Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIBERECKÝ KRAJ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIBERECKÝ KRAJ."— Transkript prezentace:

1 LIBERECKÝ KRAJ

2 LIBERECKÝ KRAJ Do mapy doplňte pohoří a významná města

3 POVRCH Jizerské hory (CHKO) Lužické hory(CHKO) Krkonoše (NP)
Ještědsko-kozákovský hřbet CHKO – Český ráj

4 JIZERSKÉ HORY

5 KRKONOŠE

6 JEŠTĚDSKO-KOZÁKOVSKÝ HŘBET

7 LUŽICKÉ HORY

8 LIBERCKÝ KRAJ

9 PRŮMYSL Textilní a sklářský průmysl (19. století) CRYSTALEX – Nový Bor
JABLONEX – bižuterie ŠPERKY – Turnov PRECIOSA (LUSTRY) – Kamenický Šenov DŘEVĚNÉ HRAČKY – Semily OZDOBY – vánoční ozdoby ČESKÝ GRANÁT - Turnov

10 KAMENICKÝ ŠENOV

11 JABLONEC NAD NISOU

12 NOVÝ BOR sklárny

13 OSÍDLENÍ nerovnoměrné Největší hustota – Liberecká kotlina
Po 2. světové válce – odsun Němcůů Konurbace – Liberec a Jablonec

14 ZAJÍMAVOSTI

15 BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ

16 ZOO - LIBEREC

17 TUL - LIBEREC

18 LIBEREC - NANOVLÁKNA

19 KOZÁKOV

20 BEZDĚZ

21 JIZERA

22 HOUSKA

23 JEŠTĚD

24 MÁCHOVO JEZERO

25 PANSKÁ SKÁLA

26 PANSKÁ SKÁLA

27 PORSCHE

28 SUCHÉ SKÁLY

29 SYCHROV

30 SLOUP V ČECHÁCH

31 TROSKY

32 ÚKOL Příhraniční kraj ČR, jehož část hranic tvoří státní hranice s …… a větší díl s …… Na západě hraničí s ...…… , na jihu se .....… krajem, na východě s ......… krajem. Díky své rozloze km2 je  … krajem ČR, s počtem obyvatel má lehce nadprůměrnou hustotu obyvatel 135 ob/km2 .

33 ŘEŠENÍ Příhraniční kraj ČR, jehož část hranic tvoří státní hranice s Německem a větší díl s Polskem. Na západě hraničí s Ústeckým, na jihu se Středočeským krajem, na východě s Královéhradeckým krajem. Díky své rozloze 3163 km2 je nejmenším krajem ČR, s počtem obyvatel má lehce nadprůměrnou hustotu obyvatel 135 ob/km2 .

34 ÚKOL Nejvyšším pohořím kraje jsou  hory s nejvyšším vrcholem (1124 m n. m.). Na severozápadě zasahují do kraje hory. Na severovýchodě zasahují do kraje , ve kterých se nachází Národní park. Významnou dominantou kraje je vrchol (1012 m n. m.). Největší řekou kraje je řeka , která pramení ve stejnojmenných horách. Území kraje patří ke dvěma úmořím. K úmoří  moře a Baltského moře, do kterého odvádí vodu řeka Největší vodní plochou Libereckého kraje je

35 ŘEŠENÍ Nejvyšším pohořím kraje jsou Jizerské hory s nejvyšším vrcholem Smrk (1124 m n. m.). Na severozápadě zasahují do kraje Lužické hory. Na severovýchodě zasahují do kraje Krkonoše, ve kterých se nachází Národní park. Významnou dominantou kraje je vrchol Ještěd (1012 m n. m.). Největší řekou kraje je řeka Jizera, která pramení ve stejnojmenných horách. Území kraje patří ke dvěma úmořím. K úmoří Severního moře a Baltského moře, do kterého odvádí vodu řeka Lužická Nisa . Největší vodní plochou Libereckého kraje je Máchovo jezero .


Stáhnout ppt "LIBERECKÝ KRAJ."

Podobné prezentace


Reklamy Google