Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liberecký kraj – opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liberecký kraj – opakování"— Transkript prezentace:

1 Liberecký kraj – opakování
Instrukce: 1) Žáci si připraví prázdný list papíru, případně sešit ze zadní strany, a do něj po řádcích napíší čísla 1 až 7 (k nim si budou doplňovat správné odpovědi či písmena). 2) Po každé stránce prezentace je potřeba zkontrolovat výsledky, popřípadě sečíst body, neboť se žáci dozví správné odpovědi ! Celkové maximum bodů je 33, je na Vás, zda nejúspěšnějším „nenadělíte“ nějakou jedničku. 3) Za každou dílčí otázku doporučuji připsat jeden bod, aby nedocházelo k nejasnostem. Bodování je jinak uvedené na každé stránce. 4) Prezentace se snaží překračovat hranice zeměpisu, naleznete v ní proto části z historie, kultury i sportu. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Liberecký kraj – opakování
A – Ústecký B – Středočeský C – Královéhradecký D – Německo E – Polsko max.5 bodů Otázka č. 1: K uvedeným písmenům doplň názvy sousedních krajů a států. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Liberecký kraj – opakování
Otázka č. 2: Severní hranici kraje vyplňují pohoří L _ _ _ _ _ _ H _ _ _ a J _ _ _ _ _ _ H _ _ _, na SV pak nejvyšší české pohoří K _ _ _ _ _ _ _ . (max. 3 body) U Ž I C K É O R Y I Z E R S K É O R Y R K O N O Š E Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Liberecký kraj – opakování
Otázka č. 3: Na území kraje se nachází kromě KRNAPU 5 CHKO, zkus je vypsat pomocí malé pomůcky: Č _ _ _ _ R _ _ Č _ _ _ _ S _ _ _ _ _ _ _ _ _ J _ _ _ _ _ _ _ H _ _ _ L _ _ _ _ _ _ H _ _ _ K _ _ _ _ _ _ _ _ _ max. 5 bodů E S K Ý Á J E S K É T Ř E D O H O Ř Í I Z E R S K É O R Y U Ž I C K É O R Y O K O Ř Í N S K O Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Liberecký kraj – opakování
Otázka č. 4: Doplň věty správnými pojmy: A) Největším rybníkem kraje je tzv. Velký, známější pod názvem M _ _ _ _ _ J _ _ _ _ _ B) Město s bohatou sklářskou tradicí (křišťálová kopačka) v okrese Česká Lípa: N _ _ _ B _ _ C) Zřícenina hradu v Českém ráji, spojená např. s Václavem II., který zde byl v mládí vězněn: B _ _ _ _ _ max. 3 body Á CH O V O E Z E R O O V Ý O R E Z D Ě Z Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Liberecký kraj – opakování
Otázka č. 5: Spoj správně obrázky s pojmy 1) Ještěd 2) Trosky 3) Hrubá Skála 4) Harrachov 5) Jablonec nad Nisou 6) NPR Čertova zeď B C F E D A D Obr.č.11 max. 3body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Liberecký kraj – opakování
Otázka č. 6 – vyber správnou odpověď: A) Ve Stráži pod Ralskem se donedávna těžily rudy: a) železné b) uranové c) zlata d) stříbra B) Město proslulé bižuterií: a) Česká Lípa b) Semily c) Jablonec nad Nisou d) Liberec C) Euroregion na pomezí Čech, Polska a Německa: a) Nisa b) Egrensis c) Silva Nortica d) Silesia D) Přezdívka extraligového hokejového týmu Liberce: a) Oceláři b) Modrobílá šlechta c) Bílí tygři d) Mocní kačeři E) Jméno rodačky z Jablonce, olympijské vítězky v hodu oštěpem, Barbora: a) Sudová b) Špotáková c) Novotná d) Železná max. 5 bodů Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Liberecký kraj – opakování
Otázka č. 6 – vyber správnou odpověď max. 5 bodů F) Města jako Kamenický Šenov, Železný Brod, Nový Bor spojuje: a) řeka Ploučnice b) sklářství c) Podkrkonoší d) CHKO Český Ráj G)Nejvyšším vrcholem Jizerských hor na české straně je (1124m): a) Smrk b) Jizera c) Wysoka Kopa d) Černá hora H) Ve kterém městě sídlí výrobce šperků z drahých kamenů, firma Granát? (možná napoví znak města) a) Tanvald b) Chrastava c) Jilemnice d) Turnov I) V roce 2009 hostil Liberec MS v: a) hokeji b) klasickém lyžování c) plavání d) boxu J) Nejznámější sklářská firma v Jablonci: a) Crystalex b) Preciosa c) Sklárny Bohemia d) Kavalier Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Liberecký kraj – opakování
Otázka č. 7: doplň správnou odpověď(slavní rodáci): A) V roce 1891 se v dnešním Liberci narodil Vlasta Burian, známý jako k _ _ _ k _ _ _ _ _ B) Libereckým rodákem je i populární herec a komik O _ _ _ _ _ K _ _ _ _ _ C) V Semilech se r narodil známý spisovatel Kamil Zeman, známější pod pseudonymem I _ _ _ O _ _ _ _ _ _ D) V Turnově se narodil nejslavnější český horolezec J _ _ _ _ R _ _ _ _ _ _ _ max. 4 body r á l o m i k ů l d ř i ch a i s e r v a n l b r a ch t o s e f a k o n c a j Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Použité zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na Obr. 1) Obr. 4) Obr. 5) Obr. 6) Obr. 7) Obr. 8) Obr. 9) Obr. 10) Obr. 13) Obr. 16) Obr. 17) Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na Obr. 2) Obr. 3) Obr. 11) Obr. 12) Obr. 14) Obr. 15) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Liberecký kraj – opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google