Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
VY_32_INOVACE_51_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Legislativní proces J.Kožiak.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_51_16 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Prameny práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Právní aspekty podnikání
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Právní normy Milana Reichlová.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Právo Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Dělba moci Moc soudní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Životní prostředí jako veřejný statek
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Veterinární a potravinářská legislativa
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Správní právo  Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy  Samostatné právní odvětví 1. Předmět 2. Metoda právní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Prameny Práva pp.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Záruky zákonnosti ve veřejné správě
PRÁVNÍ NAUKA I ZÁRUKY ZÁKONNOSTI
Prameny Práva pp.
Obecně o veřejné správě
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací oblastSpolečenskovědní vzdělání Vzdělávací oborNauka o společnosti Tematický okruhČlověk a právo TémaČlověk a právo Tematická oblastČlověk a právo NázevPrávní řád České republiky a právní záruky zákonnosti v ČR. AutorPaedDr. Ivan Konečný Vytvořeno, pro obor, ročníkLeden 2013,STR, STA, ELE, LYE, LYT 3.ročník AnotacePřehled v oblasti právního řádu České republiky a právních záruk zákonnosti Přínos/cílové kompetenceOrientace v základních otázkách právního řádu a zákonnosti ČR VY_32_INOVACE_53_03

Základní členění práva  Subjektivní právo: vychází ze slova subjektivní, což obsahuje možnost chovat subjektivní, což obsahuje možnost chovat se určitým způsobem – možnost volby (konat, se určitým způsobem – možnost volby (konat, něco nekonat, požadovat, obdržet). něco nekonat, požadovat, obdržet).  Objektivní právo  Objektivní právo: (zákony, nařízení, soupis vyhlášky apod.) je to soupis obecně závazných pravidel chování – při porušení následuje sankce!

Právní řád České republiky  Je to uspořádaný systém pramenů práva platných v České republice nebo v rámci mezinárodního společenství, jehož je členem.  Český právní řád, jenž je součástí kontinentálního typu právní kultury. Patří do něj:  právní předpisy  ratifikované mezinárodní smlouvy, k nimž dal souhlas Parlament ČR  nálezy Ústavního soudu, kterými Ústavní soud zrušil právní předpis nebo jeho část

Právní normy a předpisy Podle absolutní právní síly se v českém právním řádu rozeznávají:  primární (zákonné) předpisy  primární (zákonné) předpisy, kterými jsou ústavní zákony, zákony a zákonná kterými jsou ústavní zákony, zákony a zákonná opatření Senátu opatření Senátu,  sekundární (podzákonné) předpisy, (právní předpisy vlády a prezidenta republiky) (právní předpisy vlády a prezidenta republiky) přijímané na základě výslovného zákonného přijímané na základě výslovného zákonného zmocnění (právní předpisy ministerstev, správních zmocnění (právní předpisy ministerstev, správních orgánů a orgánů samosprávy v přenesené působnosti) orgánů a orgánů samosprávy v přenesené působnosti)

Normativní právní akty (NPK) NPA legislativy NPA exekutivy NPA územní samosprávy Parlament ČRVláda ČR Ministerstva a jiné ústřední správní úřady Česká národní banka Rady obcí a krajů Prezident ČRObceKraje ústavní zákony nařízenívyhlášky nařízení některá rozhodnutí obecné povahy (např. rozhodnutí o amnestii) obecně závazné vyhlášky zákony zákonná opatření Senátu PČR

Mezinárodní smlouvy  Mezinárodní smlouvy jsou především pramenem mezinárodního práva, na základě vnitrostátní úpravy však mohou být pramenem práva, na základě vnitrostátní úpravy však mohou být pramenem také práva vnitrostátního. také práva vnitrostátního.  Čl. 10 Ústavy stanovuje, že „ vyhlášené mezinárodní smlouvy, k jejichž ratifikaci dal Parlament souhlas smlouvy, k jejichž ratifikaci dal Parlament souhlas a jimiž je Česká republika vázána, jsou součástí a jimiž je Česká republika vázána, jsou součástí právního řádu; stanoví-li mezinárodní smlouva něco právního řádu; stanoví-li mezinárodní smlouva něco jiného než zákon, použije se mezinárodní smlouva.“ jiného než zákon, použije se mezinárodní smlouva.“  Mezinárodní smlouva tak nemá vyšší právní sílu než zákony, ale aplikační přednost. aplikační přednost.

