Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
EU a Česká republika Instituce EU
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
OMC Pracovní expertní skupina
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Vznik pozice předsedy Evropské rady - konečně skutečný representant EU (argumenty pro změnu zanesenou v Lisabonské smlouvě) Vypracovaly: Edita Bumbálková,
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Organizace spojených národů
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Organizace spojených národů
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
OSN (United Nations Organization)
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Institut ochránce práv dětí
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Institucionální akreditace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.

Struktura prezentace Co je ESVČ? Současná situace Potenciální přínosy a problémy Jak vypadá realita? 14. listopadu 2012

Co je ESVČ? ani instituce ani agentura – orgán sui generis „diplomatická služba“ Evropské unie centrála a delegace EU podpora Vysoké představitelky Unie pro zahr. věci a bezp. politiku vedení SZBP, návrhy v rámci SZBP, zajištění soudržnosti při vedení Rady pro zahraniční věci a podřízených pracovních skupin ve funkci místopředsedkyně Komise pro vnější vztahy složení: zaměstnanci Komise, generálního sekretariátu Rady a národních diplomatických služeb 14. listopadu 2012

Současná situace ESVČ zřízena rozhodnutím Rady z července 2010 formálně zahájila činnost 1. prosince 2010 (neformálně 1. ledna 2011) faktické převzetí většiny úkolů nábor nových pracovníků více méně dokončen ← obtížné konkurzy zvykání si v nové roli – zejména otázka politických zpráv 14. listopadu 2012

Potenciální přínosy a problémy překlenutí institucionálního rozdělení vnějších politik EU, a tak i účinnější vytváření účinnější politiky lepší koordinace vystupování EU navenek přehlednější a čitelnější zastupování EU navenek lepší spolupráce s členskými státy než v minulosti Komise nejasné vymezení ESVČ (a HR) mezi Komisí a Radou vztah s členskými státy a zejména s předsednictvím postavení v mezinárodních organizacích (zejména OSN) 14. listopadu 2012

Jak vypadá realita? obtížné utváření ESVČ – problém volných pozic pro diplomaty z členských států relativně bezproblémové vztahy s ostatními bruselskými institucemi není to tím, že ESVČ výrazně ustupuje? neustálené vztahy s členskými státy mediálně výrazná kritika za neefektivitu chybí jasný precedent vztahu mezi HR/ESVČ a rotujícím předsednictvím institucionálně vyřešené postavení EU ve Valném shromáždění OSN, méně už v Radě bezpečnosti zhodnocení činnosti v roce 2013 14. listopadu 2012

Děkuji Vám za pozornost! Tomáš Weiss, Ph.D. Fakulta sociálních věd UK Email: weiss@fsv.cuni.cz 14. listopadu 2012