistit práva, soukromí a bezpečnost zkoumaných? Seznámení s cíli výzkumu a institucí Informovaný souhlas (písemný) s podmínkami: anonymizace, nakládání s údaji (archivace, sekundární analýzy atp.), podobou zveřejnění, možností odstoupit otázka odměny Problém „efektu záhlaví“ a „nepřímého donucení Ohrožení identity újma fyzická duševní materiální sociální . Ad I Kant člověk nesmí složit jako prostředek pro cíl a svobodná vůle resp. autonomie rozhodování. Př. Úřad práce a spol. chce naše poznatky o nezaměstnaných v rekvalifikaci dtto Matoušek policie Fyzické a materiální ad Úžerník Kotlár a naše informátorka a „Slečna“ Duševní ad. sociometrie ve škole - Sociální Worren homoorientovaní nestáli o to aby se většinové stereotypy o přihřátých zženštilých rozpustily, dílky nim jsou neviditelní a nestojí o „MORÁLNÍ POSELSTVÍ VĚDY“ DTTO NÁŠ POZNATEK nikdo o to, jak chodí romobyznys moc nestojí ani RVPRZ

Právo či povinnost hájit soukromí? Poučení z dalšího „skandálu“ Mario Barhuja odmítá vydat své polní poznámky Federální soud 1984 přiznal Odvolací soud zrušil (Brahuja vydal polní poznámky selektivně) Právo či povinnost – právo dtto Sabina Slonková a Olovo, Srba solidarita profesního svazu . Závěr nelze mít více práv než občan

Ohrožení výzkumníka a týmu nejen v tzv. „nebezpečném prostředí“ Rosenbaum 1973 „Být zdráv na nezdravých místech“ Riziko fingované identity Efekt labellingu Uvíznutí v roli (V. Jakoubek) Riziko zkoumání vlastního prostředí (Horáková Kosmosvět) Riziko ohrožení soukromí a stigmatizace (Matoušek) Riziko sociální intervence, připoutání (ohrožení obou stran) Riziko dozvědět se více (nezákonné kriminální praktiky)

„Eticita“ výzkumu Snaha o mocensky vyrovnanější interakci – zájem na cílech výzkumu „subjekty“ nikoli „objekty“ (nepoškodit) Osobní odpovědnost Spravedlnost přínosů a nákladů Reflexivita etické stránky výzkumu - zvyšuje validitu, správnost nálezů

Drobné sociálně-psychické újmy Na zvláštní škole jsme způsobili újmu dětem, které se ukázali jako příliš neproblémové (o drogách a experimentech nic nevěděli). V druhém kole rozhovorů jsme s nimi již nechtěli mluvit a poslali je hned zpátky do tříd, povídali jsme si jen se „školními esy“. Trochu pozdě jsme zjistili, že povídat si s vysokoškoláky posiluje prestiž dětí v očích druhých dětí.