Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ICT.1.07 Vytvořeno:02.10.2012 Ověřeno: 03.10.2012Třída:EK1

2 Tlak vzduchu Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Meteorologie a hydrologie Ročník:1. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:atmosféra, vzduch, tlak vzduchu, Torriceli Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu meteorologie. Poskytuje informace o struktuře atmosféry a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Atmosférický tlak (tlak vzduchu) je síla, která působí v daném místě atmosféry kolmo na libovolně orientovanou plochu jednotkové velikosti (1 m 2 ) - pokuspokus je vyvolán tíhou vzduchového sloupce sahajícího od hladiny, ve které se tlak zjišťuje, až k horní hranici atmosféry.

4 Úkol: Tlak vzduchu závisí na výšce sloupce vzduchu, který ho vyvolává. Porovnejte výšku tlaku vzduchu na hladině moře a na kopci. Svoji hypotézu zdůvodněte.

5 Atmosférický tlak (tlak vzduchu) Na velikost atmosférického tlaku má vliv: – teplota vzduchu – obsah vodní páry v atmosféře – nadmořská výška – zeměpisná šířka. Z toho je zřejmé, že tlak vzduchu se bude na různých místech na Zemi lišit. Pro vzájemné porovnávání se používá tlak redukovaný na hladinu moře. Tento tlak je průměrně 1013,25 hPa (tzv. normální atmosférický tlak).

6 Atmosférický tlak (tlak vzduchu) dosahuje nejvyšších hodnot při hladině moře se měří v pascalech (Pa) nebo jejich násobcích, např. hektopascalech (1 hPa = 100 Pa), starší jednotka 1 milibar (1mb = 1hPa)

7 Která konstatování jsou správná? 1.S nadmořskou výškou tlak vzduchu klesá 2.Tlak vzduchu působí jen kolmo dolů na vodorovnou plochu 3.Chceme-li porovnávat tlak na různých místech, musíme ho přepočítat na nulovou nadmořskou výšku 4.Normální tlak má hodnotu 113,25 hPa 5.Normální tlak je hodnota, kterou naměříme kdykoliv na kterémkoliv místě na Zemi na úrovni hladiny moře 6.1mb = 1 hPa 7.Velikost tlaku vzduchu nesouvisí se zeměpisnou šířkou Ano Ne Ano Ne Ano Ne

8 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google