Afroasijské právní kultury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Evidence obyvatel.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Společenské a hospodářské prostředí
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Zdánlivé a neplatné manželství
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Norma, právo, forma zákonů
VY_32_INOVACE_41_VZNIK MANŽELSTVÍ Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Škola: ZŠ SPECIÁLNÍ, Litvínov.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.03_Manzelstvi Datum:
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Rodinné právo – úvod, vznik manželství JUDr. Věra Pražmová
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
* změna chování * nekritičnost vůči partnerovi, partnerce * žárlivost * závislost na partnerovi * podceňování překážek * přeceňování vlastních sil.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Nový občanský zákoník a rodinné právo
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křížovka – opakování, manželství
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Název projektu: Moderní škola
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Zdánlivé a neplatné manželství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Církevní a občanský sňatek
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Afroasijské právní kultury Publikace od autorů: Pavel Hungr, Věra Kalvodová

Afroasijské právní kultury Tato publika cecelkem podrobně popisuje obyčejové právo v Africe, islámskou právní kulturu, svět hinduismu a čínsko-japonskou právní kulturu. Z těchto kapitol jsem si vybrala právní kultury, které nám jsou geograficky nejblíže a to právo v Africe a ve světě Islámu, do kterého Afrika také patří. Nejvíce jsem se však zaměřila na rodinné právo a na manželství.

Letem světem o Africe Afrika je kontinent, který světu poskytuje nejstarší doklady o vývoji lidské civilizace. Nálezy zde nám dokazují, že ve starověkém Egyptě fungovala vysoce vyspělá společnost, nad kterou dodnes celá Evropa i Amerika žasne. Ve čtrnáctém století je Afrika podrobena demografické katastrofě morové epidemie, hladomoru atd. Už zde je třeba hledat původ kultu plodnosti a důrazu, který se kladl na úkol plození potomků.

Letem světem o Africe Následující vývoj v Africe značně ovlivnil obchod s otroky od roku 1441 a v neslavné roli iniciátorů figurují Portugalci. Od 15. do 19 stol. byly téměř všechny části Afriky vtaženy do světové ekonomiky ovládané Evropou. V posledních dvaceti letech 19. století si evropské mocnosti rychle a bez výrazných problémů rozdělily Afriku na mapě.

Letem světem o Africe Druhá polovina 20. století přináší pro africký vývoj několik příznivých aspektů. Díky osvobozeneckým hnutím vznikají nezávislé státy a v roce 1960 je už většina afrických zemí nezávislých vznik OAJ – Organizace africké jednoty r. 1963

Afrika dnes Přes všechny optimistické body, které jsem uvedla, je situace ve 21. století v Africe velice smutná. Kvůli AIDS umírá ročně už desetkrát více Afričanů než kvůli válkám –nákaze dosud podlehlo více jak 17 milionů osob. Podle oficiálních údajů OSN bylo v roce 2001 nakaženo v Africe virem HIV asi 26 milionů lidí a toto číslo každým rokem stoupá.Ušetřeny nejsou ani děti

Jak přemýšlí „černý muž“– odlišná mentalita Body, které uvedu, negativně ovlivňují všechny jmenované integrační procesy na tomto kontinentě: kmenová příslušnost pragmatické náboženství afrického práva také bohové, duchové a mrtví

Manželství na „černém kontinentě“ Nejčastěji se zde můžeme shledat s polygynií – jeden muž a více žen. Pouze u některých kmenů v Kongu a Zaire se vyskytuje polyandrie – jedna žena a více mužů. Africká polygamie je neomezená, nejčastější jsou však dvě až tři manželky. V islamizovaných státech Afriky jsou to maximálně čtyři.

Manželství na „černém kontinentě“ Navzdory očekávání, že západní vliv a urbanizace postupně učiní mnohoženství přítrž, v některých částech černé Afriky se polygamie mezi muslimy pevně drží. V Senegalu je téměř 47 procent manželství polygamních.

Předpoklady manželství Předpokladem pro vznik manželství je tzv. zasvěcení. Je to rituál přechodu dívky či chlapce z dětství do dospělosti. Po té přichází obřízka u mužů i žen – ta je často prováděna špinavými nástroji Důraz se klade na plodnost, což je v obtížných podmínkách nutnost. Mezi základní mravní i právní povinnosti muže patří soulož za účelem plození. Základní povinností ženy je rodit děti Další důležitou náležitostí platnosti Afrického manželství je zaplacení obvěnění rodině nevěsty.

