Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaroslav Novotný 9.třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaroslav Novotný 9.třída"— Transkript prezentace:

1 Jaroslav Novotný 9.třída
Plzeňský kraj Jaroslav Novotný 9.třída

2 základní informace Rozloha: 7651 km² Počet obyvatel: 571 709
Počet okresů: 7 Sídlo: Plzeň Hejtman: Milan Chovanec

3 okresy Domažlice Klatovy Plzeň-jih Plzeň-město Plzeň-sever Rokycany
Tachov

4 Umístění leží na jihozápadě Čech, v jižní části Západočeského kraje.
Na severozápadě sousedí s Karlovarským krajem, na severu má kratičký úsek společné hranice s Ústeckým krajem, na severovýchodě hraničí se Středočeským krajem, na jihovýchodě s Jihočeským krajem.

5 Příroda Podstatnou část kraje vyplňuje Plzeňská pahorkatina.
Nejvýše sahají pohraniční hory Český les a část Šumavy . Na Šumavě leží i nejvyšší bod kraje. Nejvyšším vrcholem na českém území je Velká Mokrůvka (1370,2 m n. m na severovýchodě se nachází Plzeňská kotlina a ze Středočeského kraje sem zasahují Brdy Nejdůležitějším chráněným územím je Národní park Šumava, jehož část do Plzeňského kraje zasahuje

6 Vodstvo V kraji se nacházejí dvě oblasti přirozené akumulace vod (Brdy, Šumava) a významnou roli při zásobování obyvatelstva pitnou vodou hrají i vodní nádrže Nýrsko a Lučina.  Většinu území kraje odvodňuje Berounka, která vzniká v Plzni soutokem Radbuzy a Mže. . Část Klatovska a Sušicko odvodňuje Otava. Obě povodí náleží k úmoří Severního moře. Na území kraje je řada jezer – ledovcová Černé jezero, Čertovo jezero, Prášilské jezero, Laka a 

7 Památky V kraji se nachází stovky historických památek, z nichž mezi nejnavštěvovanější patří zámky Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Zbiroh a hrady Rabí, Radyně, Švihov nebo Velhartice a Domažlie.  turisté navštěvují také Klášter Plasy nebo Kladrubský klášter.

8 zemědělství Nejlepší podmínky pro zemědělství jsou v Plzeňské kotlině, tam se pěstují převážně obilniny. Plzeňský kraj patří také k významným producentům řepky. Plzeňský kraj má různorodé přírodní podmínky a chov skotu se uskutečňuje zejména v podhorských oblastech, ale díky dobrým vlastnostem travních porostů ve vyšších polohách je lze využít k pasteveckému chovu. V tomto kraji je chováno kusů skotu, z toho je kusů krav. Tento chov se uskutečňuje zejména v periferních částech kraje.

9 Obyvatelstvo a životní prostředí
V kontextu České republiky patří životní prostředí v kraji mezi čistější, vzhledem k nižší hustotě osídlení. Krajem prochází důležitá dálnice D5 z Prahy kolem Plzně do Bavorska. Ačkoli je Plzeňský kraj rozlohou v Česku třetí největší, počtem obyvatel je až devátý a hustota zalidnění je druhá nejnižší v zemi V kraji je minimum středně velkých měst. Na metropolitní Plzeň navazují drobné vesnice, 4/5 rozlohy kraje (a 30 % obyvatelstva) tvoří katastry obcí do 2000 obyvatel.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Jaroslav Novotný 9.třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google