Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
vedoucí pracovní skupiny
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Komunitní a otevřená škola
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Prezentace projektu doktorského studia
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Personální strategie mezinárodní firmy
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s. Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2015.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Koncept CSR na ČZU. Představení členů týmu  Monika Hezinová (ČZU)  Denisa Sládková (ČZU)  Štěpán Pospíšil (ČZU)  Dominika Petrová ( VŠE)  Filip Simon.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Společensky odpovědné podnikání
Projekt Impuls / Seminář
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Projekt Impuls / Seminář
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Kariérové poradenství a podnikavost
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd

Založení Pracovní skupiny CBCSD „Vzdělávání o udržitelnosti“ (Centra vzdělávání) v Brně

Členové pracovní skupiny Štěpán MüllerVŠE v Praze Karel RaisVUT Brno Jana StávkováMU Brno Růžena PetříkováDT Ostrava Milan ZelenýFordham University USA Josef DohnalFontes Brno Tomáš VachutaAnglo Americká univerzita Ivan RyndaUniverzita Karlova Marie JírůCentrum andragogiky HK czech bcsd

4 Tradiční model podnikání se mění na model „global leadershipu“ Proč vzdělávat k udržitelnosti?

5 znalost kontextu podnikání, pochopení komplexity rozhodování, porozumění propojenosti se stakeholdery. Budoucí vůdci potřebují tři klíčové znalosti a dovednosti

6 intelektuální/analytická kapacita založená na znalostech, rozhledu a zkušenostech, citlivost pro holistický koncept, který bere v úvahu i emoce, pocity, víru, schopnost provázat kulturní různorodost světa a udělat to s pozitivním přístupem, konstruktivně a se zaměřením na výsledek. Výzvy pro vzdělávací instituce- jaké kompetence je třeba rozvinout?

7 zařadit mezi povinné předměty kursy typu „sustainable business“, zapracovat principy udržitelnosti do všech vyučovaných disciplin, do předmětů zařadit i interakce manažerů s různými typy stakeholderů – konkurenty, vládou, nevládními organizacemi, odbory, zaměstnanci, zájmovými skupinami, být příkladem a nespolupracovat s podniky a manažery, kteří jednají proti principům CSR. Výzvy pro vzdělávací instituce

8 zvyšovat „globální inteligenci“ studentů formou zahraničních stáží, vytváření multikulturních studijních skupin, náborem pedagogů se zkušeností z různých kultur, podporovat „zkušenostní učení“ formou praxí v podnicích, lokálních a globálních soutěží, dobrovolnictví, simulačních her, „learning from peers“. preferovat témata udržitelnosti a společenské odpovědnosti ve výzkumu a partnerství s podnikatelskou sférou. Výzvy pro vzdělávací instituce

9 Hostující profesoři – vytvořit databázi nabídek včetně zahraničních profesorů Výměna zkušeností s novými formami vzdělávání – „action learning“. Komparace programů s cílem vytvořit „standard vzdělávání k udržitelnosti.“ Vytvořit síť pro permanentní aktivity. Navrhované aktivity

10 Konference na VŠE v Praze Téma: Mikrofinancování Cíl: Vytvořit návrh pro MPO a MPSV, jak využít myšlenku mikrokreditů v aktivní politice zaměstnanosti. Zařadit téma do plánovacího období 2013 – 15 v prioritní ose „začlenění.“ Ambice: 150 účastníků, inspirace ve formě best practices, získání zahraničního key note řečníka, přizvat MPO a MPSV… Aktuální nabídka

11 Děkuji za pozornost. Jsme otevřeni novým nápadům a hledáme partnery