PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

Občanské právo - zásady
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Rodinné právo OSVOJENÍ, PORUČENSTVÍ, OPATROVNICTVÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST © Zdeňka Králíčková, 2009.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Rodinné právo II Milana Reichlová.
PRAMENY LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD č. 2/1993 Sb. ZÁKON O RODINĚ
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, VÝKON, MODIFIKACE, ZÁNIK, © Zdeňka Králíčková, 2012.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Zdánlivé a neplatné manželství
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Název Náhradní rodinná péče
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Náhradní rodinná péče -NRP
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, I. POJEM RODINNÉ PRÁVO (objektivní, co je po právu?) pilíř soukromého práva, mající zásadní.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, 2010 Zápatí prezentace.
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Zdánlivé a neplatné manželství
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Občanské soudní řízení I.
Sociální práce s rodinou 9
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012

PRAMENY Hmotněprávní Procesněprávní zák. č. 94/1963 Sb., o rodině NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK obcanskyzakonik.justice.cz Procesněprávní zák. č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád + zák. č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním + nařízení ES z oblasti evropského justičního prostoru (EJP), která upravují problematiku rodinného práva

LITERATURA Hrušáková, M., Králíčková, Z.: České rodinné právo. 3. vyd. Brno: MU, 2006. Hrušáková, M. a kol.: Zákon o rodině. Zákon o registrovaném partnerství. Komentář. 4. vyd. Praha: C. H. Beck, 2009.

Opatrovnictví a poručenství Uplatní se v případě nutnosti ochrany zájmů nezletilých dětí ze strany jiných subjektů než rodičů Na základě rozhodnutí soudu Když rodiče (z různých důvodů) nemohou vykonávat některá, resp. všechna práva a povinnosti vyplývající z rodičovské zodpovědnosti

Základní rozdíl mezi opatrovnictvím a poručenstvím Opatrovník vykonává pouze některá práva a povinnosti za rodiče Poručník vykonává práva a povinnosti namísto rodičů, protože rodiče nejsou nositeli rodičovské zodpovědnosti

Poručenství ZOR pečlivě rozlišuje opatrovnictví a poručenství Poručenství může také plnit funkci náhradní rodinné výchovy, ale není jeho hlavním cílem Obecně lze konstatovat, že poručník je nezletilému ustanoven tehdy, jestliže dítě nemá zákonného zástupce

Poručenství Základním předpokladem pro ustanovení poručníka je: § 78 ZOR rodiče zemřeli byli zbaveni rodičovské zodpovědnosti byl pozastaven výkon jejich rodičovské zodpovědnosti rodiče nemají plnou způsobilost k právním úkonům Soud je povinen poručníka ustanovit

Osoba poručníka Způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu Způsobem života musí skýtat záruky řádné výchovy Musí souhlasit § 79 ZOR - V prvé řadě se ustanoví opatrovníkem osoba, kterou doporučili Soud však není vázán absolutně Jinak příbuzné nebo osoby blízké Jinak jinou fyzickou osobu Také orgán sociálně-právní ochrany dětí Poručníky mohou být i manželé Dokud není dítěti ustanoven poručník nebo dokud se ustanovený poručník neujme své funkce, činí neodkladné úkony v zájmu dítěte a v jeho zastoupení orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Obsah poručenství Rozsahem práv a povinností je: Vychovávat Zastupovat Spravovat majetek místo rodičů Na vztahy poručníka (poručníků) a dítěte se přiměřeně vztahují ustanovení o právech a povinnostech rodičů a dětí. Funkce poručníka nezakládá vyživovací povinnost k dítěti Poručník je povinen soudu podávat zprávy o osobě poručence a účty ze správy jeho jmění Každé rozhodnutí poručníka o podstatné věci vyžaduje souhlas soudu Poručník nemá ze zákona nárok na odměnu, ale může o ni požádat

Zánik poručenství Buď se zánikem potřeby poručenství (absolutní zánik) Nebo bez zániku důvodů, pro které vzniklo (relativní zánik) Zaniká: Ze zákona Zproštěním Odvoláním

Zánik ze zákona Nabytím zletilosti Smrtí poručence Osvojením nezletilého Pravomocným rozhodnutím, kterým se obnovuje rodičovská zodpovědnost Pravomocné rozhodnutí, kterým se vrací plná způsobilost k právním úkonům Smrtí poručníka

Zánik zproštěním Soud zprostí poručníka: Na návrh Nikdo nemůže nutit osobu, aby vykonávala tuto funkci

Zánik odvoláním V případech, kdy se poručník stane nezpůsobilým pro výkon této funkce nebo při porušení svých povinností Pokud jeden z manželů zemře, zůstává poručníkem druhý manžel V případě rozvodu manželů, kteří byli ustanoveni do funkce poručníků, soud vždy posoudí, zda je v zájmu dítěte, aby tuto funkci vykonávali nadále oba rozvedení manželé. V opačném případě jednoho z nich poručenství zprostí.