S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Obsah Monosacharidy Charakteristika Výskyt Vznik Význam Rozdělení Přehled
Monosacharidy jsou polyhydroxykarbonové slou č eniny s nev ě tveným ř et ě zcem a nejmén ě 3 atomy C Obecný vzorec C 6 H 12 O 6 Název - úplný, zkrácený glukosa, Glc Výskyt - volné - sloučené s jinými látkami Vznik - jsou syntetizovány z jednodušších látek foto- syntézou, glukoneogenezí - u rostlin metabolickou drahou z lipidů, z AK v těle živočichů Význam- poskytují při metabolickém rozkladu energii potřeb- nou pro průběh biologických pochodů - jsou základní složkou NK - jsou důležitou součástí složených lipidů
Rozdělení monosacharidů - podle chemické povahy karbonylových skupin: 1. Aldosy ( aldehydrická skupina - CHO ) 2. Ketosy ( ketonická skupina = CO ) - podle počtu C 1. Triosy( 3 C ) 2. Tetrosy ( 4 C ) 3. Pentosy ( 5 C ) 4. Hexosy ( 6 C ) - podle sterického uspořádání 1. D – monosacharidy ( -OH skupina na posledním asymetrickém C vpravo) 2. L – monosacharidy ( -OH skupina na posledním asymetrickém C vlevo) - podle polohy poloacetalové hydroxylové skupiny 1. α – anomer( - OH skupina vpravo) 2. β – anomer( - OH skupina vpravo) - podle otáčení polarizovaného světla 1. Levotočivé( mají znaménko - ) 2. Pravotočivé( mají znaménko +, po směru hodinových ručiček)
Přehled D - glukosa2 – deoxy- D - ribosaD - ribosa
Přehled D - fruktosaD - galaktosaD - mannosa