Negativní vliv vysokých cen elektřiny na průmysl (ne)možnosti dalších aktivit SVSE listopad 07 K.Šimeček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Advertisements

Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Strategie činnosti na další období K.Šimeček,členská schůze SVSE.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Návrh postupu SVSE v dalším období. Upevňovat postavení SVSE  Organizace zastupující zájmy průmyslových spotřebitelů v souladu s direktivou EU 96/92/EC.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Vliv nefunkční liberalizace trhu s energiemi na průmyslové spotřebitele Jarní konference AEM 03/06 K.Šimeček,SVSE.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

Negativní vliv vysokých cen elektřiny na průmysl (ne)možnosti dalších aktivit SVSE listopad 07 K.Šimeček

Vývoj trhu s energiemi v Evropě V současné i v dohledné době začíná poptávka po elektřině v EU převyšovat nabídku Prudký růst cen energií i zisků energetických společností nevyvolává adekvátní růst investic do zdrojů Ceny energií dále zvyšují ekologické přirážky a sankce Klesá konkurenceschopnost evropského průmyslu, což je v přímém rozporu s lisabonskou strategií,která nastartovala liberalizaci energetických trhů

Růst cen elektřiny v Evropě

Různé pohledy na řešení nastávající krize Bohaté průmyslové státy (Francie, Skandinávie) – protekcionářská opatření pro zvýhodnění vlastního průmyslu,výstavba energetických zdrojů Bohaté průmyslové státy (Německo, Rakousko, Itálie) – podpora vlastního průmyslu,orientace na dovoz z Východní Evropy, akvizice v tomto smyslu Nové členské státy – většinou bez konzistentní strategie,ovlivňované populismem střídajících se vlád

ČR a Francie – sousedi Německa

Řešení na úrovni evropské unie Nový energetický balíček – Posilování přenosových sítí,unbundling,pozice regulátorů a rozvoj informací – neřeší nedostatek zdrojů Zelená kniha – úspory energií,rozvoj obnovitelných zdrojů,snížení dovozní závislosti – neřeší problém rozvoje zdrojů pro průmysl Zahraniční politika – problémy se vztahy k Rusku a středoasijským zemím. Od orgánů EU nelze očekávat zlepšení pozice spotřebitelů energií

Existují 3 možné scénáře vztahu k průmyslovým spotřebitelům Akceptovat nic neřešící přístup EU, možnosti jsou pak pouze v oblasti marží a dohadů, zda naše cena je stejná či nepatrně vyšší/nižší než v Německu či na Balkáně. Postupně stěhovat energeticky intenzivní průmysl z ČR s dopady do životní úroveně obyvatel Vytvořit tlak na vládu aby vyžadovala změnu přístupu EU, do doby vyrovnání nabídky s poptávkou zavedení výpočtového maxima cen a pevných investičních podmínek: záruka návratnosti, garantovaná cena a přiměřený zisk Iniciovat neposlušnost vůči EU a ochranu národních zájmů v oblasti energetiky. Požadavek je právně legitimní,pokud nelze technicky zajistit direktivy EU.V praxi to znamená plné uplatnění antimonopolního zákona a zákona o cenách

České ceny bohužel kopírují vývoj na nedostatkových trzích

Pozice českých průmyslových spotřebitelů ČR má vyšší podíl průmyslu, tedy vyšší podíl energií na jednotku HDP než evropský průměr,což by mělo být posuzováno jako výhoda. Růst cen energií je tedy pro českou ekonomiku citlivou záležitostí V ceně elektřiny pro průmysl tvoří silová složka 73.5%,v ceně plynu představuje komodita cca90% Z dotazníku mezi členskými podniky plyne,že náklady na elektřinu představují 1- 8% tržeb,náklady na plyn 0,5 – 6% tržeb Substituovat lze pouze plyn v tepelných procesech Klasické úspory energií jsou již ve většině podniků vyčerpány.Řada z nich vyrábí dle BAT

Evropská liberalizační perioda v ČR

Cenový vývoj energií Celkové ceny v ČR rostou od roku 2004 nejvíce pro největší spotřebitele,což je důsledek struktury cen a dále skutečnosti,že při dominanci dodavatele nemohou odběratelé vyjednat výhody plynoucí z rozsahu a rovnoměrnosti odběru. Tento diferencovaný vývoj cen je posuzován jako určitá forma diskriminace a ohrožení pozice zejména vůči evropské konkurenci,kde mají velcí průmysloví spotřebitelé výrazně výhodnější podmínky než malí spotřebitelé nebo domácnosti.

