MRKEV OBECNÁ Daucus carota.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Vypracovala: Monika Beerová Třída: 1.C
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Lilkovité.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Petržel Petroselinum crispum.
Cibule obecná.
MIŘÍKOVITÉ Apiaceae.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Celer.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
MINERÁLNÍ PRVKY.
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
BOLŠEVNÍK.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Miříkovité.
Rajče obecné.
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
Brukvovité.
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
Škůdci kořenové zeleniny
Anatomická stavba obilného zrna
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Procvičování prvků Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Potraviny a výživa - Brambory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘÍRODOPIS
čeledi krytosemenných rostlin II
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu):
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Transkript prezentace:

MRKEV OBECNÁ Daucus carota

Historie mrkve Mrkev pochází z Asie-Afghánistánu , Íránu a Pákistánu V 10. století se rozšířila až do Indie a v 12. století do Západní Evropy a Číny. Latinský název je Daucus carota

Vitamíny a léčivé účinky Mrkev zlepšuje zrak a chrání oči před šeroslepostí. Obsahuje vitamíny A a B-karolu , vlákninu , plafonoidy a jiné vitamíny. Mrkev zabraňuje tvorbě rakovinotvorných částic v tlustém střevě. Dále obsahuje stopové prvky:draslík,sodík,vápník,hořčík,síra,fosfor,lithium,mangan,měď,kobalt,železo,zinek,jód a bor Obsahuje i jiné vitamíny ale ty se mi sem už nevejdou protože je jich strašně moc

Popis rostliny Mrkev je rostlina z čeledi miříkovitých pěstovaná jako kořenová zelenina.Blízkým příbuzným mrkve je pastiňák. Dvouletá rostlina dorůstající výšky až 30-100 cm.Lodyhy jsou větvené , podélně rýhované , srstnaté a štětinaté.Květenství je složený okolík s 20-40 kolíky.

Zde jsou nějaké obrázky mrkve

Jak lze připravit mrkev Mrkev chutná skvěle syrová v různých salátech i tepelně upravená v polévkách nebo hlavních jídlech. Mrkev se dá použít i jako příloha a připravit se dušením, vařením. Lze ji péct i smažit

Pěstování mrkve Vysévá se brzy zjara do rozmrzlé a oschlé půdy.Nesmí se vysévat moc hluboko asi 1-1,5 cm do řádků vedle sebe s mezerou asi 5 cm.Stojí-li hustě vedle sebe tak se musí protrhávat.Sklízí se na podzim.Pěstuje se 3-6 měsíců od výsevu.Ideální hlíny jsou písčité a písčitohlinité. Udělat prezentaci o mrkvi

Škůdci Pochmurnatka mrkvová:dlouhá štíhlá muška napadající mrkve petržele a pastináky.Napadená rostlina zaostává v růstu listy žloutnou a za čas uschnou docela.Jako ochrana se používá Basudin 10 G nebo Diazinon 10 G. Merule mrkvová:vajíčka kladou na list,nymfy sají podél listů.Ošetřuje se hned po prvních příznacích zkadeření listů.Jako ochrana se používá Sumithion Super.Ošetření je nutné po 7-10 dnech opakovat.

Blízký příbuzný mrkve obecné Pastinák Popis:Dvouletá až vytrvalá,30-100 cm vysoká rostlina.Lodyha-přímá,hranatá,rýhovaná,chlupatá,větvená.Listy jednoduše zpeřené.Okolík s 5-18 kolíčky. Rozšíření:Původně jen na Kavkaze,Blízkém východě a ve střední Asii.Poté v celé Evropě,v Americe,Austrálii a poté i v Česku.

Pokračování:Pastinák Léčitelství:sbírá se hlavně kořen-obsahuje silici,provitamin A,vitamin B a C,cukry,škrob a další jiné. Pěstování:Vysévat na jaře(březen) 2-3 cm hluboko do řádků vzdálených asi 30-40 cm.Protrhávat.Kořeny se sklízí na podzim.