Chráněná krajinná oblast Kokořínsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Chráněná území v Olomouckém kraji
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Klocperková & Stejskalová
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
Jaroslav Novotný 9.třída
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kokořín Tip na jarní výlet. Kokořín na mapě Hrad Postavil v 14. století Hynek Berka z dubé Hrad vystřídal mnoho majitelů, a teprve v roce 2006 se hrad.
Daniela Tutaková, Liliana Kuželková
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
Fyzicko-geografická sféra
Moravskoslezský kraj.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Významná chráněná území v ČR
Chráněná území České republiky
Středočeský kraj.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Příroda Benešovska.
Chráněná krajinná oblast Mgr. Michal Oblouk
. Broumovská vrchovina Denisa Minářová XI.B /2010.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Jihočeské pánve Jaroslav Holeček 9.B
Krkonoše Robin Plch IX.A
Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A „kraj vody“
Ochrana přírody ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Regionální turistické.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Plzeňský kraj Přírodní poměry
zpracovaný v rámci projektu
Středočeský kraj.
CHKO Český kras.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Olomoucký kraj přírodní poměry
Jihočeský kraj.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Fyziogeografická sféra
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Moravskoslezské Beskydy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Np České švýcarsko.
Středočeský kraj.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Dělení na okresy: Benešov Beroun Kladno Kolín Kutná Hora Mělník Mladá Boleslav Nymburk Praha-východ Praha-západ Příbram Rakovník.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Český ráj Královéhradecký kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_38.
Pískovcová města- exkurze
Vlastivěda – 5. ročník, Středočeský kraj
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
Krajina České republiky
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Ochrana krajiny a přírody ČR
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko Umístění – Středočeský kraj,Česko Rozloha- 272km2 Založeno – 19.3.1976 Správa - CHKO Kokořínsko

V minulosti se nazývala Polomené Dubské skály či Dubské Švýcarsko V minulosti se nazývala Polomené Dubské skály či Dubské Švýcarsko. Patří k nejkrásnějším oblastem Mělnicka i celých Čech. Krajina má kaňovitý charakter, v severní části přechází v pahorkatinu, jsou pro ni typické pískovcové skály, z nichž mnohé vytvářejí rozličné tvary - skalní převisy, drobné jeskyně, výklenky a římsy. Nejvyšším místem je Vlhošť (614 m n. m.) ležící v Libereckém kraji, nejnižším niva potoka Liběchovka v Želízích (175 m n. m.). Oblast je především využívána k chalupářské rekreaci. Dominantou Kokořínska je hrad Kokořín. Mezi nejvíce navštěvovaná místa patří Kokořínský důl(Přírodní rezervace), Pokličky, Bludiště a Prolezovačky. Hrad Kokořín Kokořínský důl

V době svého založení (1976) měla správa CHKO na starosti dvě máloplošná chráněná území - Státní přírodní rezervaci Kokořínský důl a Chráněný přírodní výtvor Špičák u Střezivojic. A také jednu naučnou stezku- Kokořínská rokle. Nyní je zde celá řada přírodně cenných míst chráněna jako maloplošná chráněná území přírodní rezervace a přírodní památky. Údolí jsou většinou bezvodá, jedinými většími stálými toky jsou potoky Pšovka, Liběchovka a Dolský potok. Mšenské pokličky Pískovcový převis Krápník

Připravené rozšíření Od listopadu 2009 Správa CHKO Kokořínsko a Ministerstvo životního prostředí ČR předjednává s obcemi záměr rozšíření CHKO z 272km² na cca 420km², o jihozápadní část Českolipska od Novozámeckého rybníka u obce Zahrádky až k Bělé pod Bezdězem. Kulturní dědictví Díky zachovalé lidové architektuře získaly některé vesnice status vesnická památková rezervace , jiné vesnická památková zóna. Ve městech Dubá a Mšeno na Kokořínsku byla vyhlášena městská památková zóna. Les v CHKO Kokořínsku

Odkazy http://cs. wikipedia http://www.cittadella.cz/europarc/index.php?p=index&site=CHKO_kokorinsko_cz http://chko-kokorinsko.ceskehory.cz/