Růst cen silové elektřiny v ČR

Dohled nad dominantními dodavateli Elektřina ČEZ - způsob stanovení referenční ceny vývojem na PXE, dříve virtuální aukcí. - v podstatě kopíruje vývoj na EEX - zbytečné poplatky přes PXE? - otázka výhodnější kategorie např. průměr EU Plyn RWE – referenční cena,resp. stanovení Po pod dohledem ERÚ - otázka dostupnosti informací - vazby na mezinárodní smlouvy

Konkurenční trhy

Rostoucí ceny energií,v kombinaci s posilováním kurzu Kč, nejsou proto české exportní podniky schopny kompenzovat a znamenají poklesy ziskové marže a tím klesající zdroje na investice do růstu. Trvalý pokles ziskovosti je negativně vnímán investory,takže řada podniků přichází o možnost reinvestovat zisk ve prospěch investic do oblastí s perspektivnějším vývojem cen energií jako je Severní i Jižní Amerika,Rusko a Asie, zejména Čína a Indie. Riziko odchodu těžkého průmyslu Spotřeba elektřiny je nejrychleji rostoucím nákladem průmyslových firem.Takto dlouhodobý nárůst cen nemá v komoditním businessu historickou obdobu

Dopady odchodu těžkého průmyslu z ČR (Evropy) Ztráta ekonomické výkonnosti,kterou prakticky nelze nahradit, riziko zániku celých průmyslových oborů Růst závislosti na dovozu většiny průmyslových surovin a poloproduktů z politicky problematických zemí Pokles životní úrovně obyvatel Ztráta cenného výrobního know how Přesun těžkého průmyslu do rozvojových zemí nezlepší,ale spíše zhorší klimatické podmínky planety

Existuje možnost a ochota zabránění kolapsu českých průmyslových spotřebitelů energií? 1.Má vláda zájem na udržení a dalším rozvoji vysokého podílu energeticky intenzivního průmyslu v ČR, nebo se budeme dále orientovat na montovny? 2.Může vláda ČR ovlivnit cenový vývoj energií v ČR, nebo jsme v tomto závislí na německé vládě,jejíž rozhodnutí ovlivňuje úroveň nabídky v regionu. 3.Lze rozplést gordický uzel protichůdnosti požadavků volného trhu s energiemi s ekologickým omezováním jeho vývoje?

Různé postoje k liberalizaci Evropské orgány – Snaha o volný trh metodou pokusů a omylů,nízká ochrana spotřebitelů,více filosofie než pragmatismu.Paralýza politické diskuze Dodavatelé – využít dominantního postavení a udržet je co nejdéle.Neutrální postoje k ekologickým hnutím Státní orgány – udržet silné národní energetiky, příjmy z jejich výsledků a prodeje podílů, problémy s posuzováním chování dominantů,málo odvahy jít proti politicky módním proudům EU Odběratelé – volný trh jako cílový stav,podmínkou je převis nabídky,regulace v přechodném období

Kdo hájí zájmy průmyslových odběratelů SP – prioritně se zabývá udržením nízkých nákladů na pracovní sílu,problémy zvyšování cen energií pro průmysl se nezabývá s potřebnou razancí Oborové svazy – nedostatečně koordinová činnost,často nerozumějí energetické problematice AEM/SVSE – není neopominutelným účastníkem připomínkového řízení k tvorbě legislativy

Principiální připomínky SVSE k novele EZ 1) Rozšíření pravomocí ERÚ provádění kontroly cen energetických komodit podle zákona o cenách č. 526/1990 Sb. 2) Právo na náhradu škody Zavedení rovnoprávného vztahu účastníků trhu a práva na náhradu škody v případě přerušení, resp. omezení dodávky elektřiny a plynu z příčiny zaviněné poruchy sítí 3) Slučování odběrných míst Zahrnutí vzájemně propojených technologických celků jednoho odběratele pod jedno odběrné místo – platí pro elektřinu i plyn 4) Regulovaný přístup k zásobníkům plynu či jiné řešení, které by umožnilo jednodušší a především cenově přijatelný přístup zákazníků k zásobníkům

Připomínky SVSE k EDR Využití možnosti úlev pro „energeticky náročný podnik“ (viz. Směrnice 2003/96/ES, čl. 17, odst. 2). Chybí definice takovéhoto podniku. Směrnice umožňuje členskému státu uplatnit až nulovou úroveň zdanění na odebírané energetické produkty a elektřinu u těchto podniků. Zdanění na minimální úrovni doporučené Směrnicí. Pro obchodní účely je možno paliva určená k vytápění zdaňovat na úrovni EUR 0,15/GJ spalného tepla. Osvobodit v souladu s Čl. 21 odst. 3 Směrnice EU od daně spotřebu energetických produktů ve vlastních prostorách podniku, který vyrábí energetické produkty Využit další možnosti snížení daní podle článků 15, 18 a 26 Směrnice. Zamezit dvojímu zdanění při výrobě paliv osvobozením od daně spotřeby energetických produktů na Rafinérské zpracování ropy popř. aplikace čl.21 odst. 3 Směrnice, viz ad.3

Je možný návrat k lisabonské strategii? Změnit trh prodávajícího na trh kupujícího Pokračovat v benchmarkingové analýze dopadu růstu cen energií na průmyslová odvětví v ČR. Informovanost Vyrovnání nabídky s dlouhodobou poptávkou výstavbou nových zdrojů elektřiny.Investice Omezit teritoriální zavádění ekologických sankcí a překážek rozvoje trhů s energiemi.Politika Dohled a regulace energetických firem v monopolním či dominantním postavení.Zákonnost Zachovat vliv státu v klíčových energetických společnostech.Bezpečnost

Současný politický vývoj pohledu na průmysl a energetiku prostřednictvím ekologických strašáků je velmi nebezpečný pro další ekonomický vývoj v EU i v ČR. Je proto nezbytné co nejhlasitěji informovat obyvatele o negativních až katastrofálních aspektech tohoto rádoby romantického populismu.