Odpovědnost za škodu Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Digitální učební materiál
Právní vztahy a právní skutečnosti
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Přednáška pro ČAK Brno 3. prosince 2014
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Komerční a nekomerční pojištění
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
 VY_32_INOVACE_16_18  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_02 Název materiálu: ZAJIŠTĚNÍ RIZIK Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Právní odpovědnost.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Občanské soudní řízení
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ochrana majetku Petr Machala.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Právní subjektivita Petr Machala.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Právní normy Petr Machala. závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z.
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Sociální síť - pojištění Petr Machala. 1.Jaká má být role státu v sociální politice? 2.Kdy se občané bez pomoci státu neobejdou? 3.Jak může stát pomoci?
Struktura obchodní smlouvy
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Odpovědnost v právu životního prostředí
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Právní odvětví Petr Machala.
Náhrada škody dle občanského práva. Škoda Majetková újma vyčíslitelná v penězíchMajetková újma vyčíslitelná v penězích Skutečná škodaSkutečná škoda Ušlý.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_12_ Smlouvy, ochrana majetku Číslo projektu:
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Práva a povinnosti mezi manželi
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Transkript prezentace:

Odpovědnost za škodu Petr Machala

Co jsme si zapamatovali z minulé hodiny? Jaké znáte druhy smluv? Kdo nese odpovědnost za vady zboží? Jaké povinnosti plynou zhotoviteli u smlouvy o dílo? Lze vymáhat smluvní závazek soudně? Za jakých podmínek je smlouva neplatná?

Způsobili jste někdy nějakou škodu? Odpovědnost za škodu každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo k poškozování zdraví, majetku, přírody za způsobené škody neseme odpovědnost Způsobili jste někdy nějakou škodu?

Kdo byl nebo mohl být poškozen? Kdo odpovídá za škodu?

Jaké jsou případy zvláštní odpovědnosti za škodu? odpovědnost těch, kteří nemohou posoudit následky svého jednání za škodu způsobenou provozem dopravních prostředků

za škodu způsobenou zvlášť nebezpečným provozem za škodu na věcech vnesených a odložených

Co se stane, když způsobím škodu? To je ale finančně značně náročné, škoda se musí nahradit To je ale finančně značně náročné, pomůže nám někdo?

Dokážete vyřešit následující příklady odpovědnosti? Na lyžařském výcviku došlo k úrazu přesto, že učitel vykonával dozor v souladu s právními normami. Malé dítě zapálilo stoh slámy. V kině jsem si odložil kabát, šatnu nikdo neobsluhoval, kabát byl odcizen. Toulavý pes napadl a vážně pokousal malé dítě.

Děkuji za pozornost