SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
Chemické reakce karbonylových sloučenin
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MONOSACHARIDY (izomerie)
Izomerie.
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Chemická stavba buněk Září 2009.
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
ORGANICKÁ CHEMIE.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Vypracoval Miloslav Čunek
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Cyklické vzorce monosacharidů
SACHARIDY = CUKRY.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
HETEROCYKLY.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Barbora Hoffmannová Oktáva B
Biochemie 1.část © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
MONOSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.02/Cc.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Sacharidy - názvosloví
S ACHARIDY – STRUKTURA, ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Cukry Alice Skoumalová.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
Základní typy organických reakcí
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 1
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty - nepoužívá se!!
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
SACHARIDY.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
19_Metabolismus sacharidů 19b_Monosacharidy
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

SACHARIDY

CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy) nebo polyhydroxyketony (tzv. ketosy) K základnímu zápisu vzorců sacharidů se užívají Fisherovy vzorce D-Glukosa

D a L-řada monosacharidů řídí se postavením hydroxylu na chirálním (asymetrickém) uhlíku s nejvyšším pořadovým číslem D-: hydroxyl směřuje doprava L-: hydroxyl směřuje doleva Celkový počet isomerů pro aldosy i ketosy je dán vztahem 2 n, kde n je počet chirálních center (asymetrických uhlíků). Aldotriosy (glyceraldehyd) mají 1 chirální centrum = počet isomerů = 2 (D- a L-glyceraldehyd) Aldotetrosy mají 2 chirální uhlíky – počet isomerů = 2 2 = 4 Aldopentosy – 3 chirální uhlíky – počet isomerů = 2 3 = 8 Aldohexosy – 4 chirální uhlíky – počet isomerů = 2 4 = 16 Ketosy mají vždy o 1 chirální centrum méně, proto mají i menší počet isomerů než aldosy se stejným počtem uhlíků. V organismu se vyskytují převážně D-formy sacharidů.

MONOSACHARIDY Z chemického hlediska lze monosacharidy považovat za oxidační produkty vícesytných alkoholů Nejjednodušším cukerným alkoholem je glycerol Jeho oxidací (nebo dehydrogenací) vznikají 2 možné produkty glyceraldehyd a dihydroxyaceton – tyto látky jsou strukturními izomery a řadíme je mezi nejjednodušší sacharidy Glyceraldehyd má ve své molekula chirální centrum C 2, v molekule dihydroxyacetonu se chirální centrum nevyskytuje

TRIOSY ALDOSY (ALDOTRIOSY) KETOSY D-glyceraldehyd L-glyceraldehyd Dihydroxyaceton - má chirální uhlík - nemá chirální uhlík

PENTOSY D-RIBOSA 2-DEOXYRIBOSA

7 HEXOSY D-glukosa D-galaktosa D-fruktosa * * * * * * * * * * * HEXOSY

8  Karobonylová skupina -C=O (je vysoce reaktivní – ochotně reaguje s hydroxylem (-OH). Při dostatečné délce řetězce (pentosy, hexosy) dochází k adici hydroxylu na karbonyl uvnitř molekuly (intramolekulárně)  Vzniká polo(hemi)acetal za vytvoření cyklické (kruhové) formy cukru.  Pětičlenný kruh = furanosy (napodobují furan)  Šestičlenný kruh = pyranosy (napodobují pyran) CYKLICKÉ FORMY MONOSACHARIDŮ

 Následkem cyklizace vzniká další centrum chirality (asymetrický uhlík) na tzv. anomerním uhlíku = uhlík totožný s původním uhlíkem karbonylu.  Hydroxyl vzniklý při vytvoření poloacetalové vazby může směřovat: a)stejným směrem jako hydroxyl na referenčním (posledním) asymetrickém uhlíku určujícím příslušnost k D- a L-řadě = α-anomer a)opačným směrem jako hydroxyl na referenčním uhlíku = β-anomer  Vzhledem k odlišnému prostorovému uspořádání se jedná o odlišné látky, které jsou však v roztoku v rovnováze a mohou jedna v druhou navzájem přecházet (viz mutarotace)

 a  anomery pouze cyklické formy  -/  -OH = anomerní (poloacetalová) hydroxylová skupina při rozpouštění cukru ve vodě se ustanovuje rovnováha mezi anomery = mutarotace (optická otáčivost anomerů se liší)  -D-Glc  -D-Glc Obrázek převzat z (říjen 2007)

Zdroje obrázků kt%C3%B3za&oldid= kt%C3%B3za&oldid=