Cestovní kanceláře a agentury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

CESTOVNÍ RUCH Přednáška Cestovní kanceláře
Jan Chroust Pavel Sleza
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CK – činnosti touroperátora
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
ERD - příklad Pojistné smlouvy. Zadání Pojišťovna nabízí klientům různé produkty (např. životní pojištění, povinné ručení, cestovní pojištění, úrazové.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Právní procesy.
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_18.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
1. Úvodní hodina – Postavení a činnost CK. Činnost CK a CA Zákon o živnostenském podnikání Podmínky provozování CK Podmínky provozování CA.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Veřejná služba 2017.
Právní subjekty v podnikání
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Komerční pojišťovna.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Cestovní kanceláře a agentury 5. Přednáška Management cestovního ruchu Ing. Ida Vajčnerová, Ph.D.

CESTOVNÍ KANCELÁŘ -základní provozní jednotka CR Zprostředkování Organizování Zabezpečování služeb souvisejících s CR Dle charakteru a rozsahu služeb: Základní cestovní kanceláře Specializované cestovní kanceláře

Příčiny ovlivňující vznik určité specializace 1) Geografická poloha cestovní kanceláře Přijímající Vysílající 2) Spojení s jiným, obvykle dodavatelským subjektem 3) Přímou vazbou vlastníka CK

ZALOŽENÍ A PROVOZOVÁNÍ CESTOVNÍ KANCELÁŘE období 1990-2001 duben 2001: Zákon 159/1999 Sb. o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu (všechny CK pojištěny) Příčiny vzniku Cíle Obsah

ZÁKON O CESTOVNÍM RUCHU Cíle Ochrana spotřebitele Definovat práva a povinnosti CK a zákazníka Skloubit ochranu spotřebitele se zájmy podnikatelských subjektů Respektovat podmínky implementace právních předpisů ČR a Evropského společenství, směrnice EU č. 90/314/EHS o souborných službách pro cestování, pobyty a zájezdy

Obsah zákona Vymezení základních pojmů: zájezd zákazník Vymezení dvou nových živností Provozování cestovní kanceláře (koncesovaná) Provozování cestovní agentury (vázaná) Určení podmínek pro vydání koncesní listiny CK Definuje pojmy: Povinné smluvní pojištění Povinnosti cestovní kanceláře Cestovní smlouva

ZÁJEZD kombinace minimálně dvou služeb cestovního ruchu přes noc, déle jak 24 hodin 2. služba tvoří min. 20 % ceny B/B ne!!! Zájezd je i jakákoli kombinace služeb CR sestavená až na základě individuálního požadavku klienta = fortfeity ZÁKAZNÍK je osoba, která uzavřela cestovní smlouvu

ČINNOST CESTOVNÍ KANCELÁŘE (CK) může prodávat zájezdy nabízet a prodávat jednotlivé služby CR či jejich kombinace zprostředkovávat prodej zájezdů či jednotlivých služeb CR či jejich kombinací pro jiné CK nebo CA či jiné osoby prodávat věci související s cestovním ruchem CK i CA musí označit provozovnu a propagační materiály určené zákazníkovi slovy „cestovní kancelář“ či „cestovní agentura“

ČINNOST CESTOVNÍ AGENTURY (CA) nesmí prodávat zájezdy pod svým jménem ani fortfaity smí nabízet a prodávat jednotlivé služby CR smí prodávat jednodenní výlety zprostředkovávat prodej jednotlivých služeb CR pro jiné CK nebo CA či jiné osoby smí prodávat věci související s cestovním ruchem nesmí zprostředkovávat prodej zájezdu pro subjekt, který není CK

POVINNÉ SMLUVNÍ POJIŠTĚNÍ Uzavírá pouze CK Doklady určené zákazníkovi (www.mmr.cz) Označení pojišťovny Podmínky pojištění Způsob ohlášení pojistné události Pojistná částka sjednána na min 30% plánovaných ročních tržeb z prodeje zájezdů Pojistná sazba 0,9 – 6 % z plán. tržeb Spoluúčast CK na pojistné události: min. 2 % z plán. tržeb z prodeje zájezdů

Individuální přístup pojišťoven Nejdůležitější faktory určující výše pojistných sazeb a spoluúčasti na pojistné události: výsledek finanční analýzy cestovní kanceláře, velikost cestovní kanceláře dle obratu, dosavadní zkušenosti s danou cestovní kanceláří, doba jejího působení na trhu, velikost spoluúčasti. Pojišťovací makléřské společnosti

POVINNOSTI CK Uzavřená pojistná smlouva Koncesní listina Označení materiálu a provozovny „cestovní kancelář“ Informovat v katalogu o všech skutečnostech, které mají vliv na rozhodnutí zájemce o koupi zájezdu (zákon přesně stanoví jednotlivé body) Uzavřít s klientem cestovní smlouvu

CESTOVNÍ SMLOUVA písemná zákazník – CK Náležitosti Zkratky u zájezdu: BB, HB, FB, AI

VŠEOBECNÉ ZÁRUČNÍ PODMÍNKY ÚČASTI NA ZÁJEZDECH Jsou součástí cestovní smlouvy CK si je stanovují individuálně Upravují vztah mezi klientem a CK Informují o rozsahu pojištění zájezdu Stornovací lhůty Reklamační služby

Podmínky pro získání živnostenského oprávnění Živnostenský zákon Všeobecné podmínky provozování živnosti dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, nulové daňové nedoplatky z předchozího podnikání, nulové nedoplatky na platbách pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, nulové nedoplatky na pojistném na veřejném zdravotním pojištění.

Podmínky pro získání živnostenského oprávnění Odborná způsobilost CK vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v oboru, nebo minimálně vyšší odborné vzdělání a 2 roky praxe v oboru, nebo úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a 6 let praxe v oboru, nebo doklady o uznání odborné kvalifikace.

Podmínky pro získání živnostenského oprávnění Odborná způsobilost CA vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v oboru, nebo úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a 6 let praxe v oboru, nebo doklady o uznání odborné kvalifikace.

Podmínky pro získání živnostenského oprávnění Další podmínky pro CK Zákon č. 214/2006 Sb., který novelizuje zákon č. 159/99 Sb., o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu (od 1.8.2006) Pojistná smlouva Podnikatelský záměr Prohlášení Prověření žádosti živnostenským úřadem Posouzení žádosti MMR

Změny v souvislosti s novelou zákona 159/99 Sb. Zájezd je předem sestavená kombinace alespoň 2 služeb, může být sestavena i na základě "individuální objednávky" CK jsou i CK z ostatních států EU a EHP Povinnost CK i CA informovat MMR o zprostředkování prodeje zájezdu pro CK z jiných členských států

Změny v souvislosti s novelou zákona 159/99 Sb. Rozšířen výčet povinností CA informovat zákazníka, pro kterou CK je prodej zájezdu zprostředkován před uzavřením cestovní smlouvy předložit doklad o pojištění organizující CK Uzavřená pojistná smlouva se vztahuje na veškeré zájezdy prodané v době její platnosti Zákaz používání označení „CK“ jiným subjektům než cestovní kanceláře