Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.44 Tepelné úpravy pokrmů 4 Pečení Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS1
ZÁKLADNÍ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:pečení, trouba, turbotrouba, konvektomat, mikrovlnná trouba Anotace: Materiál je určen k seznámení se s tepelnou přípravou pokrmů pečením v uzavřeném prostoru.
TEPELNÁ ÚPRAVA POTRAVIN PEČENÍ
PEČENÍ = TÚ, kdy na potravinu působí horký vzduch a zčásti horký tuk při teplotě 180 – 300 O C. Pečeme: 1) v uzavřeném prostoru: trouba, konvektomat, mikrovlnná trouba, turbotrouba 2) na pánvi 3) přímým žárem: rožeň, jehla, rošt, gril, infragril, kontaktní gril
PEČENÍ V TROUBĚ Maso nejprve zprudka opečeme na pánvi =) kůrka, která zabraňuje unikání šťávy z masa. Vložíme do trouby opečené maso, podlijeme vývarem a přeléváme výpekem. Tekutiny vložíme jen tolik, aby se maso opékalo a nedusilo. K suchému masu přidáme tuk.
PEČENÍ V TROUBĚ Do masa nepícháme =) vytekla by šťáva. Maso vkládáme vrchní stranou dolů na pekáč. Maso s kůží nařízneme, aby se propeklo a vytekl přebytečný tuk. Maso obrátíme lopatkou a dopečeme vrchní stranu. Pečeme takto: drůbež, jateční maso, moučníky, brambory.
PEČENÍ V TROUBĚ Příprava přírodní masové šťávy: Výpek vydusíme na tuk. Zaprášíme hladkou moukou. Mouku orestujeme. Zalijeme vývarem. Řádně provaříme. Přecedíme a dochutíme.
OPAKOVÁNÍ Co je to pečení? Je to TÚ, kdy na potravinu působí horký vzduch a zčásti horký tuk při teplotě 180 – 300 O C. Kde pečeme? V uzavřeném prostoru, na pánvi a na otevřeném ohni.
OPAKOVÁNÍ Jaké způsoby patří mezi přímý žár? Rožeň, jehla, rošt, gril, infragril, kontaktní gril. Proč maso nejprve opečeme? Uzavře se a nepustí šťávu. Co pečeme v uzavřeném prostoru? Drůbež, jateční maso, moučníky, brambory.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.