Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chráněná krajinná oblast Kokořínsko"— Transkript prezentace:

1 Chráněná krajinná oblast Kokořínsko

2 OBECNĚ Dříve byla nazývána jako Polomené hory, ty vznikly koncem třetihor, kdy došlo k rozlomení reliéfu a proniknutí čedičového a znělcového magmatu k zemskému povrchu. Chráněná krajinná oblast Kokořínsko byla vyhlášena v roce 1976. Její rozloha je 271,57 km2. Krajina má kaňonovitý charakter, v severních částech přechází v pahorkatinu. Charakteristikou pro toto území jsou také pískovcové skály. CHKO Kokořínsko se skládá ze dvou oblastí – kokořínská oblast a vlhošťská oblast. Údolí jsou většinou bezvodá, jedinými většími stálými toky jsou potoky Pšovka, Liběchovka a Dolský potok.

3 Maloplošná chráněná území CHKO Kokořínsko
PR Kokořínský PR Kostelecké bory PR Mokřady dolní Liběchovky PR Mokřady horní Liběchovky PR Vlhošť PP Černý důl PP Deštenské pastviny PP Husa PP Kamenný vrch u Křenova PP Krápník PP Martinské stěny PP Mrzínov PP Na Oboře PP Osinalické bučiny PP Pod Hvězdou PP Prameny Pšovky PP Ronov PP Stráně Hlubokého dolu PP Stráně Truskavenského dolu PP Střezivojický špičák - Střezivojice PP Stříbrný vrch PP Želízky

4 Přírodní rezervace kokořínský důl
Přírodní rezervace Kokořínský důl byla vyhlášena v roce Je to jedno z největších maloplošných chráněných území v ČR. Je jádrem CHKO Kokořínsko. Její rozloha je 20,97 km2. Počáteční stadia rozpadu kvádrových pískovců jsou zde nejlépe doložena. Na dně dávného moře byly uloženy tyto měkké horniny.

5 Přírodní Památka černý důl
Přírodní památka Černý důl se nacházející blízko obce Svatoňovice v okrese Opava. Důvodem ochrany je opuštěný důl (zimoviště mnoha druhů netopýrů)

6 Pšovka Hrad Kokořín

7 KOkořínsko Rybník U Vrby Mšenské pokličky Vlhošť
Skály na Stříbrném vrchu

8 Vypracoval: Martin Ptáček
Zdroje: cs.wikipedia.cz images.google.com


Stáhnout ppt "Chráněná krajinná oblast Kokořínsko"

Podobné prezentace


Reklamy Google