Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PŘI SANATORIU EDEL ZLATÉ HORY
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Taneční a pohybová výchova
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Proč se učím chemii, časově tematický plán učiva
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
Didaktika přírodopisu 2
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Vyučovací formy-výuka v bloku
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Didaktika pro IVZ.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Vyučovací metody v přírodopise
Didaktika přírodopisu 1 1. seminář
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Pedagogická praxe Informace k praxi Studijní plán pro LS 3 kredity, hodinová dotace : 42 hodin Povinné části: – hospitace (náslech) v TV celkem.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Poznáváme hodiny.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
STRUKTURA METODIKY STRUKTURA METODICKÉHO LISTU PRACOVNÍ LIST PROJEKTOVÝ DEN A PREZENTAČNÍ DEN PROGRAM SEMINÁŘE CHEMIE 1 Projekt TROJLÍSTEK, Seminář chemie,
Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Školské dokumenty. Osnovy Dříve dány centrálně. Jednotné pro všechny pro všechny školy daného typu. Od roku 2007 si osnovy vytváří každá škola na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Výroba mýdla - - žákovský pokus MGR. DANIELA SZMEKOVÁ.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Elektronické doplňky k učebnicím fyziky pro ZŠ
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Třetí vnitřní úhel trojúhelníku
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Vyučovací metody v přírodopise
Transkript prezentace:

Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení Upraveno podle: Jiří Tesař

Příprava na hodinu - z čeho vycházíme? RVP, ŠVP (Učební plán, Učební osnovy) kompetence, očekávané výstupy, průřezová témata, …. Obsahová náplň tématický plán rozepsání učiva do hodin, včetně časové dotace a ostatních atributů Zvážit časovou reálnost (max. 35 vyučovacích týdnů/rok).

Příprava na hodinu - přípravná fáze: co? proč? jak? Na co navazuji? Jak budu motivovat? Co budu učit a s jakým cílem? Jak dosáhnu vytčených cílů? Jak provedu upevnění probraného učiva? Jaké bude pokračování učiva (domácí cvičení, co bude příště,…)

Příprava na hodinu - obsahová analýza, co učit? učebnice – porovnat různé přístupy, formulace,.. odborné publikace – vysvětlení nejnovějších poznatků či obtížných statí informace z internetu technické prostředky – jejich dostupnost, funkčnost, přesvědčivost, ….

Příprava na hodinu - didaktická analýza struktura hodiny – časová náročnost experimenty – vyzkoušet je předem! úlohy – vypočítat předem zkoušení – připravit (rámcově x detailně) domácí cvičení zápis do sešitu (počítačová prezentace)

Příprava na hodinu - stanovení cílů Po obsahové a didaktické analýze následuje stanovení cílů: poznávací činnostní hodnotové

Písemná příprava na hodinu - doporučená forma strukturovaný zápis nechat si místo na poznámky zaznamenat časový rozpis přiložit písemné materiály, které budeme rozdávat žákům nejlépe na volné listy (ve fóliích) do pořadače

Písemná příprava na hodinu - struktura Měla by obsahovat: téma hodiny cíle hodiny (hlavní + specifické) metody výuky a organizační formy pomůcky, didaktickou a výpočetní techniku strukturu hodiny včetně časové rozvahy

Písemná příprava na hodinu - úvod pozdrav, zápis do TK, omluvy, datum a nadpis na tabuli, cíle vyučovací hodiny kontrola domácího cvičení, …

Písemná příprava na hodinu - opakování individuální zkoušení x frontální opakování rámcové otázky, úlohy, experimenty… počet žáků (případně i jména) promyslet hodnocení

Písemná příprava na hodinu - výklad nové látky (co?, jak?) metoda (rozhovor, výklad, experiment, problémové vyuč., videofilm, modelování, řešení úlohy, práce s učebnicí, samostatná práce,…) organizační forma (individuálně, skupinově, frontálně, labor. práce, exkurze…)

Písemná příprava na hodinu - laboratorní pokus (demonstrace) co provádět za pokus? kde vzít návod? vyzkoušet předem! v písemné přípravě zapsány: potřebné pomůcky, chemikálie, materiály postup náčrtek aparatury chemické výpočty chemická rovnice časová náročnost

Písemná příprava na hodinu - procvičení zopakování, následný experiment,… zařazení nové látky do předchozí poznatkové struktury

Písemná příprava na hodinu - zápis do sešitu připravený (na tabuli, zpětný projektor, počítačová prezentace) tvořený v hodině (reaguje na průběh hodiny) diktovat (na tabuli význačné termíny) celý na tabuli – náročné (i na čas)

Písemná příprava na hodinu - závěr hodiny = shrnutí často splývá s procvičením propojení s jinou částí chemie propojení s jiným předmětem (nejčastěji biologie, fyzika, matematika) daná problematika a její užití v praxi naznačení příští hodiny,….

Vyhodnocení vyučovací hodiny Didaktické aspekty Splnění cílů hodiny časová reálnost přípravy na hodinu náročnost opakování a zkoušení správnost zvolené struktury hodiny didaktický přínos experimentu vhodnost experimentu, modelů, filmu, prezentace, animace… doplnění o další aplikace (aktualizace)

Vyhodnocení vyučovací hodiny Učitelova pedagogická erudice úplnost či rozvláčnost zápisu přesnost vyjadřování vyučujícího aktivní vedení dialogu zvládnutí odborné problematiky (záludných otázek od žáků,….)

Vyhodnocení vyučovací hodiny Podmínky a přístup žáků hygiena třídy (osvětlení, ovzduší, teplota,….) znalosti žáků z předchozích hodin aktivita x pasivita žáků přesnost a správnost vyjadřování žáků pozornost a zájem žáků kázeňské problémy