Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Advertisements

Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Michal Musil 10. listopadu 2011
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
náměstek Ministerstva životního prostředí
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 3/ Ing. Jaromír Vachta.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 4/ Ing. Jaromír Vachta.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Porada ochrany přírody – Brno,
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno Posuzování vlivů na životní prostředí (aneb co vlastně dělá projektant) Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno

Cíl: poznat vybrané typy posouzení seznámit se s legislativou, která je podmiňuje poznat jejich základní principy a fáze studium materiálů diskuse

Typy posouzení: procesy EIA a SEA naturové posudky biologické hodnocení IPPC

Vysvětlení pojmů: EIA - Environmental Impact Assessment = hodnocení vlivů na životní prostředí SEA - Strategic Environmental Assessment = strategické posuzování životního prostředí IPPC - Integrated Polution and Prevention Control = integrovaná prevence a omezování znečištění

Co je posuzováno? stupně projektové dokumentace: studie projekt podklad pro projekt, např. urbanistická projekt k územnímu řízení ke stavebnímu řízení prováděcí projekt

Společné principy: posouzení jsou: nástrojem ochrany ŽP v mezinárodně uznávané praxi transparentního rozhodování v oblasti životního prostředí za účasti veřejnosti slouží k posuzování vlivů záměrů, koncepcí a zařízení na životní prostředí

Legislativní východiska: normy EHS (EC) versus národní legislativa transpozice = předvedení široce a obecně pojatého textu Směrnic EHS do funkčního sytému národní legislativy legislativní proces ukončený schválením zákonné normy (zákon, vyhláška) implementace = naplnění, realizace následující práce s legislativním nástrojem není-li řečeno jinak, je vždy myšleno aktuální novelizované znění zákonů, tzv. „v platném znění“

EIA, SEA: 1992 první zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 244/1992 Sb. novelizován jako č.100/2001 Sb., implementace směrnice 2001/41/EHS o hodnocení účinků určitých plánů a programů na životní prostředí a Protokolu o strategickém posuzování životního prostředí 2004 - tzv. euronovela č.93/2204 Sb.

Natura 2000: transpozice 2 směrnic Rady 79/409/EHS o ptácích a 92/43/EHS o stanovištích = euronovely 2 národních zákonů: č.114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny č. 218/2004 Sb. a zákona č.100/2001 Sb., o posuzování vlivů na ŽP č. 93/2204 Sb. posudky dle § 45i

biologické hodnocení dle § 67 zákona 114/1992Sb. IPPC – směrnice EU 96/61/EHS o integrované prevenci, transponována do zákona č. 76/2002 Sb., o IPPC

EIA - principy slouží k posuzování vlivů záměrů na ŽP postup dle zákona č.100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí procesem EIA jsou posuzovány stavby, činnosti a technologie uvedené v příloze č. 1 zákona: kategorie I – jsou posuzovány vždy kategorie II – podléhají zjišťovacímu řízení

EIA - fáze oznámení dle přílohy č.3 zákona 100/2001 Sb. = zjišťovací řízení dle přílohy č.2 cíl: vše upřesnit a rozhodnout, zda záměr bude dále posuzován dokumentace dle přílohy č.4 posudek dle přílohy č.5 výsledek: závěrečné stanovisko dle přílohy č.6 je doporučující, nelze se odvolat a nechat ho přezkoumat soudem, platí 2 roky poznámka: existují i přeshraniční EIA řešené ve spolupráci daných států

K čemu je to dobré? EIA je obvykle prvním souborem jednání stanovují se zde základní parametry a omezující podmínky pro příslušnou aktivitu, hodnotí se varianty řešení, jejich negativa a přínosy součástí procesu EIA (SEA) může být biologické hodnocení či naturový posudek

většinou následuje územní řízení řeší otázku, zda bude stavba umístěna v daném území, stanovují se její parametry a technická řešení bez ukončené EIA nelze vést územní řízení výsledek: územní rozhodnutí

a stavební řízení zpřesňuje jednotlivé technické detaily, konkrétní technologie, podrobné členění stavby, její funkce, provoz atd. předmětem řízení je též organizace výstavby, dopravní řešení apod. výsledek: stavební povolení

SEA - principy nástroj k posuzování vlivů koncepcí (politik, plánů a programů) na ŽP posuzování podléhají jen koncepce uvedené v § 3 písm. b) a § 10a odst. 1) zákona č.100/2001 Sb. procesně se EIA a SEA provádí dle zákona č.100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí SEA pro ÚP (ÚP VÚC a ÚPNO) se procesně provádí dle stavebního zákona č.50/1976 Sb. a v rozsahu § 10i zákona č.100/2001 Sb.