Rozvod, zánik manželství Africká právní kultura nezná jako formu zániku manželství smrt. Důvodem k rozvodu může být: - neplodnost ženy, či impotence muž - špatná povaha jednoho z manželů – u žen hlavně hádavost a nesnášenlivost s ostatními manželkami, u mužů nedostatečná péče o bydlení ženy - neschopnost shodnout se s tchýní ( ašanti) - neschopnost ženy vařit dobré jídlo

Islámské rodinné právo Manželství je vykládáno jako náboženská povinnost, morální pojistka a společenský závazek. Manželství je polygamní, omezené počtem čtyř žen. Podmínky platnosti manželské smlouvy jsou dvě: - Přítomnost dvou plnoletých svědků - Neexistence zákonných překážek – nezletilost, velký věkový rozdíl, nepřípustný stupeň příbuzenství, jiná víra nebo ateizmus – platí jen někde

Dočasné manželství . Sunnité uzavírají manželství zásadně na dobu neurčitou, ale šíité uznávají manželství na dobu určitou. Dočasné manželství, neboli sigheh, je výsledek šíitského výkladu islámu a často je to jen východisko z nouze. Tento svazek může dvě bytosti spojovat na jednu hodinu až 99 let

Rozvod v islámských zemích Rozvod je tu považován za poslední, nouzové východisko a Prorok je líčí jako jedno z nejnechutnějších zákonných opatření před zraky Božími. Než se však lidé k tomuto konečnému a zoufalému kroku rozhodnou, musí podniknout několik pokusů o usmíření Islámské právo nařizuje, aby při rozvodu obě strany s rozvodem souhlasily, a zajišťuje každému z manželů právo navrhnout rozvod.

Rodinné právo - islámské Velmi konkrétní jsou islámské normy v oblasti vztahů rodičů a dětí. Východiskem jsou tato tři práva: - Právo dítěte na život a stejné šance – jako ostatní sourozenci - právo legitimity – každé dítě musí mít pouze jednoho otce - právo dítěte na socializaci, výchovu a celkovou péči S rodinným životem jsou spojena také pravidla jak zacházet s příbuznými, služebnictvem a sousedy.

Manželství v ČR Na závěr tohoto rozboru manželství z hlediska různých kultur, tradic, náboženství a právních norem bych přidala ještě pro srovnání systém uzavření a zánik manželství v ČR.

Manželství v ČR Formy uzavření manželství: Manželství lze podle stávajícího českého práva uzavřít dvěma formami: Občanský (civilní) sňatek je prohlášením o uzavření manželství orgánem státu. Orgánem státu v tomto případě může být obecní úřad pověřený vést matriky; úřad, který plní jeho funkci (matriční úřad), případně i nematriční obecní úřad, pokud je jeden ze snoubenců přihlášen k trvalému pobytu v jeho správním obvodu. Manželství se uzavírá v místě určeném úřadem pro konání slavnostních obřadů.

Manželství v ČR Církevní sňatek je prohlášením o uzavření manželství před orgánem registrované církvee či náboženské společnosti. Manželství se uzavírá v místě určeném předpisy církve nebo náboženské společnosti pro náboženské obřady nebo náboženské úkony. Církevní orgán je povinen do tří pracovních dnů doručit protokol o uzavření manželství s uvedením skutečností dle matričního zákona příslušnému matričnímu úřadu, v jehož obvodu bylo uzavřeno.

Předpoklady manželství v ČR Musí být splněny předpoklady osobní předpoklady, předpoklady sňatečního prohlášení a předpoklady formální – procedurální. V osobních předpokladech může být překážka absolutní (týkající se konkrétní osoby snoubence) či relativní (týkající se vztahu mezi snoubenci). Mezi relativní překážky patří příbuzenstvíí v přímé linii a u linie pobočné do 2. stupně. Mezi absolutní překážky patří: - nezpůsobilost k právním úkonům - omezená způsobilost k právním úkonům (soud může povolit) - duševní porucha, která by měla za následek omezení nebo zbavení způsobilosti k právním úkonům (soud může povolit) - nezletilost (soud může výjimečných důvodů povolit u osoby starší 16ti let) - manželství uzavře osoba, která již manželem je

Práva a povinnosti manželů Manželství obvykle přináší práva a povinnosti manželům, které se týkají výchovy dětí, společného vlastnictví, sexuálního chování, příbuzenských vazeb, členství v kmeni, vztahu ke společnosti, dědictví a lásce. Ve specifických případech manželství též ustanovuje právní otcovství dítěte ženy nebo právní mateřství dítěte otce. Manželství je tradičně jedním z požadavků na založení rodiny, o což se opírá i fungování společnosti. Manželství tedy neslouží pouze manželskému páru, ale též zájmům dětí a společnosti, jíž jsou součástí.

Ukončení manželství v ČR Manželství končí v obvyklém případě smrtí jednoho z manželů. Manželství může podle zákona v případě nutnosti ukončit rozvodem soud. Dalším způsobem je anulace manželství, jíž se domnělé manželství prohlásí za neplatné od počátku.