Jak založit vlastní živnost fyzické osoby?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika jako ústřední topení
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
Základní pojmy z financí a účetnictví Konkrétní kroky při založení vlastní živnosti Ladislav Šiška.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Živnost. Jak za č ít podnikat …  zjistíme, zda potřebujeme k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění  na živnostenském úřadě se zaregistrujeme k.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Právní subjekty v podnikání
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Živnostenský zákon Podnikání.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Správa sociálního zabezpečení
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Charakteristika živností
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Transkript prezentace:

Jak založit vlastní živnost fyzické osoby? Ladislav Šiška

Živnostenský zákon (zákon 455/1991 Sb., v platném znění) § 2 “Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.“ živností nejsou daňoví poradci, tlumočníci (dle zákona 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících), soudní exekutoři, makléři, činnosti autorizovaných architektů a autorizovaných inženýrů činných ve výstavbě ..., ani autorské poplatky, umělecká činnost apod. živnostenský rejstřík Podnikatel prokazuje své živnostenské oprávnění výpisem ze živnostenského rejstříku dostupný v rámci administrativního registru ekonomických subjektů ARES http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares.html.cz 2

Živnostenský zákon (zákon 455/1991 Sb., v platném znění) živnosti ohlašovací volné stačí splnit Všeobecné podmínky provozování živnosti: dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, trestní bezúhonnost výpis z rejstříku trestů nejsnáze získáte na CzechPOINT (Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál) na více než 3700 obecních a krajských úřadech, vybraných pracovištích České pošty - viz http://www.czechpoint.cz/web/index.php seznam viz příloha 4 živnostenského zákona – např.: Velkoobchod a maloobchod Ubytovací služby Pronájem a půjčování věcí movitých Překladatelská a tlumočnická činnost Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti 1.000 Kč správní poplatek, oprávnění k provádění osmi desítek živností ode dne ohlášení (pozor však na požadavky dalších úřadů jako stavební, požární bezpečnost, hygienická stanice, ...) 3

Živnostenský zákon (zákon 455/1991 Sb., v platném znění) živnosti ohlašovací řemeslné kromě všeobecných i zvláštní podmínky provozování jako odborná způsobilost (vzdělání+praxe) např. hostinská činnost, holičství, zednictví, klempířství, … živnosti ohlašovací vázané obdobně řemeslným zvláštní podmínky provozování – např. činnosti účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence (VŠ vzdělání a 3 roky praxe, střední a VOŠ vzdělání a 5 let praxe, …) průvodcovská činnost horská živnosti koncesované rovněž odborná způsobilost (vzdělání+praxe) lze provozovat až dnem nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese - např. výroba a úprava kvasného lihu provozování cestovní kanceláře silniční motorová doprava … i právnické osoby musí splnit podmínky kladené živnostenským zákonem – řeší ustanovením tzv. odpovědného zástupce (§11) 4

Podnikatel a jeho základní oznamovací povinnosti získáním živnostenského oprávnění jste se stali podnikateli s min. následujícími povinnostmi vůči úřadům: registrovat se k daním na finančním úřadě (silniční daň, DPFO, popř. závislá činnost, DPH) oznámit zahájení podnikání místně příslušné pobočce Okresní (Městské) správy sociálního zabezpečení oznámit zahájení podnikání své zdravotní pojišťovně pomoci mohou Jednotná kontaktní místa (JKM) na 15 obecních živnostenských úřadech ve všech krajích na jednom místě provádí za podnikatele všechna ohlášení a registrace viz http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/jednotna-kontaktni-mista-jkm-cr-3092.html?utm_source=portal&utm_medium=web&utm_campaign=hp_doporucujeme

Evidenční povinnosti podnikatele (živnostníka) nezapsán v OR - nevede účetnictví, ale tzv. daňovou evidenci (dle §7b zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů) daňové příjmy a výdaje evidence majetku zásob pohledávek finančního majetku dlouhodobého majetku (vč. evidence daňových odpisů) evidence závazků „účtuje“ pouze na peněžní bázi, nikoliv akruální nesestavuje povinně výsledovku (výkaz zisků a ztrát) neúčtuje podvojně 6