Nálezy Ústavního soudu  Navzdory kritice se působení ústavního soudnictví jako náhradního zákonodárce ve všech západních demokraciích rozšířilo.  Ústavní soud ČR může zrušit právní předpis nebo jeho část.  Je nutné rozlišovat závaznost vlastního výroku rozhodnutí a odůvodnění rozhodnutí.

Evropské právo  Od vstupu České republiky do Evropské unie platí v České republice také prameny unie platí v České republice také prameny evropského komunitárního práva. evropského komunitárního práva.  Významná část již byla implementována do zákonů a dalších právních předpisů. do zákonů a dalších právních předpisů.

Zákonnost  Zákonností rozumíme všeobecnou vázanost zákonem.  To je jeden základních principů právního státu.  Právní záruky zákonnosti  Právní záruky zákonnosti jsou takové právní instituty, které zabezpečují zákonnost tvorby zákonů a jejich aplikaci v životě společnosti!

Právní záruky zákonnosti Zakotvení základních lidských práv 1. Zakotvení základních lidských práv a mechanismů jejich kontroly a ochrany a mechanismů jejich kontroly a ochrany (Listina lidských práv a svobod - článkem 3 v Ústavě ČR ) Dozor a kontrola - 2. Dozor a kontrola - dozor je formou činnosti, kterou zjišťujeme soulad s právními normami.  Dozor státního zástupce  Správní (administrativní) dozor  Nejvyšší kontrolní úřad

Soudní kontrola 3. Soudní kontrola  Soudní kontrola ústavnosti.  Soudní kontrola zákonnosti pod zákonných právních aktů Ústavním soudem.  Soudní kontrola zákonnosti individuálních právních aktů prováděná obecnými soudy.  Soudní kontrola zákonnosti při volbách.

Petiční právo 4. Petiční právo  Patří do politických práv, ale není, na rozdíl od iniciativy, závazné.  Je garantováno již na ústavní úrovni čl. 18 Listiny základních práv a svobod. formulování určité žádosti, návrhu nebo stížnosti  Je to formulování určité žádosti, návrhu nebo stížnosti a lze se s ní obracet na všechny orgány státní správy i územní samosprávy ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu.  Petice sestavují především fyzické a také právnické osoby. Je podepisována občany na podpisové archy, každý musí  Je podepisována občany na podpisové archy, každý musí obsahovat dostatečné určení konkrétní petice, jeho podpis, obsahovat dostatečné určení konkrétní petice, jeho podpis, uvedou i své jméno, příjmení a bydliště. uvedou i své jméno, příjmení a bydliště.  Orgán, kterému je petice určena, je povinen ji přijmout 30 dnů a do 30 dnů na ni písemně odpovědět.  Od roku 2012 je specifickým typem petice, která má dle čl. 56 odst. návrh kandidatury na prezidenta republiky 5 Ústavy podporovat návrh kandidatury na prezidenta republiky občanů  Je třeba na ní shromáždit podpisy, alespoň občanů s právem prezidenta volit.

Zrušení (změna) nezákonných právních aktů 5. Zrušení (změna) nezákonných právních aktů  U normativních a individuálních právních aktů vyhlašovaných presumpce (předpoklad) státními orgány je uplatňována tzv. presumpce (předpoklad) správnosti. správnosti.  Znamená to, že i vadný právní akt je platný a má při splnění stanovených podmínek (např. vyhlášení ve Sbírce zákonů České stejné účinky jako akt bezvadný republiky) zásadně stejné účinky jako akt bezvadný. 6. Neplatnost právních úkonů  Vadný právní úkon je zásadně neplatný!!! 7. Donucení sankce  sankce - trest za nesplnění rozhodnutí exekuce  exekuce - soudní výkon rozhodnutí

Pokus se odpovědět 1. Co rozumíš pod pojmem sankce? 2. Vysvětli co jsou podzákonné právní předpisy? 3. Pokus se formulovat jinak - výkon soudního rozhodnutí. 4. Co je zařazeno do Českého právního řádu? 5. Patří návrh kandidatury na prezidenta republiky do petičního práva?

Zdroje a prameny Emmert, F. - Kotrňák, T. : Odmaturuj ze společenských věd, Didaktis Brno Zouhar J. : Základy teorie státu a práva, S &M Knapp, V.: Teorie práva. 1 vyd. 5 dotisk, C.H. BECK, Praha Tomancová, J. Schelle, K. a kol.: Právní nauka pro školy a praxi 6. vyd., Eurolex Bohemia, s.r.o., Praha Šíma, A. – Suk, M. : Základy práva C.H.BECK, Praha