Ranný středověk Jako raný středověk označují historici období evropských dějin od 5. do 11. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše … vznik a vývoj.
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Shrnutí učiva raného středověku
Evropa za napoleonských válek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
franský král, bavorský vévoda, římský císař
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Arabové a jejich výboje
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Raný středověk 5. – 11. století
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Islám Arabové.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Dějepis Raný středověk 2.
Raný středověk (Stěhování národů)
Středověká kultura Románský sloh
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Počátky Svaté říše římské
Vznik Svaté říše římské
Franská říše.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
VY_32_INOVACE_2D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
FRANCKÁ ŘÍŠE.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Francká říše.
Franská říše
Svatá říše římská za Štaufů
Slované.
Byzantská říše Důležité pojmy
Slovanští bohové = Přírodní bohové.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Francká říše Petr Procházka
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FRANCKÁ ŘÍŠE.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
Křesťanství a středověká Evropa
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Svatá říše římská a boj o investituru Petr Procházka
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Slované 7. ročník.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Byzantská říše.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francká říše.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Ranný středověk Jako raný středověk označují historici období evropských dějin od 5. do 11. století

Ranný středověk Jedná se o epochu, kdy se na troskách antické římské říše a civilizace zrodila v součinnosti s barbarskými národy středověká křesťanská společnost Tento přerod byl dokončen po roce 1000. Poté nastal vrcholný středověk Západořímská říše byla minulostí, antická civilizace rychle zanikala Její bývalé území bylo obsazeno germánskými kmeny Začaly se tu prosazovat nové společenské poměry a vznikat nové státy Na Východě zůstal římský stát zachován Zároveň začala východořímská společnost procházet v 7.století hlubokými společenskými, politickými a administrativně správními proměnami, které vykazovaly mnohem více kontinuity, než tomu bylo na Západě

Franská říše nejstarší, nejpevnější z barbarských států 6.st. sjednotil říši král Chlodovík, poč. 7.st. výboje krále Dagoberta Karel I. Veliký - krutý dobyvatel, vojenská tažení do Itálie, téměř zdvojnásobil říši: od řeky Ebro a Pyrenejí až k dánské hranici, od Atlantiku k Šumavě a Podunají reforma státní správy – hrabství, na obranu hranic zřídil marky r.800 papežem korunován na císaře (považoval se za hlavu veškeré křesťanské obce)

Byzantská říše - literární, kulturní a státní jazyk – řečtina - hospodářská centra – města – Konstantinopolis - osada přebudována Konstantinem I. Velikým (dnes Istanbul, Cařihrad) - výboje do Středomoří: dobyta sev. Afrika s Egyptem, vých. Pobřeží Středozemního moře, část Apeninského poloostrova, již. část Pyrenejí - 1. zákoník – Corpus iuris civilis - r. 529 uzavřeny všechny pohanské školy (i Platónova Akademie) - spojena moc církve a státu = césaropapismus (neomezená vláda císaře – je i hlavou církve) - 8.st. – útoky turkotatarských kmenů - obrazoborecké hnutí (ikonoklasmus) – proti uctívání svatých obrazů (asi vliv islámu) - v 11.st poraženi seldžuckými Turky

Arabská říše - víra v existenci jediného boha – Alláha - Mohamedovi stoupenci – muslimové, posvátná kniha Korán - ovládli východní Středomoří, rozsah: od Atlantského oceánu až po čínské hranice, od Arabského zálivu po Černé moře - rozpad říše od 10.st. na samostatné státy (chálífáty, emiráty) - zánik arabské říše v 11.st. vpádem seldžuckých Turků - arabská (muslimská) kultura: - lékařství (složité operace, využití optiky) - pěstování nových plodin (broskev, meruňka, pomerančovník, citroník, datlová palma, vinná réva, moruše, oliva - literatura (pohádky Tisíce a jedné noci)

Svatá říše římská národa německého - rozdrobenost (drobná území a státy) – nejvlivnější Bavorsko, Sasko, Švábsko - 10.st. – zakladatel říše saský vévoda Jindřich I. Ptáčník - nástupce syn Otto I. – německý král, později i římským císařem (název „říše římská“) - 955 poraženi Maďaři v bitvě na řece Lechu za pomoci českého vojska Boleslava I. - rozkvět kultury – ottónská renesance - Otto II. – sňatek s byzantskou princeznou = vliv byzantské vzdělanosti - dynastie sálská – po vymření Ottonů - Jindřich IV. - Boj o investituru - střetnutí s papežem s Řehořem VII. - pomoc českého krále Vratislava II. – za to 1158 českým králem - pokořující pouť k papežovi do Canossy (1077) - spory pokračovaly až do roku 1122 – konkordát wormský (smlouva církve a státu) – volba biskupů církví (sborem kardinálů) + králova přítomnost (potvrzoval jen držbu majetku)

Bohové: Perun = nejvyšší Bůh Slovanů, hromovládce a vládce bouří, bůh války, pán blesku. Býval mu obětován býk a zasvěcen dub. Zasvěcen je mu i den, a to čtvrtek Radegast = bůh slunce, války, hojnosti a úrody Stribog = bůh větru Mokoš = bohyně plodnosti, země Svarog = bůh ohně a nebeský kovář, ukul Slunce a umístil je na obloze. Dal lidem znalost železa Triglav = Trojhlavý bůh Tři hlavy symbolizovaly sféry jeho vlády: nebe, zemi a podsvětí. Šlo o svět bohů, svět lidí a říši mrtvých. Svantovít = čtyřhlavý bůh, v Pobaltí ze všech bohů nejmocnější, původně snad bůh úrody, ve 12. století však hlavní bůh války.