Podnikatel a daň z příjmů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v platném znění základní principy: příjmy z podnikání představují dílčí základ daně podle §7 kromě toho §6 přímy ze záv. činnosti, §8 z kapitálového majetku, §9 z pronájmu, §10 příležitostné příjmy u živnostníka nevedoucího účetnictví základem daně rozdíl mezi daňovými příjmy a výdaji vymezení základu daně §23 daňové výdaje §24 vs. nedaňové výdaje §25 daňové odpisy dlouhodobého majetku podle odpisových tříd – viz §§ 26-33 zákona a příloha zákona všechny příjmy se dají dohromady, uplatní se nezdanitelné částky, vypočte daň 15% a odečtou slevy na dani zálohy v prvním roce začínající podnikatel neplatí

Podnikatel a SZP (sociální a zdravotní pojištění) jako živnostníci jsme tzv. osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) koncept hlavní a vedlejší výdělečné činnosti např. hlavním zdrojem příjmů je zaměstnání plátcem pojistného současně stát (studenti do 26 let, ženy na mateřské dovolené, důchodci, ...)

Podnikatel a pojistné na sociální zabezpečení zdroje: z.č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, www.cssz.cz pojistné se počítá z vyměřovacího základu (VZ), kterým je 50% základu daně (bez odečtu ztráty!) za uplynulý kalendářní rok. Sazba 29,2% z VZ bez účasti na nemocenském (dobrovolná +1,4%) Definitivní částka pojistného se určí za uplynulý kalendářní rok v podaném Přehledu příjmů a výdajů (do konce dubna/2. května 14) nedoplatek splatný do 8 dnů po podání Přehledu Během roku se platí zálohy na pojistné (od 1. do 20. dne měsíce následujícího po měsíci, za který se platí)! Nejnižší záloha pojistného na důchodové pojištění OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost v roce 2014 činí 1.894 Kč/měs. v případě vedlejší činnosti odpovídá částce 758 Kč měsíčně. Roční rozhodná částka povinné účasti pro vedlejší činnost 2014 činí 62.261 Kč. neplatí OSVČ zaměstnané s min. vyměřovacím základem

Podnikatel a pojistné na veřejné zdravotní pojištění zdroje: z.č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a z.č. 48/1997 Sb., zákon o veřejném zdravotním pojištění, www.vzp.cz, stránky ostatních zdravotních pojišťoven princip obdobný sociálnímu zabezpečení Vyměřovací základ 50% rozdílu mezi příjmy a výdaji upravenými citovaným zákonem. Sazba 13,5% z vyměřovacího základu. Definitivní částka pojistného se určí za uplynulý kalendářní rok v podaném Přehledu příjmů a výdajů (do konce dubna/2.května) nedoplatek splatný do 8 dnů po podání Přehledu Během roku se platí zálohy na pojistné (do 8. dne měsíce následujícího)! Záloha pojistného na zdravotní pojištění OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost v roce 2014 činí 1.752 Kč v případě vedlejší činnosti (první rok podnikání nic) zaměstnanci s alespoň minimálním VZ neplatí studenti, důchodci - z vypočteného základu za min. rok

Podnikatel a daň z přidané hodnoty zdroj: 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. základní principy: Plátce musí uplatnit daň na výstupu a může si uplatnit odpočet daně na vstupu = rozdíl je daňová povinnost (příp. nadměrný odpočet, je-li daň na výstupu vyšší). sazby 15% a 21% z ceny bez DPH dobrovolný plátce daně (vyplatí se jen poskytujeme-li plnění s nižší sazbou daně, jsme článkem v řetězci plátců DPH) § 6/1: „Osoba povinná k dani, která má sídlo nebo místo podnikání v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za částku 1 000 000 Kč za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců“ => kontrolovat výši příjmů za jakýchkoliv 12 měsíců!!!

Zdroje informací aktuální znění zákonů na portálu veřejné správy http://portal.gov.cz oficiální portál pro podnikání http://www.businessinfo.cz/cs/faze-podnikani.html administrativní registr ekonomických subjektů ARES http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares.html.cz agentura pro podnikání CzechInvest http://www.czechinvest.org/?lng=default soukromý portál iPodnikatel pro začínající podnikatele http://www.ipodnikatel.cz/ přehledně zpracovaný, řada informací zastaralá => ověřit i z jiných zdrojů!