SEA - fáze proces podobný jako hodnocení záměrů EIA, ale má kratší průběh tedy: oznámení, zjišťovací řízení, návrh koncepce+vyhodnocení SEA (v rozsahu přílohy č.9 zákona č.100/2001 Sb.), veřejné projednání výsledek: stanovisko k návrhu koncepce je doporučující, nelze se odvolat a nechat ho přezkoumat soudem

Co je to koncepce? ve smyslu zákona 100/2001 Sb. rozvojové koncepce a programy schvalované ústředními orgány státní správy (vládou a ministerstvy) v oblasti energetiky, dopravy, zemědělství, nakládání s odpady, těžby a zpracování nerostů, rekreace a turistiky územní plány velkých územních celků (zpracovávané kraji nebo vládou) směrný vodohospodářský plán

dále záměry financované EU Fond soudržnosti a Strukturální fondy a je-li to účelné také územní plány obcí ÚPNO výsledek SEA územních plánů je tzv. souborné stanovisko

Srovnání EIA a SEA EIA prováděna na konci rozhodovacího procesu vychází z projektových návrhů identifikuje vlivy na ŽP pracuje s navrženým počtem variant (včetně nulové) omezeně vyhodnotitelné kumulativní vlivy těžiště spočívá v minimalizaci negativních vlivů SEA prováděna v dřívějších fázích rozhodovacího procesu aktivní přístup k rozvojovým návrhům ŽP chápe jako složku udržitelného rozvoje pracuje s širokým spektrem všech potenciálních variant včas odhaluje kumulativní vlivy důraz je kladem na cíle životního prostředí

Natura 2000 soustava chráněných území evropského významu vytvořená plochami 2 typů: evropsky významné lokality EVL a ptačí oblasti PO předmět ochrany: planě rostoucí rostliny, volně žijící živočichové a přírodní stanoviště vzácné, citlivé či ohrožené jsou prioritní druhy postup při vytváření soustavy Natura 2000 a její ochrana vyplývá z §45 zákona 114/1992 Sb. mapovací jednotka ČR biotop, viz Chytrý, M. ed.(2001): Katalog biotopů České republiky

Poznámka: Některé evropsky významné druhy a stanoviště jsou v ČR hojné a národní legislativou nejsou chráněné.

aplikace §45i zákona 114/1992 Sb.: od roku 2004 slouží k posuzování vlivů záměrů na soustavu Natura 2000 posuzován je každý záměr, pokud není vyloučen významný vliv, stanovisko vydává příslušný OOP (KrÚ, správy NP, CHKO, újezdní úřady a MŽP na ostatních plochách určených k obraně státu) nevztahuje se na plány péče o chráněná území, LHP a LHO procesně podle ZPV č.100/2001 Sb., i v případě záměrů dle EIA podlimitních

„naturový“ posudek v rozhodovacím procesu: samostatný posudek, součást oznámení, dokumentace nebo posudku (EIA/SEA) nebo v rámci územního řízení, stavebního, vodoprávního řízení atd. výsledek: významný vliv nastane/nenastane

A co teď? je-li nalezen negativní vliv a neexistuje-li variantní řešení, lze záměr schválit z důvodu veřejného zájmu za současného uložení kompenzačních opatření jde-li o negativní vliv na prioritní druhy či stanoviště, lze záměr uskutečnit jen z důvodu veřejného zdraví, veřejné bezpečnosti nebo příznivých důsledků na ŽP a vydala-li své stanovisko Komise

biologické hodnocení: biologické hodnocení dle § 67 zákona 114/1992Sb. biologické hodnocení může být součástí různých procesů (EIA, SEA, územní řízení, stavební, vodoprávní řízení) sledování obvykle po dobu 1 roku cíl: hodnocení s ohledem na biotickou složku s důrazem na výskyt zvláště chráněných druhů

IPPC - principy cíl: ochrana ŽP před průmyslovým a zemědělským znečištěním vztahuje se pouze na zařízení uvedené v příloze č.1 zákona 76/2002 Sb. (uveden typ a kapacita výroby), povolení nutno získat do roku 2007 nahrazuje správní akty dle zvláštních právních předpisů (o ovzduší, vodách, o odpadech) prostředek: využívání nejlepších dostupných technik BAT, plnění limitů přísnějších, než zákonné normy

IPPC - fáze žádost, vyjádření k žádosti včetně posudku OZO veřejné projednání výsledek: integrované povolení přínos: nově umožňuje veřejnosti vstupovat do oblastí, které do platnosti zákona přístupny nebyly: nakládání a odpady, ochrana ovzduší, ochrana zdraví, lázeňství, vynětí pozemků ze ZPF a další

IPPC v rozhodovacím procesu: IPPC je obvykle součást stavebního řízení předchází mu obvykle EIA, rozhodnutí podle zákona o ochraně přírody a krajiny, územní řízení povolení IPPC se vztahuje k technologickým provozům pro jeden velký podnik tak může být vydáno několik integrovaných povolení (chemický provoz, energetický…) integrované povolení vydávají krajské úřady s výjimkou provozů s negativním vlivem přesahující státní hranice, pak jej vydává MŽP

Diskuse: (ring volný) děkuji za pozornost Věra Velecká držitel autorizace k provádění posouzení podle §45i zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění vvelecka@seznam.cz